Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zbyt mała temperatura za zaworem 3d Subskrybuj | ||||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Witam serdecznie, Nie wiem czy to ma z tym coś wspólnego ale po tegorocznej zmianach na stronie esterownik poza tym, że zrobiło się chaotycznie i nieczytelnie mam jakiś problem z zaworem 3D. Nigdy nie było żadnych problemów aktualnie co drugi dzień muszę robić restart sterownika aby za zaworem była normalna temperatura. Zawór "teoretycznie" otwiera się na max czyli 60% ale temperatura za zaworem nie dobija do zadanej. Jaka zadana by nie była temp za zaworem jest w okolicach 25 stopni. Restart urządzenia zmienia wszystko bo temperatura wskakuje taka jak być powinno a zawór ni otwiera się nawet w połowie. Co może się dziać? Gdzie szukać przyczyny? Nie ukrywam, że jest to dosyć męczące bo gdy się o tym zapomni grzejniki są zimne... |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Pytanie czy masz właściwe parametry siłownika wpisane do sterownika a w zasadzie czas otwierania?
Pytanie z czego grzejesz CWU I gdzie jest czujnik temp cwu? Co tam masz z tymi czujnikami temp skoro powrót bywa wyższy jak temp kotla? Pytanie czy faktycznie masz 3 pompę do ochrony powrotu? Na początek zaproponuję abyś ponownie ustawił zawór 3D i siłownik czyli 5/5 i restart. Szczegóły znajdziesz na forum. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Na moje oko masz problem ze siłownikiem 4D.
Może i pokazuje stan otwarty ale faktycznie jest zamknięty ( w tym czase kocioł jest na podtrzymaniu ). W podtrzymaniu nie podnosi temperatury . Gdyby cały czas nonstop kocioł pracował temperatura na wyjściu nawet przy 100% 4D będzie wzrastać. Może się blokuje sam zawór albo siłownik ma problem. Rozmontuj siłownik od zaworu i ręcznie pokręć jaki jest opór samego zaworu. ![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
rj1972 napisał » 2024-10-31 08:53 Pytanie czy masz właściwe parametry siłownika wpisane do sterownika a w zasadzie czas otwierania? Pytanie z czego grzejesz CWU I gdzie jest czujnik temp cwu? Co tam masz z tymi czujnikami temp skoro powrót bywa wyższy jak temp kotla? Pytanie czy faktycznie masz 3 pompę do ochrony powrotu? Na początek zaproponuję abyś ponownie ustawił zawór 3D i siłownik czyli 5/5 i restart. Szczegóły znajdziesz na forum. Kocioł pracuje 5 lat na tych samych ustawieniach i nie było problemu więc są właściwe a przynajmniej były ![]() CWU zimą idzie z kotła czujnik temp jest przy bojlerze. To że powrót jest czasem wyższy od temp kotła jest zupełnie normalne i tak to pracuje od 5 lat. Staram się utrzymywać powrót jak najbliżej temp na piecu i czasem potrafi delikatnie przeskoczyć temp. Tak, mam pompę na CWU, na zasilaniu i na ochronie powrotu. Będę musiał poszukać tego o czym piszesz bo nie wiem o co chodzi ![]() gwarek napisał » 2024-10-31 22:03 Na moje oko masz problem ze siłownikiem 4D. Może i pokazuje stan otwarty ale faktycznie jest zamknięty ( w tym czase kocioł jest na podtrzymaniu ). W podtrzymaniu nie podnosi temperatury . Gdyby cały czas nonstop kocioł pracował temperatura na wyjściu nawet przy 100% 4D będzie wzrastać. Może się blokuje sam zawór albo siłownik ma problem. Rozmontuj siłownik od zaworu i ręcznie pokręć jaki jest opór samego zaworu. ![]() To jest 5 albo 6 sezon może siłownik już zaczyna szwankować. Tak dziwnie nie zachowywał się nigdy. Myślałem, że może kwestia sterownika czy coś. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
To czego nie wiesz o czym piszę to kalibracja siłownika w stosunku do zaworu 3D. Musisz w trybie ręcznym zdemontować siłownik I ustawić go na 5 i również zawór na 5 lub 50%. Założyć siłownik włączyć automat zresetować sterownik. Różne są kolejności działania bo można to zrobić na wyłączonym sterowniku itd. Ważne abyś wiedział wg instrukcji zaworu 3D gdzie jest jego 50%. Żle skalibrowany siłownik I zawór nie dają praktycznie żadnych oznak do temp 36-38st za zaworem. Dopiero powyżej czyli zimą wychodzą kwiatki. Siłownik I zawór mogą się rozjechać naturalnie i warto to kontrolować raz w sezonie. Pomijam błędy instalatorów a potem bolączki użytkowników przez lata. Mija zima i nagle wszystko jestko jest ok. ale często nie jest ok.
