W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  spalanie grupowe - algorytm dopalania Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2023-02-09 15:24
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Hej i Dzien dobry - pytanie nie tylko forumowiczom ale specialnie dla panow z ES.
Tak jak juz w innych tematach dalem znac - jestem z Czech, calkiem na zachodzie nie daleko od granic do Niemiec, z tego powodu jest mozliwosc uzyc/zakupic wlasnie tylko przewaznie wegiel brunatny, u mnie konkretnie "Orech 2 Bilina".
Wydajnosc tego wegla tylko co wedlug specyfikacji 17,6MJ.
Chcial bym co najlepiej zuzyc z trybu spalania grupowego, i kwestia jest taka - jak ten algorytm przelicza czas dopalania?
Czy to tylko przez temperature spalin? Czy tez wlasnie bierze pod uwage ta wydajnoszc ktora zadaje do statystyk i zakupu paliwa?
BTW - Przy stabilnych warunkach wydalo mi sie ze w pelnym automacie Ecoal dziala w miare OK z tym weglem, problem jest jak za duzo spadnie temp. kotla, Ecoal da dmuchawe tak mocno, ze sa spieki. Inaczej jak zmiena moc i zaczyna u mnie naprz. z:
- korekta dmuchawy -2
- podawanie 5s
to zaczyna i daje 34% dmuchawy, jak dalej spada/nierosnie, daje 36%, dalej 38% - do tej pory w miare OK, ale jak jeszcze spadnie, to idzie na 44% oraz 46% i to juz za mocno...
Bardzo przydalo by sie ograniczenie max pracy - tak jak wyzej - powiedzmy do max 40%
Ta tylko jedna extra opcja by sie przydala nie tylko dla Ecoala - i nawed dla wsztytkich trybow spalania - i to podobno jak w Manualnym mozna zrobic - ograniczenie max. temperatury spalin...

dzieki za podpowiedzi i pomysly
2023-02-09 20:13
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0

Niestety takie ograniczenia możesz ustawić tylko w trybie retortowy-grupowy.
Wtedy ustawisz ręcznie minimalną i maksymalną moc kotła.
Jeżeli tryb ecoal dobrze pracuje to pomierz stoperem ile w danej mocy dmuchawy masz czasu i wpisz do grupowego.
Tryb ecoal nic nie koryguje co do czasów przerwy w zależności od rodzaju opału.
Więc wyszukaj ze zdalnego dostępu podobny do ciebie kocioł i zobacz co w ustawieniach mają inni.
Oglądam twój sterownik i już wszystko ustawiłeś jak pisałem ... szybki jesteś

2023-02-09 20:46
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
@faco - dzieki za podpowiedz
z reszta - napr. widac u mie ze 2 dni do tylu byl "power blackout" w calej wiosce, I nawed przez 6g. kociol sie niewygasil komplet, wystarcylo dac znac ze prad znow dziala, chwilowo zdalnie przez komorke w manualu podac paliwo,wlaczyc dmuchawe -  "rozpedzic", i juz sie zlapal w automacie o premin. pozniej
2023-02-09 20:49
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
To chyba @gwarek, bo ja o niczym nie wiem  
2023-02-09 20:49
  Jan727usz Posts: 122 Ostrzeżenie: 0
Gościu z Czech ma trochę racji. Przydałby się taki mechanizm w ecoalu korekty max nawiewu i korekty przerwy między podawaniem. 
2023-02-09 20:51
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Z ta dmuchawą też kiedyś pisałem ze przydał by się osobny kanał dla niej ale ... 
2023-02-09 21:38
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Jan727usz napisał » 2023-02-09 20:49
Gościu z Czech ma trochę racji. Przydałby się taki mechanizm w ecoalu korekty max nawiewu i korekty przerwy między podawaniem. 



wlasnie - patrzac jak dziala - OK do momentu jak trzeba duzo wiecej mocy - ale to nie ku..a dmuchawa, ale niech jest max. ograniczenie ze by nie robic spieki i trza kilka minut cekac zanim cala instlacja razem z kotlem da rade sobie...
dodane 2023-02-09 21:18
Jan727usz napisał » 2023-02-09 20:49
Gościu z Czech ma trochę racji. Przydałby się taki mechanizm w ecoalu korekty max nawiewu i korekty przerwy między podawaniem. 



tak jak napz. w momencie kiedy prorytet cwu sie wlaczy, temp. kotla spadnie na kilka minut, ale Ecoal daje 44% i chwilowo nawed 46% i to za duzo, inaczej dobrze sobie radzi przy stabilnym dzialaniu i dobiera stopniowo w miare OK - I dlatego przelaczylem z Ecoal na Grupowy ze by nie dmuchalo zbyt za duzo - ale to zpowoduje te pytanie na poczatku z dopalaniem - bo w zaleznosci od opalu powinien byc inny czas ze by poprawnie dopalic...
dodane 2023-02-09 21:38
faco napisał » 2023-02-09 20:51
Z ta dmuchawą też kiedyś pisałem ze przydał by się osobny kanał dla niej ale ... 



masz racje - raczej cos jak opcje wiecej i dla zwyklych uzytkownickow niech jest cos jak "auto" i uzytkownik doswiadczony niech ma mozliwosc zmienic jk my na "manual" i robic se korekty
2023-02-09 22:03
  ramzes28 Posts: 94 Ostrzeżenie: 0
Myślę że mogli by spokojnie zmienić to w oprogramowaniu tylko zależy to od ich chęci dało by to dużo lepsze działanie automatu temat był już podpowiedziany dawno temu Adminowi  
2023-02-09 22:19
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
tak tak
teoretycznie - obojetnie jaka calosc instlacji - ale mam naprz. 10 grzejnikow, polowa zamknieta, wszedzie termostaty manualne; zrazu trza otworzc wszystkie na max - znaczy chwilowo spadek temperatury jak cholera plus extra przeplyw razem z woda zimna z rurek tych 5 grzejnikow... i kociol? zacznie napierdalac bez sensu za mocno zamias powoli dogrzewac bez zbyt duzej zmiany mocy bo po 20min dogrzeje powoli i OK...
2023-02-09 22:38
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Mnie w ręcznych przydała by się dmuchawa na osobnym kanale nie zależnym od podawania. 
2023-02-09 22:54
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2023-02-09 22:38
Mnie w ręcznych przydała by się dmuchawa na osobnym kanale nie zależnym od podawania. 



od dawna tez juz pytalem ze by widoczna byla moc dmuchawy w wykresach - ze by wiadomo jaka moca dmucha, specialnie wlasnie dla grupowego trybu - ze by widac kiedy jaka moc kociol dziala...


i zero propozcji bo " niepotrzebne"
2023-02-10 19:37
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
Najbardzie u automacie brakuje opcji proporcja podawania do przerwy i ograniczenia max. % dmuchawy ...
2023-02-11 07:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
ledsezelim napisał » 2023-02-09 22:54
faco napisał » 2023-02-09 22:38
Mnie w ręcznych przydała by się dmuchawa na osobnym kanale nie zależnym od podawania. 



od dawna tez juz pytalem ze by widoczna byla moc dmuchawy w wykresach - ze by wiadomo jaka moca dmucha, specialnie wlasnie dla grupowego trybu - ze by widac kiedy jaka moc kociol dziala...


i zero propozcji bo " niepotrzebne"



Wystarczy spojrzeć na temperaturę kotła i histerezę przełączania mocy i juz wiemy na jakiej mocy kocioł pracował , a w czasie realnym  na planie masz podaną moc dmuchawy  
2023-02-13 19:11
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
gwarek napisał » 2023-02-10 19:37
Najbardzie u automacie brakuje opcji proporcja podawania do przerwy i ograniczenia max. % dmuchawy ...



zgoda - przynajmiej te ograniczenie
dodane 2023-02-13 19:11
Ameno25 napisał » 2023-02-11 07:43
ledsezelim napisał » 2023-02-09 22:54
faco napisał » 2023-02-09 22:38
Mnie w ręcznych przydała by się dmuchawa na osobnym kanale nie zależnym od podawania. 



od dawna tez juz pytalem ze by widoczna byla moc dmuchawy w wykresach - ze by wiadomo jaka moca dmucha, specialnie wlasnie dla grupowego trybu - ze by widac kiedy jaka moc kociol dziala...


i zero propozcji bo " niepotrzebne"



Wystarczy spojrzeć na temperaturę kotła i histerezę przełączania mocy i juz wiemy na jakiej mocy kocioł pracował , a w czasie realnym  na planie masz podaną moc dmuchawy  



masz racje wlasnie ale nie do konca... -->
1. to da sie odczuc w grupowym, znaczy po miedzy moca min. i max.
2. i mie idzie glownie o odczytanie w automacie eCoal

ad. 1 - jezeli sie niemyle, to z tego jak grupowy dziala, to naprz u mnie temp. ustawiona 67°, histereza 0,3°, histereza max. 4°
na 66,7° wlacza sie moc minimalna, i jezeli naprzyklad cyklus podawania zacznie jeszce ciasno ponad 62,7 (dajme na 62,8), to na mocy min. przejdzie caly cyklus mocy minimalnej i moze byc ze temperatura spadnie o nastepne 2° zanim rozpocznie cyklus mocy max - razem z dmuchawa tej mocy
dlatego nie da sie dokladnie z temperatury przelicanej od histerezy kotla i histerezy mocy dokladnie powiedziec kiedy moc dmuchawy sie zmienila

