Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Zbyt mała temperatura za zaworem 3d Subskrybuj
2024-10-30 22:54
  OEPM26-Marcin Posty: 73 Ostrzeżenie: 0

Witam serdecznie,

Nie wiem czy to ma z tym coś wspólnego ale po tegorocznej zmianach na stronie esterownik poza tym, że zrobiło się chaotycznie i nieczytelnie mam jakiś problem z zaworem 3D.

Nigdy nie było żadnych problemów aktualnie co drugi dzień muszę robić restart sterownika aby za zaworem była normalna temperatura. Zawór "teoretycznie" otwiera się na max czyli 60% ale temperatura za zaworem nie dobija do zadanej. Jaka zadana by nie była temp za zaworem jest w okolicach 25 stopni. Restart urządzenia zmienia wszystko bo temperatura wskakuje taka jak być powinno a zawór ni otwiera się nawet w połowie.

Co może się dziać? Gdzie szukać przyczyny? Nie ukrywam, że jest to dosyć męczące bo gdy się o tym zapomni grzejniki są zimne...

2024-10-31 08:53
  rj1972 Posty: 1099 Ostrzeżenie: 0
Pytanie czy masz właściwe parametry siłownika wpisane do sterownika a w zasadzie czas otwierania?
Pytanie z czego grzejesz CWU I gdzie jest czujnik temp cwu?
Co tam masz z tymi czujnikami temp skoro powrót bywa wyższy jak temp kotla? 
Pytanie czy faktycznie masz 3 pompę do ochrony powrotu?
Na początek zaproponuję abyś ponownie ustawił zawór 3D i siłownik czyli 5/5 i restart. Szczegóły znajdziesz na forum.
2024-10-31 22:03
  gwarek Posty: 621 Ostrzeżenie: 0
Na moje oko masz problem ze siłownikiem 4D.
Może i pokazuje stan otwarty ale faktycznie jest zamknięty ( w tym czase kocioł jest na podtrzymaniu ).
W podtrzymaniu nie podnosi temperatury .
Gdyby cały czas nonstop kocioł pracował temperatura na wyjściu nawet przy 100% 4D będzie wzrastać.
Może się blokuje sam zawór albo siłownik ma problem.
Rozmontuj siłownik od zaworu i ręcznie pokręć jaki jest opór samego zaworu.

2024-11-01 18:26
rj1972 napisał » 2024-10-31 08:53
Pytanie czy masz właściwe parametry siłownika wpisane do sterownika a w zasadzie czas otwierania?
Pytanie z czego grzejesz CWU I gdzie jest czujnik temp cwu?
Co tam masz z tymi czujnikami temp skoro powrót bywa wyższy jak temp kotla? 
Pytanie czy faktycznie masz 3 pompę do ochrony powrotu?
Na początek zaproponuję abyś ponownie ustawił zawór 3D i siłownik czyli 5/5 i restart. Szczegóły znajdziesz na forum.

Kocioł pracuje 5 lat na tych samych ustawieniach i nie było problemu więc są właściwe a przynajmniej były Nawet dzisiaj widać na wykresach jak chaotycznie pracuje zawór.
CWU zimą idzie z kotła czujnik temp jest przy bojlerze.

To że powrót jest czasem wyższy od temp kotła jest zupełnie normalne i tak to pracuje od 5 lat. Staram się utrzymywać powrót jak najbliżej temp na piecu i czasem potrafi delikatnie przeskoczyć temp.

Tak, mam pompę na CWU, na zasilaniu i na ochronie powrotu.
Będę musiał poszukać tego o czym piszesz bo nie wiem o co chodzi

gwarek napisał » 2024-10-31 22:03
Na moje oko masz problem ze siłownikiem 4D.
Może i pokazuje stan otwarty ale faktycznie jest zamknięty ( w tym czase kocioł jest na podtrzymaniu ).
W podtrzymaniu nie podnosi temperatury .
Gdyby cały czas nonstop kocioł pracował temperatura na wyjściu nawet przy 100% 4D będzie wzrastać.
Może się blokuje sam zawór albo siłownik ma problem.
Rozmontuj siłownik od zaworu i ręcznie pokręć jaki jest opór samego zaworu.