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Nie rozumiem tego ze powrót może być wyższy od zasilania. Dajmy na to z pieca wychodzi 60°C, pompa kotłowa zwiększa przez swoją pracę temperaturę wody o 4°C i masz na powrocie 64°C 🤔 Też tak chcę😄
Sterownik kieruję temperaturami za pomocą czujników wtedy wie co się dzieje i co uruchomić. Nie masz czasem czujników pomylonych zasilanie z powrotem 🤔 Kalibracja czujników 🤔 Od tego chyba powinieneś zacząć. |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
rj1972 napisał » 2024-11-01 19:05 To czego nie wiesz o czym piszę to kalibracja siłownika w stosunku do zaworu 3D. Musisz w trybie ręcznym zdemontować siłownik I ustawić go na 5 i również zawór na 5 lub 50%. Założyć siłownik włączyć automat zresetować sterownik. Różne są kolejności działania bo można to zrobić na wyłączonym sterowniku itd. Ważne abyś wiedział wg instrukcji zaworu 3D gdzie jest jego 50%. Żle skalibrowany siłownik I zawór nie dają praktycznie żadnych oznak do temp 36-38st za zaworem. Dopiero powyżej czyli zimą wychodzą kwiatki. Siłownik I zawór mogą się rozjechać naturalnie i warto to kontrolować raz w sezonie. Pomijam błędy instalatorów a potem bolączki użytkowników przez lata. Mija zima i nagle wszystko jestko jest ok. ale często nie jest ok. Ustawiałem to raz kiedy robiłem centralne więc parę lat minęło. Nie miałem pojęcia że zawór warto kontrolować i coś tam się może samoistnie rozjechać ![]() faco napisał » 2024-11-03 09:58 Nie rozumiem tego ze powrót może być wyższy od zasilania. Dajmy na to z pieca wychodzi 60°C, pompa kotłowa zwiększa przez swoją pracę temperaturę wody o 4°C i masz na powrocie 64°C 🤔 Też tak chcę😄 Sterownik kieruję temperaturami za pomocą czujników wtedy wie co się dzieje i co uruchomić. Nie masz czasem czujników pomylonych zasilanie z powrotem 🤔 Kalibracja czujników 🤔 Od tego chyba powinieneś zacząć. Aż tak dobrze to nie mam ![]() ![]() dodane 2024-11-03 14:34Ogólnie wniosek jest taki, że czujniki się starzeją ![]() ![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
faco napisał » 2024-11-03 09:58 Nie rozumiem tego ze powrót może być wyższy od zasilania. Dajmy na to z pieca wychodzi 60°C, pompa kotłowa zwiększa przez swoją pracę temperaturę wody o 4°C i masz na powrocie 64°C 🤔 Też tak chcę😄 Od tego chyba powinieneś zacząć. To chyba wynika z zastosowanej technologii tych czujników. Czujnik na kotle jest bardziej dokładny ( trzy żyły ) od tego co mierzy temperatuę na powrocie ( dwie żyły ). Czyli zwyczajnie błąd pomiaru powrotu jest większy. |
|||