Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 41Next pageLast page
2012-12-12 11:34
  darase Posts: 1916 Ostrzeżenie: 0
Maxwell61 moc dmuchawy ustawiasz do mocy kotła, jak do 16kw dasz mniejszy nadmuch to możesz mieć niedopalone eko w popielniku.
2012-12-12 12:31
  maxwell61 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
Tak tak to wiem. Tak ustawiam dmuchawę aby był ładny popiół.
Ale mnie interesuje czy ustawienie na np. 8 i 16kw z tą samą dmuchawą daje takie same efekty?
2012-12-12 13:02
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie.
Dla każdej "mocy" przypisany jest inny, sumaryczny czas podawania, czyli więcej węgla. O spalaniu, jego jakości i od czego ta jakoś zależy, nie chce mi się pisać. Użyj wyszukiwarki.
2012-12-12 13:06
  maxwell61 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
Dzięki tylko to chciałem wiedzieć. Rozumiem, że z chwilą kiedy piec nie daje rady osiągnąć zadanej temp. to przełącza się na wyższą ustawioną moc?
2012-12-12 13:10
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Tak. A kiedy dochodzi do zadanej, zmniejsza moc.
I tak może pracować praktycznie bez postoju o ile moce są odpowiednio dobrane i histerezą się go nie stresuje zbytnio.
Proces ten, może trwać do czasu, gdy moc minimalna będzie zbyt duża do zapotrzebowania, wtedy kocioł zacznie pracować dwu-stanowo.
2012-12-12 17:53
  oskarus Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Witam po raz kolejny - wyjaśnijcie mi proszę jedno:
Czy kocioł ma się odstawiać czy nie??
W niedzielę pisałem o moim problemie - piec nie umiał osiągnąć temp. przy mocy 8 - 16. I zauważyłem i to nie jest tak, że jak nie umie osiągnąć zadanej temp. to zaczyna pracować z większą - jeżeli jest duża aplituda w stosunku do temp zadanej wtedy piec pracuje z max. mocą jaka jest ustawiona, wraz z ,,zbliżaniem" się do temp. zadanej moc jest zmniejszana - i tak na przykład u mnie przy temp. osiągniętej temp. 53 (zadana 54 + 1 histerezy) pracował przy 8kw i przez ponad 20 godz nie osiągnął 55. Teraz mam ustawione na min. 12kw - max 16 (prawie ani razu z taką mocą nie praował) i bez problemu osiąga temp i odstawia się na 10 min z częstotliwością śr co 30 minut - czyli 30 min praca, 10 min postój - popiół elegandzki, w domu ciepło ok 24 stopni, zużycie ok. 25 kg przy obecnych temp tzn. między 0 a minus 8. Szkoda, że nie można ustawić 10 kW.
Tylko teraz nie wiem, czy ma się piec odstawiać czy nie - jedni piszą / mówią że tak, drudzy chcą koniecznie osiągnąć pracą ciągłą (jak ruch jednostany prostoliniowy).

https://esterownik.pl/remote/1671
pozdrawiam
2012-12-12 17:55
  oskarus Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
mój ster: https://esterownik.pl/remote/1671

2012-12-13 00:48
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam,mam pytanie czy do spalania miału lepsze jest spalanie grupowe czy "ręczne".Sam już niewiem,ciągle mam niedopalony miał w popielniku.Może mam złe ustawienia,proszę o jakieś podpowiedzi-pozdrawiam wszystkich.
2012-12-13 08:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
majsi napisał » 2012-12-12 23:48
Witam,mam pytanie czy do spalania miału lepsze jest spalanie grupowe czy "ręczne".
Są podobne, w grupowym musisz tylko dostosować nadmuch do wybranej "mocy".
Ręczne można wysterować precyzyjnie, ale to wymaga wolnego czasu.
W tym przypadku niedopał to: za długi czas podawania, za krótki czas postoju, za mało wiatru - pojedynczo lub każdego po trochu.
Taboret do kotłowni i działaj
2012-12-13 11:19
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
majsi napisał » 2012-12-12 23:48
Witam,mam pytanie czy do spalania miału lepsze jest spalanie grupowe czy "ręczne".Sam już niewiem,ciągle mam niedopalony miał w popielniku.Może mam złe ustawienia,proszę o jakieś podpowiedzi-pozdrawiam wszystkich.

