Forum eCoal.pl v3.5 Spieki i niedopalony węgiel - ekogroszek Pieklorz Subskrybuj | ||||
|
||||
blaz13
|
||||
|
||||
rj1972
|
Udostępnij sterownik.
Wyczyść kocioł bo najwyraźniej nie dobija temperatury a to jedna z przyczyn. Pewnie wysokie spaliny? Zmień tryb na grupowy lub ręczny. |
|||
|
||||
blaz13
|
Sterownik udostępniony. Nazwa: Ogniwo Eko PlusM - blaz
Co do zmiany trybu - chciałbym aby był jak najbardziej automatyczny, dlatego od 5 lat używam trybu retortowy-ecoal i do teraz raczej nie miałem tak dużych problemów ze spiekami. PS. Kocioł wyczyszczę. |
|||
|
||||
karoka65
|
Zmień węgiel i zapewne problem zniknie. Jakoś trzeba zutylizować to co przypłynęło statkami w zeszłym roku
|
|||
|
||||
blaz13
|
karoka65 napisał » 2024-01-19 10:18 Zmień węgiel i zapewne problem zniknie. Jakoś trzeba zutylizować to co przypłynęło statkami w zeszłym roku Sądzisz, że PGG dostarcza inny węgiel, niż to, co piszą na workach? |
|||
|
||||
rj1972
|
Chcąc zostać w automacie to mu dmuchnij mocniej z dmuchawą na 0 a nawet +2. Dziwna propozycja?
Ile masz pomp w układzie? Gdzie jest czujnik temp cwu? W zbiorniku czy na obudowie. Masz jakiś zawór mieszajacy? Na ile otwarty? Jaka temp idzie na CO? |
|||
|
||||
blaz13
|
rj1972 napisał » 2024-01-19 11:38 Chcąc zostać w automacie to mu dmuchnij mocniej z dmuchawą na 0 a nawet +2. Dziwna propozycja? Ile masz pomp w układzie? Gdzie jest czujnik temp cwu? W zbiorniku czy na obudowie. Masz jakiś zawór mieszajacy? Na ile otwarty? Jaka temp idzie na CO? Dwie pompy (CO i wody użytkowej), czujnik na obudowie. Mam zawór mieszający, ale nie wiem na ile otwarty, bo się jakoś zablokował i niemogę go przekręcić. Kiedyś był otwarty na 50%. Temp. na CO taka jak temperara zadana kotła, czyli 55 st. dodane 2024-01-19 16:35 rj1972 napisał » 2024-01-19 11:38 Chcąc zostać w automacie to mu dmuchnij mocniej z dmuchawą na 0 a nawet +2. Dziwna propozycja? Ile masz pomp w układzie? Gdzie jest czujnik temp cwu? W zbiorniku czy na obudowie. Masz jakiś zawór mieszajacy? Na ile otwarty? Jaka temp idzie na CO? Dwie pompy (CO i wody użytkowej), czujnik na obudowie. Mam zawór mieszający, ale nie wiem na ile otwarty, bo się jakoś zablokował i niemogę go przekręcić. Kiedyś był otwarty na 50%. Temp. na CO taka jak temperara zadana kotła, czyli 55 st. |
|||
|
||||
rj1972
|
No to trochę by należało zacząć od instalacji.
Spróbuj przykręcić delikatnie zawór na 4. Może jednak ruszy. Czujnik cwu bym dał na rurce wychodzącej z wężownicy lub z płasza zaraz za bojlerem. Temp CWU 45st. Czujnik powrotu na króciec powrotny tuż przy kotle, nie na rurce powrotu z CO. Osobiści proponuję zmianę trybu i temp kotła 60st i ciut wieksza dawka paliwa ale w ecoalu zostawić 55st. Ale dmuchnij mocniej bo skrzepy już masz i się ich nie pozbędziesz zmniejszając dmuchawę bo spaliny są tak niskie że kocioł pewnie kopci i jest zabrudzony a i czujnik spalin pewnie też. Wyłącz pompę mieszającą z ochrony powrotu a raczej zalecane jest ustawienie ochrony przez CWÙ chociaż z tym czujnikiem na obudowie może być problem. Na którym biegu leci pompa CO I CWU? |
|||
|
||||
gwarek
|
Bardziej niż spieki marti mnie temperatura powrotu kotła ... 40st.C i niżej na powrocie to proszenie się o kłopoty ... ( fajny filmik na youtube że leje się woda ). Co do spieków to tryb ręczny załatwi sprawę: 36% dmuchawa - 6sek podawanie - 44 sek postoj. Ciekawe jak masz z zabrudzeniem kotła przy 32% dmuchawy ?????? to bardzo malutko .... |
|||