W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page13 / 41Next pageLast page
2012-12-27 16:31
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Witam mam trochę czasu niedawno wszedłem na spalanie grupowe, ale coś mi sie wydaje ze jednak powrócę na e Coal tylko prosiłbym zeby mnie ktos poprowadził i tak raz dziennie spojrzał na wykresy i podpowiedział nie ukrywam , ze liczyłbym na pomoc Verba na bardzo ładnie ustawiony piec choć na brulim, oczywiście pomoc expertów bardzo mile widziana choc chyba nie maja aż tyle czasu zeby sie zająć moim niebieskim

2012-12-27 17:57
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-27 14:46


OK. Jak pójdziesz za jakiś czas zaglądnąć do kotła, sprawdź czy sadzą nie sypie. Gdybyś wychodził, to spójrz na dym z komina.
Nie chcę na razie prorokować, ale wydaje mi się, że dmuchawa jeszcze +1%.
Poczekamy do wieczora i się okaże.


Witam ponownie
biały dymek z komina się wije, natomiast jak zaglądnąłem do kociołka to  na drzwiczkach rusztu awaryjnego i w tejże komorze osadza się sadza,na reszcie raczej normalne ślady palenia
w popielniku pokazuję się spieki
2012-12-27 17:59
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-27 15:31
prosiłbym zeby mnie ktos poprowadził
Masz ciut za mocny nadmuch wg. kresek, jak wygląda palenisko ?
2012-12-27 18:00
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-27 14:46
Nie chcę na razie prorokować, ale wydaje mi się, że dmuchawa jeszcze +1%.
2012-12-27 18:01
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-27 16:57
biały dymek z komina się wije,
Biały ? Zimny komin ? Mokre paliwo ?
rafting napisał » 2012-12-27 16:57
natomiast jak zaglądnąłem do kociołka to  na drzwiczkach rusztu awaryjnego i w tejże komorze osadza się sadza,na reszcie raczej normalne ślady palenia w popielniku pokazuję się spieki
Spieki są duże, zbite w większe formy, czy małe i kruche ?
2012-12-27 18:02
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-27 16:57

w popielniku pokazuję się spieki
Pewnie koksowe, a środkiem palnika pewnie kopci.
2012-12-27 18:07
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
paliwo jest suche-na pewno
podobno Julian(tak twierdził na składzie na ale...)
spieki raczej małe ale twarde trzeba się przyłożyć żeby rozbić
a komin pale już 1,5 mieiąca więc chyba się zdążył zagrzać
2012-12-27 18:13
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Próbuj z podniesieniem nadmuchu, za godzinę daj znać co się dzieje.
Spieki to koksiki niedopalone, czy stopiony popiół ?
2012-12-27 18:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zbigmaz01 napisał » 2012-12-27 17:02
Pewnie koksowe, a środkiem palnika pewnie kopci.
Całkiem możliwe.
2012-12-27 18:15
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-27 17:13
Próbuj z podniesieniem nadmuchu, za godzinę daj znać co się dzieje.
Spieki to koksiki niedopalone, czy stopiony popiół ?


raczej stopiony popiół

ok podbije o 1% i się zobaczy
2012-12-27 18:17
  zbigmaz01 Posts: 1656 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-27 15:31
Witam mam trochę czasu niedawno wszedłem na spalanie grupowe, ale coś mi sie wydaje ze jednak powrócę na e Coal tylko prosiłbym zeby mnie ktos poprowadził i tak raz dziennie spojrzał na wykresy i podpowiedział nie ukrywam , ze liczyłbym na pomoc Verba na bardzo ładnie ustawiony piec choć na brulim, oczywiście pomoc expertów bardzo mile widziana choc chyba nie maja aż tyle czasu zeby sie zająć moim niebieskim

A tobie co tak podskoczyła temp.? Coś zostało niedomknięte?
2012-12-27 18:18
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-27 17:15
raczej stopiony popiół
ok podbije o 1% i się zobaczy
OK. Powiedz: dlaczego są takie spadki, co jest w układzie, czym nie steruje eCoal ?
Widzę, że zasobnik "robi" za bufor Dobrze
2012-12-27 18:35
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-27 17:18
rafting napisał » 2012-12-27 17:15
raczej stopiony popiół
ok podbije o 1% i się zobaczy
OK. Powiedz: dlaczego są takie spadki, co jest w układzie, czym nie steruje eCoal ?
Widzę, że zasobnik "robi" za bufor Dobrze


w układ mam wpięte jeszcze ogrzewanie podłogowe z niezależną pompą
(ecoal tego nie steruje) która chodzi 24h na 1 biegu,w roździelaczu na zaworze trójdrożnym ustawione na zasilaniu 29 stopni i tyle jest bo mam jeszcze czujnik temp na powrocie na najdłuższej  nitce który ma wyłączać pompę,przy nastawie 29 stopni wyłącza(testowałem) no ale jak na razie mam ten czujnik wypięty
2012-12-27 18:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-27 17:35
w układ mam wpięte jeszcze ogrzewanie podłogowe z niezależną pompą
OK. Pisz niedługo, jakie zmiany po dodaniu wiatru.
2012-12-27 18:40
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-27 17:37
rafting napisał » 2012-12-27 17:35
OK. Pisz niedługo, jakie zmiany po dodaniu wiatru.


dopiero się włączył piec wiec poczekam niech pochodzi
2012-12-27 18:54
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-27 17:40
dopiero się włączył piec wiec poczekam niech pochodzi
Jasne że tak
2012-12-27 18:58
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
rzeczywiście drzwiczki były lekko niedomkniete a u nas dzisiaj wieje jak ......a nadmuch zmiejszylem o 2 % powiedz wrocić na e coal? no i komin dzisiaj wyczyscilem

mam 38 zmniejszyc jeszcze?


2012-12-27 19:01
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-27 17:58
mam 38 zmniejszyc jeszcze?
Teraz, trzeba poczekać kilkanaście cykli na ustabilizowanie. Jeśli to nie problem, cytuj, bo nie wiadomo kto ma Ci odpowiadać
2012-12-27 19:07
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-27 18:01
sulek napisał » 2012-12-27 17:58
mam 38 zmniejszyc jeszcze?
Teraz, trzeba poczekać kilkanaście cykli na ustabilizowanie. Jeśli to nie problem, cytuj, bo nie wiadomo kto ma Ci odpowiadać

powiedz z własnego doświadczenia przejść na e caol z grupowoego?
U Ciebie widze, że masz ustawione prawie jak grupowe 5 dawek w cyklu

2012-12-27 19:30
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-27 18:07
powiedz z własnego doświadczenia przejść na e caol z grupowoego?
Ja wolałbym grupowe, ale jesli masz porządny opał to automat będzie OK. Jest możliwośc skorygowania nadmuchu.. da się tym grzać
sulek napisał » 2012-12-27 18:07
U Ciebie widze, że masz ustawione prawie jak grupowe 5 dawek w cyklu
W podtrzymaniu W spalaniu ilość dawek jest zależna od zapotrzebowania - kończy kiedy musi

U Ciebie obecnie pokazuje ciut za duży nadmuch, ale czekaj jeszcze, niech przeleci kilkanaście cykli.
Temperatura spalin poszybowała i została wysoko..hmm, te drzwiczki zamknięte, szuflada dosunięta ?
First pagePrevious page13 / 41Next pageLast page
Users on-line: