Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zablokowany podajnik kocioł Ogniwo eko plus 16 Subskrybuj | ||||
|
||||
Bzaczki
![]() |
Witajcie Od tygodnia mam zablokowany podajnik w kotle ogniwo eko 16. Miało to być pierwsze uruchomienie po sezonie gdzie wszystko było ok. Silnik tylko buczy i nie jest w stanie ruszyć ślimakiem. Kable dokręciłem wtyczki sprawdziłem , wymieniłem kondensator bez zmian. Odkręciłem 4 śruby i wyciągnąłem prawie cały ślimak (całego nie mogę bo mam za mało miejsca) wyczyściłem wszystko z węgla i pyłu. Skręciłem i dalej to samo silnik tylko buczy. Chciałem wybić zawleczkę aby sprawdzić czy to zablokowany ślimak czy tez kłopot z motoreduktorem ale za cholerę nie da rady tego zrobić.Popsikałem to WD 40 poczekałem kupiłem specjalny wybijak i niestety dalej nic ani drgnie. Proszę Was o rady i pomoc co można z tym zrobić. Kocioł ma 11 lat motoreduktora ani zabieraka nigdy nie rozkręcałem.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Na bank zapieczony zabierak w motoreduktorze
![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
leON22 napisał » 2023-11-30 09:36 Żeby zdemontować motoreduktor musisz wybić zawleczkę Nie prawda. Nic nie da wyciagnięcie zawleczki jeśli zabierak jest zapieczony w tulei motoreduktora ( można zdjąć motoreduktor z zabierakiem bez wyciągania zawleczki ) Można odkręcić i zdemontować motoreduktor z niewyciągniętą zawleczką bo ślimak jest dzielony z zabierakiem. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wiesiu wszystko się zgadza ale żeby wyciągnąć zabierak z motoreduktora to już nie ma innej opcji
![]() |
|||
|
||||
Bzaczki
![]() |
Dziękuję za informację. Jutro postaram sie powalczyć z zawleczką a jak nie pójdzie to muszę ślimak odłączyć a to też nie będzie proste jakieś rady na początek?
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Jak już uporasz się z zawleczką warto rozwiercić te miejsce pod zawleczkę o parę mm. Kupiłem wiertło troszkę większe i zawleczka lekko wchodzi. Warto pomyśleć na przyszłość. |
|||