W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Wygasza mi piec ekoplus 16 Subskrybuj
2023-02-23 20:57
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry, w tym tyg 2 razy w nocy wygasł mi piec. Ustawiony był od godz 20 do 4 w trybie letnim i tak od 4 lat.(tryb auto lato w okresie zimowym). Teraz mam węgiel z gminy i podobno z PGG ogólnie pali się bajka. Popiół jak pyłek.  Próbowałem różnych ustawień bo podbijał mi z 60 do ponad 70 czasem ale teraz podczas podtrzymania zapada się kopiec. Na zdjęciu macie pokazane jak po 1.5h wygląda kopiec w ustawieniu pieca w trybie lato.  Teraz dokonałem formatu ustawień w całym piecu żeby wyeliminować moje błędy może w ustawieniu. Możecie coś podpowiedzieć.
dodane 2023-02-23 20:56Palenisko 
dodane 2023-02-23 20:57
dodane 2023-02-23 20:57Jak zapadnie się to nawet żaru nie ma
2023-02-23 22:21
  rj1972 Posts: 965 Ostrzeżenie: 0
Mocne zmiany dzisiaj były. Więc trzeba obserwować w jakim kierunku poszły. Był ręczny jest ecoal. Przywróć algorytm wygaszania tylko w grzaniu. Ustaw sobie podtrzymanie. Czas pracy podajnika 3s. Czas postoju 10min. Krótka przerwa 40s. Ilość powtorzeń 2. Moc dmuchawy 34%. Palnik jest czysty?  Pokaż zdjęcie palnika jak idzie mocniej dmuchawa. W ecoalu dałbym korekta dmuchawy -2. 
2023-02-24 05:16
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Po dzisiejszej nocy widzę że temperatura pieca byla stabilna.  diecie z wykresem dołączam do potwierdzenia. Ustawiłem algorytm i inne parametry delikatnie ruszyłem.
2023-02-24 05:33
  rj1972 Posts: 965 Ostrzeżenie: 0
No i ładnie. Dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem byłaby instalacja siłownika na zaworze 4D. W przypadku przegrzania kotła jest w stanie puścić nadmiar temp na instalację. Tryb Lato wykorzystywany jest do sterowania temp wew na noc?
2023-02-24 09:25
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Tak. Wyłączam w ten sposób pompy aby nie nagrzewać bardzo domu.  O 5:24 tak prezentowało się palenisko 
2023-02-24 10:34
  karoka65 Posts: 3430 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
rj1972 napisał » 2023-02-24 05:33
No i ładnie. Dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem byłaby instalacja siłownika na zaworze 4D. W przypadku przegrzania kotła jest w stanie puścić nadmiar temp na instalację.

Zawór nie jest tutaj do niczego potrzebny, jeśli dojdzie do przekroczenie temp. krytycznych zadziałają zabezpieczenia wpisane w oprogramowanie sterownika, zrzut gorącej wody z kotła na bojler jeśli jest, jeśli bojlera nie ma czy odbiór na nim będzie za mały zadziała drugi stopień zabezpieczenia czyi zrzut wody na instalację czy zawór jest czy go nie ma uruchomi się pompa CO.
2023-02-24 12:04
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie tak działa jak opisałeś. Sprawdzone zostało przypadkowo w tym roku jak paliłem na jesieni drewnem 🤣
2023-02-24 16:37
  rj1972 Posts: 965 Ostrzeżenie: 0
Zgadzam się z tym tylko ręcznie zawór przeważnie nie jest ustawiony na 100% a siłownik dodatkowo go otwiera na max. CWU dużo ciepła nie przyjemnie bo idzie jako ochrona powrotu a chyba powyżej 60st pompa się wyłączy i za dużo no a siebie nie przyjmnie. To tylko skromna sugestia.
Na palniku trochę mało tego kopczyka. 
2023-02-24 17:35
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Ręcznie mam otwarty na 50%. Zgadzam się co do wielkości kopczyka. Na starym węglu był wyższy a ten zapada się i temp podajnika jest od 30⁰ w górę 
2023-02-24 18:48
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
A dlaczego tak masz piec ustawiony skokowo na programatorze lato, auto-lato ?
2023-02-24 18:53
  rj1972 Posts: 965 Ostrzeżenie: 0

Może popróbuj tego ecoala. Zacznij od 3 sekund podawania. Krótko ale częściej. Później stopniowo powyżej 5s więcej poda, dłużej poleży ale może się szybko wypalić jeśli opał ma taką tendencję. Jednak mam wrażenie, że w trybie ręcznym udało by ci się to lepiej ustabilizować. Czyżby kociołek trochę za duży? Osobiście uważam, że siłownik by ci pomógł i mniej by było sterowania ręcznego nawet po tylu latach doświadczenia.
Możesz sobie zrobić aktualizację sterownika?
2023-02-24 21:38
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2023-02-24 18:48
A dlaczego tak masz piec ustawiony skokowo na programatorze lato, auto-lato ?
celowo żeby pompy nie chodziły cały czas bo za ciepło w domu. A jak mam ustawione CO1 podłogowe, że pracuje pod czujnikiem temp to muszę wyższa ustawić bo za ciepło w domu i nie załącza się podłogowa a podłoga Zimna 

dodane 2023-02-24 21:38
rj1972 napisał » 2023-02-24 18:53

Może popróbuj tego ecoala. Zacznij od 3 sekund podawania. Krótko ale częściej. Później stopniowo powyżej 5s więcej poda, dłużej poleży ale może się szybko wypalić jeśli opał ma taką tendencję. Jednak mam wrażenie, że w trybie ręcznym udało by ci się to lepiej ustabilizować. Czyżby kociołek trochę za duży? Osobiście uważam, że siłownik by ci pomógł i mniej by było sterowania ręcznego nawet po tylu latach doświadczenia.
Możesz sobie zrobić aktualizację sterownika?
kociołek jest ok bo obecnie mamy ok 80mkw ale góra nie jest jeszcze skończona. Nigdy takiego problemu nie miałem.  Sterowania ręcznego to prawie nie miałem. Głównie zasyp i czyszczenie i tyle roboty. Siłownika nie chciałem zakładać bo przy przeprowadzce liczyła się każda zł 🤣🤣 
2023-02-24 22:59
  rj1972 Posts: 965 Ostrzeżenie: 0
Silownik to niewielki koszt w perspektywie czasu. Masz swoje doświadczenie i to szanuje. Zero krytyki. Jednak to widać że nawet twój 16kw męczy się w twoim układzie. Kto wie czy nie łatwiej,  prościej a może i taniej nie byłoby kilka małych grzejników elektr.  z termostatem niż potwór 16kW OEP. 👍
2023-02-25 07:11
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Drogo ogrzewanie nie wychodzi bo idzie ok 250kg na miesiąc w zimę 
2023-02-26 17:40
  Jarek_Sieradz Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Ja mam takie palenisko od 7 lat i nic się w sumie nie działo. Jedyne co się teraz dzieje to strasznie mi skrzypi podajnik nie cholery wiadomo dlaczego. Myślałem że przekładnia ale się okazuje że skrzypienie dochodzi z okolic wentylatora.  Tyle że wentylator chodzi ok. Możliwe że pękł ślimak albo się totalnie wytarł?
2023-02-26 18:34
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Do póki działa zostawić, po sezonie rozebrać, wyjąć i sprawdzić.
2023-03-06 20:20
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-02-24 18:53

Może popróbuj tego ecoala. Zacznij od 3 sekund podawania. Krótko ale częściej. Później stopniowo powyżej 5s więcej poda, dłużej poleży ale może się szybko wypalić jeśli opał ma taką tendencję. Jednak mam wrażenie, że w trybie ręcznym udało by ci się to lepiej ustabilizować. Czyżby kociołek trochę za duży? Osobiście uważam, że siłownik by ci pomógł i mniej by było sterowania ręcznego nawet po tylu latach doświadczenia.

Możesz sobie zrobić aktualizację sterownika?




W trybie ecoal nic nie da zwiększenie czasu podawania
Taka zmiana tylko automatycznie wydłuży czas postoju podajnika.
W tym trybie tylko zmiana mocy dmuchawy ( -+ % ) wpłynie na wysokość kopczyka.
No ale nic straconego .....te kotły wszystko spalą co się pali ....

Więc czas na rozwój .... tryb retortowy-ręczny i trzy parametry do ustawienia .... wot cała filozofia.


Co do 4D zgadzam się ..... nie ma nic wspólnego z kopczykiem
2023-03-21 06:15
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Przechodzę dziś na tryb retorowy ręczny ponieważ na automacie chodził już ładnie ale jak jest w podtrzymaniu to temp podbija mi z 60nzadanych na 80 nawet i załącza pompy aby zbić temp.  Generalnie z opału jestem zadowolony ale po tych zmianach widzę,że mocno wypala go w korpusie i temp podajnika dochodzi do 38⁰. 
2023-03-21 11:58
  rj1972 Posts: 965 Ostrzeżenie: 0
W podtrzymaniu miałeś i masz za duże podawanie 11s. Jak zmienisz na ręczny to zmień również podtrzymanie przy czym na początek do obserwacji daj czas postoju 40min czyli raczej wyłączone. Czas pracy 4s. Ilosc powtórzeń 1. Po obserwacjach dopracujesz to podtrzymanie o ile w ogóle będzie potrzebne. Ale nie w tej postaci. Temp kotła na lato tylko na CWU też by warto zmniejszyć. 
2023-03-21 13:08
  Adrianjanek19 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
podtrzymanie już przestawilem. Na lato przechodzę na grzałkę całkowicie jak w ubiegłym roku.
dodane 2023-03-21 13:08Podtrzymanie tak przestawilem bo kilka razy wygasł mi w nocy i stąd to 11sek podawania.kiedts miałem 40 min postoju i pracy 5sek a ilość podań była 1 i było ok
Users on-line: dolczak01, Rzezik120