ad.2 - jak pisalem wyzej - eCoal w miare dziala super, przelacza sobie nawed wiecej mocy niz tylko 2 jak grupowe, i z rozna dmuchawa spalanie w miare dobre - ale dopoki temperatura niespadnie tak mocno, ze sobie zmieni moc/dmuchawe tak za mocno, ze juz wieje za duzo
i to bym wlasnie chcial ograniczyc takim ustawieniem ktorego brakuje
raczej niech kociol dluzej ale poprawnie i powoli sie rozpali w razie za zbyt duzej potrzeby zapotrebowania ciepla, niz spalac niedobrze

i naprawde - taka opcja jak max. ograniczenie dmuchawy czy temp spalin nawed v eCoal by sie bardzo przydalo
nawed nieuzywane - jak naprz. w ustawieniach CWU, kdzie mozna ustawic priorytet, ale jezeli jest ten na 30°, jest nieczynny
tak samo moglo by takie ograniczenie byc nieczynne powiedzmy jak dam ustawienie na 0%

@ PANOWIE Z ES - JAKAS PROPOZCJA MOZE?
2023-02-14 05:41
  ramzes28 Posts: 94 Ostrzeżenie: 0
2 Lata czekam na takie możliwości  może dają radę przy odrobinie chęci dołożyć ten Parametr
2023-02-14 13:12
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Dużo by jeszcze można dodać a szczególnie do ręcznego ale cóż ... 
2023-02-14 15:39
  leON22 Posts: 6521 Ostrzeżenie: 3
Dużo, cóż... może jakiś konkret ? Znowu pisanie o wszystkim i niczym 
2023-02-14 18:46
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2023-02-14 15:39
Dużo, cóż... może jakiś konkret ? Znowu pisanie o wszystkim i niczym 



prawda, rozpedzila sie dyskusja ogolnie, no to konkretnie z mojej strony pytanie o mozliwosc dodania opcji:
1. ograniczenie max. pracy dmuchawy w pelnym automacie eCoal
jak pisalem calkiem u gory z powodu takiego naprz:
Przy stabilnych warunkach wydalo mi sie ze w pelnym automacie Ecoal dziala w miare OK z tym weglem, problem jest jak za duzo spadnie temp. kotla, Ecoal da dmuchawe tak mocno, ze sa spieki. Inaczej jak zmiena moc i zaczyna u mnie naprz. z:
- korekta dmuchawy -2
- podawanie 5s
to zaczyna i daje 34% dmuchawy, jak dalej spada/nierosnie, daje 36%, dalej 38% - do tej pory w miare OK, ale jak jeszcze spadnie, to idzie na 44% oraz 46% i to juz za mocno...
Bardzo przydalo by sie ograniczenie max pracy - tak jak wyzej - powiedzmy u mnie bym ustawil do max 40%

2. dodanie mocy dmuchawy do wykresow
2023-02-14 20:50
  leON22 Posts: 6521 Ostrzeżenie: 3
Ok, to ja poproszę o :
1 ) Dodanie wykresu temp.zew.do wykresu statystyk.
2 ) Możliwość ustawienia histerezy temp.za zaworem 4D co 0.5st, czyli 0, 0.5, 1 itd...
3) tryb grupowo-ręczny ( wszystko jak w grupowym z możliwością zmiany czasu między podaniami który w trybie grupowym jest  taki sam dla każdej mocy i wynosi 20 s )
Z góry thx za dodanie w/w propozycji w następnych aktualizacjach  
2023-02-14 21:29
  ledsezelim Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2023-02-14 20:50
Ok, to ja poproszę o :
1 ) Dodanie wykresu temp.zew.do wykresu statystyk.
2 ) Możliwość ustawienia histerezy temp.za zaworem 4D co 0.5st, czyli 0, 0.5, 1 itd...
3) tryb grupowo-ręczny ( wszystko jak w grupowym z możliwością zmiany czasu między podaniami który w trybie grupowym jest  taki sam dla każdej mocy i wynosi 20 s )
Z góry thx za dodanie w/w propozycji w następnych aktualizacjach  



dolaczam sie do leON22, specialnie ad.2 - bo przy mojej kombinacji grzejnikow i dodaniem tej samej temp. za zavorem do listwy podlogowki ta histereza 0,5 daje mocny sens
ad.3 - tez zgoda i to z poziomu paliwa (wegiel brunatny o malej wydajnosci) ze by co najlepiej dostosowac czas na najlepsze dopalenie pojedynczego "strzalu" paliwa
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Jan46