Forum eCoal.pl v3.5 Problem z poprawnym ustawieniem pieca EKO OGNIWO PLUS M 20KW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona19 / 24Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Model17
![]() |
A tam guru od razu ja to po prostu chce ustawić i mieć święty spokój bo już mnie to powoli zaczyna irytować że to takie skomplikowane. Nie myślałem że takie cuda się mogą dziać. Jak masz jakieś propozycje to pisz i może akurat będzie trafne
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Moja propozycja, faktycznie sterownie jest ~230V czyli zamiana przewodów L1 L2 nic nie da, ten temat można odpuścić.
dodane 2023-02-04 02:38Widzę ze się tam coś dzieje, kolega steruje, mamy 40 na zaworze ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Twoja propozycja , to oczywista oczywistość , pisałem o tym kilka razy w temacie , że to zwykła kosmetyka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dodane 2023-02-04 08:47 rj1972 napisał » 2023-02-03 21:30 Nie wiem co to stery. Ale oddzielcie kontakty osobiste od publicznych. Przecież skąd można to rozróżnić? Rozumiem. Ale nie utopcie Moedla17 bo to zły kierunek. LeON22 powiedz w skrócie do Ameno25 o co chodzi. Stery , lejce , kierownica itd... to synonimy ( równoznacznik , bliskoznacznik ) nic Ci to nie mówi ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Model17
![]() |
Oczywiście że jestem chętny do pomocy bo to w moim interesie ale niestety nie jestem w stanie Clay czas nad tym panować dlatego poprosiłem was i wszystko co mogę stosuje jak najwcześniej więc z góry przepraszam za to że nie mogę nad tym siedzieć cały czas i tego pilnować 😬😥
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Dokładnie tak ja piszesz kolego, dmuchawa cały czas pracuje, pompa, węgiel się pali, chyba się pali a to wszystko kosztuje i to całkiem całkiem
![]() No od początku wątku kolega Model tylko się do Ciebie zwraca kolego Leon pomijając innych kolegów z wypowiedziami a ja mogę coś zrobić jak Ty dziś polegniesz , dostałem łaskę ![]() Wychodzi na to ze Twoja sława palacza GURU onieśmiela nas abyśmy się wdrażali do tematu co jedynie możemy Cię dopingować ![]() Nie ukrywam ze wiem jak to ogarnąć tak jak to Ty napisałeś w Try Miga aby zbędnie nie klepać ... ale dobrze zagrzana ławka kibica też mi odpowiada ![]() ![]() |
|||
|
||||
mietus
![]() |
witam,z racji tego ze posiadam taki piec jak ty pozwole sie wtracic.jesli chcesz aby twoj piec ladnie pracowal to po pierwsze przy ogniwo m musisz miec zalozony regulator ciagu (rck) ja dodatkowo mam jeszcze dorobiona przy wylocie z pieca na czopuchu dorobiona klapke ktora jest przymknieta w zimie okolo 70 procent.zatrzymuje cieplo w piecu spalanie wyraznie mniejsze wszystko ladnie pracuje. z ustawien polecam zdecydowanie tryb grupowy wymaga na pocatku troche cierpliwosci ale jak to ogarniesz to praktycznie do pieca bedziesz tylko raz w tygodniu zagladal
|
|||
|
||||
faco
![]() |
A to coś nowego , z chęcią bym zobaczył co tam masz za klapkę na czopuchu aby to wizualnie ogarnąć.
|
|||
|
||||
mietus
![]() |
cos takiego mniej wiecej
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
||||
|
||||
mietus
![]() |
nie dodalo sie zdjecie ale chodzi o zwykly tzw szyber czopucha cos takiego bylo w starch piecach ogniwo tzw kopciuchy,niektore marki np kamen multi k5 montuja to fabrycznie w swoich piecach
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Jak masz za duzą fotgrafie to uruchom painta w windowsie i zmniejsz ja o 30% i wejdzie.
Mateo ja mam 90 i proszek w popielniku. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ta a jak jedziesz autem to wkładasz banana do rury wydechowej zamiast zdjąć nogę z gazu
|
|||
|
||||
mietus
![]() |
michas1978 napisał » 2023-02-04 22:20 dla twojej wiadomosci taki banan byl stosowany juz lata temu w autobusach ikarus tzw hamulec silnikowy dzialajacy na zasadzie dlawienia przeplywu spalin. ja napisalem co u mnie sie sprawdza i nie kazdy musi sie do tego stosowac wiec nie wiem po co takie glupawe uwagi
Ta a jak jedziesz autem to wkładasz banana do rury wydechowej zamiast zdjąć nogę z gazu |
|||
|
||||
faco
![]() |
Każdy wynalazek po obczajeniu można przerobić na swoją modłę. Ten doda to tam ten tam to i znów coś nowego
![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
faco napisał » 2023-02-04 22:00 Mateo ja mam 90 i proszek w popielniku. Ok. Ja tylko wrzuciłem link do materiału inżyniera górniczego, w temacie spalania opału z dużym RI, w kotłach podajnikowych. Gość sugeruje zwiększenie nawiewu. To był odnośnik, a nie moje słowa. ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Z tym węglem to jest różnie. Jak pisałem ostatnio dwa te same piece te same kW i podobne węgle Marcel i XXX.
Całkowicie odmienna jazda a można było przyjąć jak mają bardzo zbliżone dane ze powinny klepać tak samo. Jak ktoś mówi ze Marcel jest trudny to ten węgiel XXX prosto z kopalni po prostu mnie przeraził ![]() Ale po walce dałem mu radę jak było widać na powyższych fotkach ale napsuł mi nerwów ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Panowie! Kto obecnie kręci tym układem. Nie kociolkiem ale układem. Fajnie że dzielicie się uwagami. Im więcej tym lepiej 👍Szkoda tylko że ktoś tam w ślepo tonie. Esterownik udostępnia coś takiego jak wykresy czy zdarzenia. Tam jest potrzeba zaglądać i wyciągać wnioski. Może ktoś po tej analizie wyciągnie wnioski. Przecież do póki sterownik jest udostępniony to każdy może się do tego odnieść. Ale fajnie że inni się tym interesują. Z przyjemnością czytam i przekładam na swoje podwórko 👍
dodane 2023-02-04 23:25Dodam że szyper czy jak to się zwie robi też robotę jako RCK. Tylko że nie automatycznie wg bieżącego ciśnienia w kominie a ręcznie. Ale może co nie znaczy że musi być niebezpiecznym kotłach 5klasy z czujnikiem temp spalin. Każdy może wyłonić swoją ocenę. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Tak w telegraficznym skrócie, zawór sprawdzony na 100% pracuje poprawnie, palnik wyczyszczony z udrożnieniem otworów nadmuchowych. Problemem jest ustawienie parametrów spalania na tym wspaniałym Marcelu
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Faco oczywiście może pomóc bo wie co w temacie. Błędy są banalne. Nikt nie zaproponował aby spróbować zgrać siłownik z zaworem 50/50%. Chyba wiadomo o co chodzi. Nikt nie poparł pomysłu zamiany fazowania siłownika i zmiany kierunku na lewo. Glupawe podsmiechujki i to wszystko. Dzisiaj cisza i kolejna porażka. Nie przejmę sterów bo nie problem w ustawieniach sterownika. LeON22 jakkolwiek to zabrzmi szanuje Twoje propozycje i rozwiązania. Kto tam dzisiaj fizycznie kręcił? Nie zdalnie tylko na obiekcie? Patrzyliśmy wbrew pozorom 👍
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
@rj1972 był właściciel i z nim sprawdziłem pozycje zaworu 4D, wg mnie wszystko OK, zresztą razem to już przerabialiśmy. Tam nie ma co kręcić, to musi się wygrzać może wtedy kociołek się ustabilizuje
![]() ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona19 / 24Następna stronaOstatnia strona | ||||