Forum eCoal.pl v3.5 Problem z poprawnym ustawieniem pieca EKO OGNIWO PLUS M 20KW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 24Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Model17
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Miałeś wyciągnąć te szamotki z palnika , one dodatkowo podnoszą temp. spalin i generują spieki
![]() |
|||
|
||||
Model17
![]() |
Mogę wyciągnąć. W jakim celu producent je umieszcza?
dodane 2023-01-28 20:20Chyba lepiej teraz prezentuje się ten powrót po zmianie tego miejsca czujnika |
|||
|
||||
faco
![]() |
No to widzę ze teraz dopiero fachowiec przejął stery, widzę efekty jak na palniku tak i na wykresie
![]() Jestem już po imprezie więc poobserwuje jak Wam idzie ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może zapytaj producenta , który zasugerował się "naszymi forumowymi" sugestiami i domowymi patentami w spalaniu wtedy "trudnego opału" , teraz widać że jest jeszcze bardziej trudny
![]() dodane 2023-01-28 20:42PS. Ja jestem w trakcie imprezy ale widzę już kolejny problem ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Jan727usz
![]() |
leON22 napisał » 2023-01-28 20:42 ale widzę już kolejny problem ![]() ![]() ![]() Ma ochronę powrotu przez CWU I może zle skalibrowane czujniki temperatury |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pytanie było dedykowane dla @faco ale odpowiem, bo szkoda mojego czasu. Kalibracja czujnika temp. CWU nie wiem ale różnica 10st to sporo, wg mnie czujnik temp.kotła nie jest wsunięty do końca w dedykowane miejsce, może się wysunął
![]() dodane 2023-01-28 20:59Ok, super nie było tematu ster niewidoczny ![]() |
|||
|
||||
Model17
![]() |
Mi wysoka temp cwu nie przeszkadza nawet pasuje
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok, sprawdź oba czujniki szczególnie ten odpowiedzialny za temp.kotła, przecież pisałeś że chcesz ograniczyć spalanie, a teraz piszesz że ci pasuje
![]() dodane 2023-01-28 21:07Daj tą pompę CWU na 1 kę ![]() |
|||
|
||||
Model17
![]() |
No jak najbardziej ale jeżeli ma być to efekt uboczny to nie pogardzę
|
|||
|
||||
faco
![]() |
@leON22 byłem w trakcie ustawiania kotła bo widziałem ze wczoraj Wasze ecoale nie zdawały egzaminu, dziś wykres jak i temperarury zaczynały coś przypominać i temp w domu się podniosła, nawet za bardzo
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@faco "Dupek od ustawień" sam to napisałeś może poniekąd masz rację ale proponujesz 7s podawania dla Marcela i 45st za zaworem 4D
![]() ![]() |
|||
|
||||
Model17
![]() |
Coś kociołek dobić nie umie bo jest cały czas 52
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Co z tym czujnikiem temp.kotła?
|
|||
|
||||
Model17
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Pytam czy sprawdziłeś fizycznie czy czujnik temperatury kotła siedzi do końca na swoim miejscu
![]() ![]() ![]() dodane 2023-01-28 22:10Skróć przerwę między podaniami z 50 na 40s. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Źle skalibrowany czujnik temp spalin. Małe oszustwo dla oczu sterownika. Od razu ustaw 0,3. Tak ma większość nowych kotłów. Druga sprawa to go odkręć i przeczysć ten czujnik bo jego okopcenie to fałsz dla sterownika.
Sprawdzone i zadowolone ustawienie dla Marcel w tym samym kotle to ![]() Kalibracja czujnika temp zew też do dyskusji. Mocno w górę. To trzeba porównać z termometrem innym. Może jest na nieocieplonej ścianie i bardzo nisko. Ale i tak fajnie o ile nie najlepiej na tym forum że Model17 reaguje na propozycje. Ustawiam się w kolejce do obserwacji ![]() |
|||
|
||||
Model17
![]() |
Czujnik spalin poprawiłem w najbliższym czasie go przeczyszcze i sprawdzę czujnik temperatury kotła bo narazie nie mam takiej możliwości. Czujnik zewnętrzny ostatnio kalibrowałem jest ustawiony +- 1C błędu.
Narazie sprawdzę ustawienia od Leon i zobaczymy tylko narazie coś nie dobija możliwe że przez ten czujnik ale raczej jest dobrze umiejscowiony bo go nie ruszałem dodane 2023-01-28 23:02Temperatura w domu spada do zadanej 21 zobaczymy czy stanie czy będzie spadać |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
PS. Piękny kalafior lizak z dnia wczorajszego. Bylem pewny ze ten glut tam siedzi. Usuń cegły szamotowe i daj oddech palnikowi. Ten opał nie jest dedykowany dla żadnego palnika kotła na ekogroszek. To nie jest ekogroszek tylko groszek Marcel o bardzo dużej spiekalności.
dodane 2023-01-28 23:13Temp w domu możesz regulować zaworami na grzejnikach bez względu jakie są. Dla mnie 21st to co najmniej koszula na grzbiecie. Musisz mieć jeśli to delikatny problem więcej albo masz charakter morsa ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Teraz widzę, że na bank czujnik temp.kotła nie jest wsunięty do końca
![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 24Następna stronaOstatnia strona | ||||