Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Ogniwo Biecz Eko Pellet 25 KW kocioł nie może się rozpalić Subskrybuj | ||||
|
||||
zubo
![]() |
Witam
Mam problem z piecem. Nie chce się rozpalić. Wymieniałem siłownik liniowy z czyszczenia. Okazało się , że trzeba było wymienić kondensator sztokera. Zapalarka też wymieniona. Już nie mam pomysłu co dalej.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
A co ma siłownik do rozpalania? ktoś się uczy na Twój koszt i każe wymieniać wszystko po kolei że się uda?
Skąd Ty jesteś? |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Siłownik był do wymiany bo w trybach w środku parę ząbków poszło. I potem jak fatum po kolei kondensator i zapalarka poszły. Teraz wymieniono części. W sterowaniu ręcznym jak sprawdzam działa wsio. Ale niestety się nie rozpala i tu jest problem dlaczego.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
a zapalarka grzeje?
|
|||
|
||||
zubo
![]() |
Nowa Zapalarka przed zamontowaniem do gniazda grzała. Po zamontowaniu wsadzam tel do pieca i widzę że do czerwoności się rozgrzewa.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
jak wentylator się włącza, podaje dawkę startową i zapalarka grzeje to cudów nie ma, musi palić, przecież w domu nie straszy
![]() dodane 2024-05-09 19:12aha, zobacz czy po kilku nieudanych rozpaleniach nie masz zasypanego rusztu peletem bo jak jest tam za dużo zasypane to też może być problem. Otwórz drzwiczki jak poda dawkę startową i na wyświetlaczu sterownika zapali się ikonka zapalarki czy czuć zapach tlącego się drewna i powinno zacząć wtedy dymić |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Po kilku próbach zasypuje. Czuć zapach tlącego sie pelletu ale jednak nie rozpala. I tu jest właśnie pytanie dlaczego nie dymi i nie rozpala sie
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
masz tam Kipi czy Skiepko?
|
|||
|
||||
zubo
![]() |
Skiepko
dodane 2024-05-11 15:30A ile sekund grzałka powinna się rozgrzewac |
|||
|
||||
mnich
![]() |
Witam
Proszę zadzwonić do nas na serwis 605 780 882 Pozdrawiam |
|||
|
||||
zubo
![]() |
Ok serwis Skiepko polecił usunąć diodę z zapalarki. Teraz śmiga jak rzadko. Temat zakonczony
|
|||