Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page35 / 41Next pageLast page
2016-02-10 11:30
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam .To mój pierwszy wpis ,i mam nadzieję że nie ostatni.Od dwóch tygodni posiadam kocioł ogniwo eko-plus 25 z palnikiem Burner S.Trochę informacji odnośnie kotła uzyskałem na forum muratora i teraz zarejestrowałem sie tutaj ,i cały czas wertuję i dowiaduję się ciekawych rzeczy odnośnie kotła który posiadam ,a także spalania .Jeszcze nie mam podłączonego do internetu.Kocioł mam z 2014 ze sterownikiem ecoal opr.0.31.6.Taki zamontował mi instalator ,no ale była szybka potrzeba i tak wyszło.(pewnie gdzieś leżał na magazynie).Moje pytanie dotyczy spalania grupowego .Generalnie kiedy kocioł chodził w automacie to raz tylko wszedł w podtrzymanie,a kiedy zmieniłem mu na ustawienia grupowe 8 kw -12 kw z dmuchawa 34-38 + - tez pracuje cały czas(temp.. zawsze uzyskuje na kotle) .Gdy mu ustawiłem 12-16 to często wchodzi w podtrzymanie..Czy mam w tedy zmienić parametry podtrzymania ,czy zostawić tak jak są ustawione w sterowniku.Pewnie gdzieś to doczytam ,ale jest tego sporo na forum.Palę węglem jaret plus i ogrzewam ok.160 m ,i na pewno na przyszła zimę będzie to +-200 m.
2016-02-10 12:53
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Taak domagał ,łatwo powiedzieć .Dzwoniłem do Ogniwa to powiedzieli mi że oni nie maja wpływu że piec u kogoś stał w magazynie ileś tam ( i tu trzeba się z nimi zgodzić),już nie mówiąc że instalator powiedział mi ze on taki dostaje i żebym sobie radził sam .Także tak w kółko ,każdy odsyła do kogoś innego ale wygląda że tak to działa ,wszyscy są mili jak ktoś chce coś sprzedać.a potem radz sobie sam.W żadnej promocyjnej cenie nie kupiłem ,jeszcze uważam że zapłaciłem więcej bo cena kotła +montaż + części.
2016-02-22 13:45
  kalisz2 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich, 
Chciałbym się przyłączyć do postu "ilkus1" mam ten sam kocioł OEP25kW powierzchnia ogrzewana 170m2. kocioł wcześniej miałem w automacie ale prawie wcale nie wchodził w podtrzymanie i miał spore zużycie paliwa bo na granicy 25kg na dobę. Postanowiłem przejść na sterowanie ręczne ( zaznaczam, że przestudiowałem instrukcję sterownika kilka razy) i udało mi się wpłynąć na pracę kotła mianowicie ograniczyłem spalanie do średnio 21kg na dobę przy takich ustawieniach: podawanie 6s przerwa w podawaniu 12s dmuchama 60%. Przy takich ustawienia kocioł wchodził mi w podtrzymanie na okres około 40min. Miałem jeszcze ustawione podtrzymanie co 15min 3s podawania jednokrotnie i krótka przerwa 35s. Mimo wszystkie stwierdzam, że to moje spalanie i tak jest w dalszym ciągu za duże i tutaj pojawia się kolejna opcja "praca grupowa" słyszałem, że nie jest to najgorsze rozwiązanie zwłaszcza kiedy ma się przewymiarowany kocioł. Ponadto, czyszcząc kocioł (staram się raz na 2 tyg) mam bardzo dużo sadzy a na otworach drzwiowych kotła zbiera mi się dużo pyłu i po otwarciu widać uformowany na całej szerokości otworu kopczyk. przy każdym czyszczeniu sadzy mam tak około 2/3 wiadra (10l). Sadza dosyć mocno gromadzi się na ściankach kotła. Moim zdanie jest coś nie tak. Proszę was o wsparcie.