Witam
Ja palę wyłącznie miałem (poza sezonem letnim kiedy dopalam resztki drewna po budowie). Z niewielką ilością niedopalonego miału miałem problem do czasu gdy pojawił się soft z korektą nadmuchu. Od tego czasu korektę nadmuchu mam na MAX (+6%), czas podawania paliwa minimum (3s). Pali się dobrze, brak spieków i niedopałków. 
2012-12-13 17:04
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Dzięki wszystkim,będę testował ręczne i grupowe
2012-12-13 18:29
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
W związku ze zmianą temperatury zmieniłem opał z 22-24MJ na 26MJ. Po całym dniu nieobecności znalazłem w palniku gigantyczny kalafior stopionej "lawy". W popielniku popiołu tyle co kot napłakał. Komora spalania trochę zapylona czarną sadzą z dodatkiem białych zwiewnych cząstek.
Może któryś z Panów zerknąłby na wykresy, histogram i ustawienia. Piec odstawiał się ładnych kilka razy ale ładnie dochodził do zadanej.
Jeśli dobrze zrozumiałem powinienem zdjąć nadmuchu. Tylko z której mocy min. czy max.? A może to kwestia ustawień w podtrzymaniu? Jak to jednoznacznie rozpoznać?
2012-12-13 22:22
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
RoberAn napisał » 2012-12-13 17:29
Jeśli dobrze zrozumiałem powinienem zdjąć nadmuchu. Tylko z której mocy min. czy max.? A może to kwestia ustawień w podtrzymaniu? Jak to jednoznacznie rozpoznać?
Podtrzymanie nie odpala wcale, nie masz tam co zmieniać nadmuchu.
Histogram mówi, że nadmuch jest zbyt niski. Ustaw "moc" min i max na 8.
Histerezę CO na 0.3.

2012-12-13 23:41
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Testuję grupowe.Na chwilę obecną wygląda to obiecująco.Sprawdzę rano.
2012-12-13 23:53
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
ok, wróciłem do poprzednich ustawień dmuchawy. Ustawiłem 3 powtórzenia podajnika w trybie podtrzymania. Czy to odbuduje kopczyk? W tej chwili mam stopiony popiół i wypaloną dziurę. Zmieniać nadmuch w podtrzymaniu?
2012-12-14 11:08
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
RoberAn napisał » 2012-12-13 22:53
ok, wróciłem do poprzednich ustawień dmuchawy.
Jak to wygląda dzisiaj ? Nadmuch dla 8kW nadal jest za niski. Możesz dodać 1%, czy już kalafiory są ?
RoberAn napisał » 2012-12-13 22:53
Ustawiłem 3 powtórzenia podajnika w trybie podtrzymania. Czy to odbuduje kopczyk? W tej chwili mam stopiony popiół i wypaloną dziurę. Zmieniać nadmuch w podtrzymaniu?

Robert. Kocioł nie pracuje obecnie w trybie podtrzymania, jakiekolwiek zmiany ustawień dla tego trybu, niczego nie zmienią.
2012-12-14 17:21
  junior77 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Witam!Koledzy mam pytanko,mam zainstalowaną wersje 0.3.13.brak slupków na histogramie,jak jest przyczyna?pozdrawiam
2012-12-14 19:05
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Pozwól im urosnąć Nie pojawiają się natychmiast.
2012-12-14 23:34
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Do VERB
 dziękuję za porady,chyba go opanowałem.Myślę,że mam słaby miał,bo dopiero przy ustawieniu na 25 kw piecyk zaczyna normalnie nabierać temp.Pozdrawiam.
2012-12-15 04:16
  Hasolo Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy dobrze robię.
Spalanie grupowe 8-12kw dmuchawa 40-50% fabrycznie i wychodzą spore kalafiory.
Przestawiłem dmuchawę na odpowiednio 45-55% i kalafiory się zmniejszyły.
Nie za duży nadmuch?
 
First pagePrevious page4 / 41Next pageLast page
Users on-line: bonus, januszprzybyla57, Mateuszrychert, piotrekszkola, Sahryn66, stin15, wandacwajna