W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page48 / 108Next pageLast page
2016-07-13 12:46
  oxalis3 Posts: 142 Ostrzeżenie: 0
Karoka ostatnio bawi się w naprowadzanie  , a nie udzielanie konkretnych porad. Ustaw tak, jak to kiedyś przeczytałem w postach Mikołaja, algorytm wygaszania kotła tylko grzanie. Karoka gdzie w instrukcji np v2.4 jest napisane jak działa algorytm wygaszania , takie info znalazłem tylko na forum.
2016-07-13 14:08
  oxalis3 Posts: 142 Ostrzeżenie: 0
Mikołaj ja się czepiam, mówiąc, że z Twoich postów się dowiedziałem jak działa algorytm wygaszania kotła?
Ja się zastanawiam dlaczego takich informacji ( i wielu innych potrzebnych użytkownikowi) nie ma w instrukcji obsługi kotła, nie każdy ma czas i chęci przekopywać się przez forum.
2016-07-13 14:15
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
oxalis3 napisał » 2016-07-13 12:46
Karoka ostatnio bawi się w naprowadzanie  , a nie udzielanie konkretnych porad. Ustaw tak, jak to kiedyś przeczytałem w postach Mikołaja, algorytm wygaszania kotła tylko grzanie. Karoka gdzie w instrukcji np v2.4 jest napisane jak działa algorytm wygaszania , takie info znalazłem tylko na forum.

Widzisz niektórych bardzo ceniono że "naprowadzali" a nie podawali na tacy a mnie się ruga też chcę być ceniony, hehe
Jak sam piszesz znalazłeś na forum, znaczy jaki problem? tutaj wszystko jest i to pewnie kilka razy napisane.
Jeśli jest sterownik pod netem to w 2,4 wystarczy że najedziesz kursorem na parametr i wychodzi Ci tabelkach z objaśnieniem.
Po następne jest pewnie sprzedawca, może autoryzowany instalator to robił? powinien znać się na tym skoro poleca czy montuje?
2016-07-14 12:00
  Andwie Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za informacje. Zmieniłem algorytm wygaszania i jest ok. Rozumiem też, że algorytm wygaszania dba w pewnym sensie o czystość pieca i komina. Będę kontrolował czy są jakieś negatywne skutki wyłączenia algorytmu wygaszania w podtrzymaniu. NA teraz widze że mam duzo (suchej) sadzy w kominie... ale to raczej jeszcze sprzed tej zmiany.
Pozdrawiam
AW
BTW. Dla nowych użytkowników oczywiście odpowiedzi wprost są najlepsze versus odsyłania do innych postów   Przed zadaniem pytania poświeciłem ze 2 godzinki na przeczytanie forum a jednak nie znalazłem tej info
2016-07-14 12:30
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jesteś trochę krótko na forum i nie wiesz pewnych rzeczy
Widzisz mnie też pewne rzeczy denerwują np. że jeden jest wkur...cy a drugi jest "bogiem" jak robi to samo jeszcze z jakąś manią wyższości i wprost pogardą dla tych którzy w pewnej dziedzinie wiedzy wiedzą trochę mniej, ba nawet może i niektórzy wiedzą więcej ale z "normalnego" podwórka.
My po prostu nie jesteśmy zamknięci w książce z jakąś normą czy w sztucznym świecie laboratoriów, musi zmierzyć się z rzeczywistością we własnych kotłowniach niestety.
2016-09-24 17:09
  karooszka Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich! Mam problem z dostepem do ustawień przez www. Zmienilam haslo na tej stronce z calym piecem, co wpisuje sie ip w rzegladarke. Teraz nie moge znaleźć jak odmienic to hasło i nie mam dostepu administratora. Nic nie  moge ustawic. Pomocy! 
2016-09-25 08:58
  manista Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
witam wszystkich. czy ktoś próbował palić w oep paliwo varmo
jażeli tak to jakie macie opinie na temat tego paliwa


2016-09-25 09:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Byli tacy, co próbowali. Nie nadaje się, za miękkie.
2016-09-25 16:52
  karooszka Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-09-24 18:21

karooszka napisał » 2016-09-24 17:09
Witam wszystkich! Mam problem z dostepem do ustawień przez www. Zmienilam haslo na tej stronce z calym piecem, co wpisuje sie ip w rzegladarke. Teraz nie moge znaleźć jak odmienic to hasło i nie mam dostepu administratora. Nic nie  moge ustawic. Pomocy! 