2016-02-22 13:54
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Lokalnie łączysz się ze sterownikiem ? W sumie dobrze że masz starszy ster, łatwo będzie Ci dobrać nadmuch dla spalania grupowego (histogram) Poustawiaj kolejno moce, czyli min i max dajesz na 8kW, obserwujesz histogram i od czasu do czasu palnik (nie za często) dobierasz nadmuch. Jak skończysz, przechodzisz na min i max 12kW i robisz to co przedtem. Gdy dojdziesz do mocy, na której kocioł szybko się odstawia, dostrajasz, ustalasz zakres min i max (np min 8, max 16) i gotowe.
2016-02-23 08:50
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Czy dobre jest myślenie że ustawiam kocioł na automat ,obserwuję palnik i  widzę że  dmuchawa pracuje w zakresie cały czas np 34 -36  gdy utrzymuje temp w górnych granicach i potem przechodzę na spalanie grupowe gdzie wyjściem są te wartości które minimalnie koryguję.
2016-02-23 14:54
  kalisz2 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2016-02-22 13:54
Lokalnie łączysz się ze sterownikiem ? W sumie dobrze że masz starszy ster, łatwo będzie Ci dobrać nadmuch dla spalania grupowego (histogram) Poustawiaj kolejno moce, czyli min i max dajesz na 8kW, obserwujesz histogram i od czasu do czasu palnik (nie za często) dobierasz nadmuch. Jak skończysz, przechodzisz na min i max 12kW i robisz to co przedtem. Gdy dojdziesz do mocy, na której kocioł szybko się odstawia, dostrajasz, ustalasz zakres min i max (np min 8, max 16) i gotowe.
Po co ustawiać parametry dla mocy 12kW a w ostateczności ustawiać min na 8kW a max na 16kW skoro kocioł będzie pracował albo na ustawieniach dla 8kw lub dla 16kw, przecież kocioł nie pracuje na pośrednich wartościach. Z tego co wyczytałem to możliwości mamy tylko takie jak: min i max takie samo np 8kw lub min 8kw max 12kw lub min 8kw max 16kw lub min 12kw max 16kw. czy dobrze to rozumie? Jeżeli zasiałem niepotrzebny zament moim wpisem to sorki.




2016-02-23 15:04
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Ja miałem ustawione np  jak były niższe temperatury 8/12 8 ma podawanie 5 sek. a 12 już ma 7sek o ile dobrze pamiętam co za tym idzie szybciej uzupełnia straty . Jak byś siadł i zaobserwował jak piec zaczyna cały cykl na mieszanych mocach to widać ze podaje na minimalnej (8) jak temperatura nie rośnie w miare szybko to przechodzi na max czyli (12) a jak dojdzie do zadanej to dopala na mniejszej mocy
2016-02-23 15:17
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
kalisz2 napisał » 2016-02-23 14:54
Po co ustawiać parametry dla mocy 12kW a w ostateczności ustawiać min na 8kW a max na 16kW skoro kocioł będzie pracował albo na ustawieniach dla 8kw lub dla 16kw, przecież kocioł nie pracuje na pośrednich wartościach.
Skoro wiesz z góry, że będziesz używał 8 i 16, to pomiń 12, proste.
2016-02-23 15:25
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Mariusz po co gwiazdorzysz dla Ciebie to normalna sprawa przypomnij sobie jak Ty zaczynałeś 

(nie pamięta wół jak cielęciem był )

2016-02-23 15:33
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Oj tam Mariusz bądź koleżeński
2016-02-23 15:40
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
a może ktoś woli od dupy strony trzeba pomagać
2016-02-23 15:46
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
I tak 3maj
2016-02-23 15:51
  kubanos Posts: 957 Ostrzeżenie: 0
A czas między podaniami w grupie wynosi 20 s. Niezależnie czy 8kw, 12kw, 16kw bo tylko te moce w tamtym tygodniu badałem. Czas między grupami jest zmienny tak jak pisaliście. 
dodane 2016-02-23 15:51A mierzyłem na "miśku"...
2016-02-23 15:55
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Róznia sie tylko długoscia podan (ilosc opału podanego ) z kąś muszą sie wziasc te wieksze moce
First pagePrevious page35 / 41Next pageLast page
Users on-line: Mateusz91