To jest  5 albo 6 sezon może siłownik już zaczyna szwankować. Tak dziwnie nie zachowywał się nigdy. Myślałem, że może kwestia sterownika czy coś.
2024-11-01 19:05
  rj1972 Posty: 1099 Ostrzeżenie: 0
To czego nie wiesz o czym piszę to kalibracja siłownika w stosunku do zaworu 3D. Musisz w trybie ręcznym zdemontować siłownik I ustawić go na 5 i również zawór na 5 lub 50%.  Założyć siłownik włączyć automat zresetować sterownik. Różne są kolejności działania bo można to zrobić na wyłączonym sterowniku itd. Ważne abyś wiedział wg instrukcji zaworu 3D gdzie jest jego 50%. Żle skalibrowany siłownik I zawór nie dają praktycznie żadnych oznak do temp 36-38st za zaworem. Dopiero powyżej czyli zimą wychodzą kwiatki. Siłownik I zawór mogą się rozjechać naturalnie i warto to kontrolować raz w sezonie. Pomijam błędy instalatorów a potem bolączki użytkowników przez lata. Mija zima i nagle wszystko jestko jest ok. ale często nie jest ok.
2024-11-03 09:58
  faco Posty: 899 Ostrzeżenie: 0
Nie rozumiem tego ze powrót może być wyższy od zasilania. Dajmy na to z pieca wychodzi 60°C, pompa kotłowa zwiększa przez swoją pracę temperaturę wody o 4°C i masz na powrocie 64°C 🤔 Też tak chcę😄
Sterownik kieruję temperaturami za pomocą czujników wtedy wie co się dzieje i co uruchomić.
Nie masz czasem czujników pomylonych zasilanie z powrotem 🤔 Kalibracja czujników 🤔
Od tego chyba powinieneś zacząć.
2024-11-03 14:34

rj1972 napisał » 2024-11-01 19:05
To czego nie wiesz o czym piszę to kalibracja siłownika w stosunku do zaworu 3D. Musisz w trybie ręcznym zdemontować siłownik I ustawić go na 5 i również zawór na 5 lub 50%.  Założyć siłownik włączyć automat zresetować sterownik. Różne są kolejności działania bo można to zrobić na wyłączonym sterowniku itd. Ważne abyś wiedział wg instrukcji zaworu 3D gdzie jest jego 50%. Żle skalibrowany siłownik I zawór nie dają praktycznie żadnych oznak do temp 36-38st za zaworem. Dopiero powyżej czyli zimą wychodzą kwiatki. Siłownik I zawór mogą się rozjechać naturalnie i warto to kontrolować raz w sezonie. Pomijam błędy instalatorów a potem bolączki użytkowników przez lata. Mija zima i nagle wszystko jestko jest ok. ale często nie jest ok.

Ustawiałem to raz kiedy robiłem centralne więc parę lat minęło. Nie miałem pojęcia że zawór warto kontrolować i coś tam się może samoistnie rozjechać

faco napisał » 2024-11-03 09:58
Nie rozumiem tego ze powrót może być wyższy od zasilania. Dajmy na to z pieca wychodzi 60°C, pompa kotłowa zwiększa przez swoją pracę temperaturę wody o 4°C i masz na powrocie 64°C 🤔 Też tak chcę😄
Sterownik kieruję temperaturami za pomocą czujników wtedy wie co się dzieje i co uruchomić.
Nie masz czasem czujników pomylonych zasilanie z powrotem 🤔 Kalibracja czujników 🤔

Aż tak dobrze to nie mam Wspominałem, że tak się zdarzało ale zwróciłem teraz uwagę na wykresy i od 4 dni się tak nie zdarza tylko w zasadzie na powrocie ciągle temp była wyższa niż na piecu... Coś słabo Czujniki nie są pomylone na pewno. Może coś się rozjechało i muszę go skalibrować. Zaraz sobie na powrocie całkowicie zawór odkręcę i będzie widać jaka jest różnica pomiędzy czujnikami.

dodane 2024-11-03 14:34Ogólnie wniosek jest taki, że czujniki się starzeją Czujnik temperatury zewnętrznej zaniżał o 0.5 stopnia. Czujnik powrotu zawyżał o 1.7 stopnia więc nic dziwnego, że na wykresie wyglądało to jak wyglądało Teraz powinno to lepiej wyglądać choć jeszcze muszę to wyregulować tak aby powrót miał o 3 stopnie mniej niż temperatura kotła.
2024-11-04 21:57
  gwarek Posty: 621 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2024-11-03 09:58

To chyba wynika z zastosowanej technologii tych czujników.
Czujnik na kotle jest bardziej dokładny ( trzy żyły ) od tego co mierzy temperatuę na powrocie ( dwie żyły ).
Czyli zwyczajnie błąd pomiaru powrotu jest większy.
Użytkownicy online: Charmed, jacops, jakubik, KrzysiekSz, leON22, Martines, PiecWiktora, Szymon2012