Po twoim opisie wnioskuje ,ze to starszy sterownik
1. Bedac zalogowanym na esterownik
Wchodzisz na swoj sterownik przez moje konto po lewej - ten ludzik
Ustawienia- internet i tam zmieńiasz
Lub
2.Idz do sterownika przy piecu i przywróć ustawienia fabryczne
Nawet nie powiedziales jaki to sterownik i wersja





moj sterownik to eCoal 0,3,1,6
nic nie daje zmiana hasła na stronce e sterownik.
problem tkwi tam gdzie wpisuje adres ip wprzeglądarke. patrz obrazek. kiedys w zakladce ustawienia mialam jeszcze znacznik internet i tam sie ustawiało hasło, a teraz tego nie mam i nie wiem gdzie moge to odszukać!




dodane 2016-09-25 16:48obrazek
dodane 2016-09-25 16:52no i nie moge wstawic obrazka.... wrrr.. mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi
2016-09-25 19:45
  adkwapniewski Posts: 318 Ostrzeżenie: 0
manista napisał » 2016-09-25 08:58
witam wszystkich. czy ktoś próbował palić w oep paliwo varmo
jażeli tak to jakie macie opinie na temat tego paliwa



Jak chcesz sobie sfajczyć kotłownie albo dom to śmiało ... 
2016-09-26 13:48
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Witajcie, poruszałem już mój problem w innym "temacie" ale może tutaj ktoś miał podobnie... Otóż mój kocioł jeśli nie jest czyszczony po ok 2 tygodniach zawala się cały sadzą w kotłowni mam jak w cementowni w czasie produkcji podczas czyszczenia. Podam przykład: 1,5 miesiąca nie zaglądałem w ogóle do pieca ten oczywiście zgasł (mówie o grzaniu samej wody) w sobotę wziąłem się za czyszczenie wyjąłem z niego (oprócz popiołu) 60 litrów sadzy... To nie jest normalne wg mnie i wg opinii innych ludzi palących ekogroszkiem. Zbliża się okres grzewczy i na samą myśl szlag mnie trafia, że znowu co dwa tygodnie będę upierdzielony sadzą po pachy... Ktoś kiedyś mi napisał że mam przewymiarowany kocioł, ale jakoś nie chcę się z tym zgodzić, bo przecież idąc tą logiką to jeśli odcinam na lato cały obieg zostawiając tylko bojler to musiałbym czyścić go z sadzy co 2 dni? Przewymiarowany kocioł kojarzy mi się tylko z większym zużyciem węgla, ale nie z zapieprzaniem się pieca co 2tyg (gdzie z opowiadań znajomych wiem, że czyszczą swoje kotły 2 razy w roku) Ogólnie dałem sobie i temu kotłowi jeszcze jeden sezon, albo go opanuje, albo pójdzie na złom... Jeśli ktoś, coś może pomóc, proszę o wskazówki. Z góry dzięki.
2016-09-26 13:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Palisz miałem ?
Jeśli nie, to dmuchasz za mocno, a nadmiar powietrza to generator sadzy.
2016-09-26 14:32
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Palę ekogroszkiem niby wysokokalorycznym
2016-09-26 16:05
  janklos12 Posts: 466 Ostrzeżenie: 0
i o te kalorie się rozchodzi, przeważnie takie groszki zawalają wymiennik sadzą jeśli jest mały odbiór ciepła. ja w pierwszym sezonie kupiłem taki groszek i sadza była, jak zmieniłem opał na miał z piasta /niskokaloryczny/ to sam pyłek w wymienniku.
2016-09-26 18:46
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zmień opal, sprawdź ciąg kominowy, wstaw Zetke, podnieś temperaturę zadana, zmniejsz różnice między temp CO a powrotem, sprawdź poprawność instalacji a najlepiej zrób ją od nowa ufffff.... Zapomniałem o czymś?? WIEM Zmień sterownik i palnik a na koniec kocioł
A na poważnie. Zmiana opału na mniej kaloryczny powinno zmniejszyć problem sadzy ale cudów nie oczekuj. Masz bardzo przewymiarowany kocioł a przy OEP 25 wróży to tylko jedno. Sadza i spore zużycie węgla. 
dodane 2016-09-26 18:46No i chyba jest tam u Ciebie za dużo wiatru w grupowym jak na eko groszek.
2016-09-26 18:46
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
To mnie pocieszyliście... W takim razie godzę się już powoli z wymianą kotła... Ale tym razem na pewno już nie na węgiel....
2016-09-26 18:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ustawienia są do skorygowania. Zacznijmy od tego . Będzie taniej
2016-09-26 18:51
  Ameno25 Posts: 2631 Ostrzeżenie: 0
Alex139  a jak z dopływem powietrza do kotłowni u Ciebie ?
First pagePrevious page48 / 108Next pageLast page
Users on-line: