Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Mocny ciąg kominowy dość długu po wyłączeniu wentylatora. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gwarek
![]() |
Problem jak w temacie. W trybie podtrzymania na palenisku jest cały czas ogień ( nie zmienia się w żar ). Nie chodzi o siłę ciągu tylko stan ciągu kominowego który dość długo ustaje po wyłączeniu wentylatora. Problem może wynikać z dodatkowej rury doprowadzącej powietrze do dmuchawy. Co ciekawe w tamtym roku nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Zniwelowałem trochę problem ustawiając podtrzymanie z minimalnym powtórzeniem. Niestety docelowo chyba będę musiał zrobić jakiś automat który po wyłączeniu dmuchawy przysłoni wentylator. Prośba o info z Waszej strony. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gwarek napisał » 2023-01-09 21:27 Otwórz ino wyczystkę w kominie, i daj znać. Nie za godzinę, za 24h. Wtedy Ci wytłumaczę za czym gonisz. Dobrej nocki....Nie chodzi o siłę ciągu tylko stan ciągu kominowego który dość długo ustaje po wyłączeniu wentylatora... |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Po paleniu drewnem w ciepłym okresie ok. października czyściłem komin i wybierałem wyczystkę. Z tego powodu nie spodziewam się zaskoczenia. W środę planuję czyścić kocioł to wtedy wybiorę wyczystkę. Dam znać co tam było i ile tego było. |
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Koledze Verb nie chodzi ile sadzy miałeś , tylko o delikatne uchylenie wyczystki.
|
|||
|
||||
Jan727usz
![]() |
A nie prościej założyć regulator ciągu kominowego.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
gwarek napisał » 2023-01-09 21:27 ... Niestety docelowo chyba będę musiał zrobić jakiś automat który po wyłączeniu dmuchawy przysłoni wentylator. Prośba o info z Waszej strony. Możesz zastosować mój patent, poszukaj na forum "przepustnica dmuchawy" ![]() |
|||
|
||||
Luke
![]() |
Zrób tak jak Verb radzi. Zobaczysz efekt.
Regulator ciągu tak ale montowany w przewodzie kominowy poniżej rury doprowadzającej spaliny z pieca do komina. Jednak przy węglu z małą zawartością popiołu to i RC niewiele pomoże. Klapkę w dmuchawie odradzam. Nie sprawdza się. |
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
Po renowacji komina miałem problem z nadmiernym ciągiem ( fi 160x15m) problem ustapił po zamontwaniu RCK
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Faktycznie źle verba zrozumiałem.
Teraz czytam jeszcze raz ten post i odczytuję jak BBasiek32a opisuje. Dodać trochę powietrza do komina od strony wyczystki. Niestety wyczystkę mam bardzo nisku i uchylenie tam będzie skutkowało sadzą w całej kotłowni. Oglądam się za regulatorem ciągu kominowego tylko ta cena ..... Dzięki za wszelkie info. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Dlatego mi się udało znaleźć nówkę za ponad setkę
![]() Szukaj a może znajdziesz. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gwarek napisał » 2023-01-11 21:16 Szkoda, bo to najprostszy i najtańszy sposób, by się przekonać czy warto myśleć o RCK. Ale napisz, czemu niby miałbyś mieć kotłownię zasmoloną ? Przy otwartej wyczystce, jeśli kocioł źle pali, to syf wyląduje na dachu...Niestety wyczystkę mam bardzo nisku i uchylenie tam będzie skutkowało sadzą w całej kotłowni. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Może nie ma osadnika na sadzę pod wyczystką, albo zapchany komin innej możliwości nie widzę. Ja mam wyczystkę ok 30cm nad posadzka i drzwiczki całe wyjąłem do testów, ani dymu ani sadzy.
Ale i jedno zaobserwowałem ze jak przy kopciuchu był słaby cug to przy tym piecu zapalniczkę do komina wciąga nie mówiąc o ogniu z niej. Wydaje mi się ze spowodowało to ze piec ciągle grzeje, wysuszenie komina, jak i dużo mniej sadzy w nim. Dwa dni temu czyściłem piec, pierwszy raz od września to tylko taki pył jak piasek zero sadzy, w kominie to samo. Nie ma porównania z kopciuchem, co dwa tygodnie z komina duże wiadro sadzy. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kopciuch to inna bajka, ale i w nich szło palić w miarę czysto. Długo musiałem ojca przekonywać, że taniej i lepiej palić od góry. Ja wyczystkę wywaliłem w trzecim roku, tyle mi zajęło "wymyślenie" że tak lepiej. Przyczynił się też do tego wykwit pod kalenicą
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W moim śmieciuchu ( miałowcu z rusztem wodnym ) z Pleszewa o mocy 35kW, bo taką mi doradzili "fachowcy" nie szło palić "czysto" w kotle i kominie smoła
![]() ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Słaby ruch na forum. No to może nie w tym wątku ale czas na wspomnienia to dobry czas. Też z nostalgią wspominam moje Ogniwo 20kW dzisiaj tzw śmieciuch. Po 12 latach poszedł na złom w stanie idealnym. I do dzisiaj nie mam czasu na ognisko i kociołek żeby pozbyć się resztki drewna do niego przeznaczoną. Korniki mają darmową pożywkę. No ale kto nie miał Fiata126P/125P ? A od prawie 3 lat mam ++16kW i też świetnie sobie radzi w każdym trybie. Wracając do ciągu kominowego to jest to ważny temat dla kominów o dużym przekroju i dużej wysokości.Ale nie tylko bo ci z małym przekrojem i niską wysokością to mają jeszcze większe problemy (ale to inne rozważania). RBK - też mam, rozwiązuje problemy ale nie wszystkie. Świetnie się sprawdza gdy są wiatry i samoistnie cug rośnie. Ale przynajmniej w moim regionie to ostatnio rzadkość (na szczęście bo PV na dachu) ale bywa efekt uboczny halnego. Kapryśna pogoda, zmiana klimatu i te sprawy. Mnie akurat to pasuje. RBK można ustawić wg ciężarka np na 20MPa a otwarcie wyczystki to jest homo nie wiadomo. Przeważnie kończy się tym że jak przychodzi zmiana ciśnienia i mocno wieje to fantastycznie czyści komin ale i palnik. Ale z pseudo ekologią jest problem? Przecież sadza powinna zostać w kotle na półkach lub w właśnie w wyczystce kominowej. Otwarcie wyczystki działa jak odkurzacz w górę i przeważnie samoistnie szkodzi na elewację lub parapety naszych gospodyń. Dymu nie ma ale sadza jest. Nasze Panie czyszcząc okna to potwierdzą. Wracając do samego początku postu o ile przyczyna nie jest technicznie związana z zbyt kalorycznym opałem to warto przemyśleć ograniczenie dopływu powietrza do piwnicy czy do właśnie paleniska. Inaczej wygląda sprawa kiedy kotłownia jest na poziomie gruntu (0) a ma to wpływ na ciśnienie ciągu kominowego a inaczej na poziomie (-0) czyli w piwnicach. Rozwińmy może dyskusję. Ja mam dwie opcje czyszczenia komina. Jedna ekologiczna czyli nie wieje a ja wchodzę z kulką i szczotką (raz na 6m-cy) i wyciągam syf z wyczystki, i z tej korzystam bo wiem co się dzieje na moim dachu . Druga to wieje halny i otwieram wyczystkę i wszytko leci w otoczenie. Niestety druga opcja jest dla leniwych a dla mnie skrajnie nie przydatna bo syf siada na PV i żre oraz osadza się na parapetach i elewacji budynku. Więc otwierając wyczystkę to jakby delikatnie ująć, robić pod siebie lub ekologię.
![]() dodane 2023-01-14 20:53Sorki nie RBK tylko RCK. dodane 2023-01-14 21:15A co robi RCK jak wieje https://youtu.be/jjDBMmw8ViE ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@rj1972 w/g mnie otwarcie wyczystki zmniejsza ciąg kominowy , mam kotłownię na poziomie -0 , przepustnicę na dmuchawie i tzw. zetkę , czyli doprowadzenie powietrza z zew. bezpośrednio pod dmuchawę ( rura spiro fi-100 ) . Drzwiczki wyczystki zamontowane na poziomie posadzki kotłowni , otwarcie ich powoduje , że podczas otwarcia drzwiczek kotła dym wylatuje na kotłownie ( brak ciągu )
![]() ![]() dodane 2023-01-15 01:45 ![]() dodane 2023-01-15 02:02 ![]() dodane 2023-01-15 02:17A tu na kanale YT , jak się pali Pieklorz w automacie w moim OEP16kW - https://www.youtube.com/shorts/zfM39dqmQpk |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ja mam taki cug ze po otwarciu całej wyczystki ok 30cm nad posadzka 0 dymu i 0 sadzy. Przy kopciuchu tak nie było.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
verb napisał » 2023-01-12 16:27
gwarek napisał » 2023-01-11 21:16 Szkoda, bo to najprostszy i najtańszy sposób, by się przekonać czy warto myśleć o RCK. Ale napisz, czemu niby miałbyś mieć kotłownię zasmoloną ? Przy otwartej wyczystce, jeśli kocioł źle pali, to syf wyląduje na dachu... Nie mam zasobnika na sadzę pod drzwiczkami wyczystki ( komin zaczyna się równo z drzwiczkami ). Nawet małe ilości sadzy spadające na dół od razu wylatują na posadzkę. Komin ma wymiary 25cmx12cm i zdecydowanie nie jest zapchany. No ale nie piszcie że macie taki ciąg kominowy że wszystko ląduje u sąsiada. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Nigdy nie otwieram wyczystki jak dzisiaj przy silnym wietrze. Dbam o to by sadza została w wyczystce bo nie tyle to szkodzi sąsiadowi co sobie samemu. Jednak od czasu wymiany kotła to tej sadzy jest śladowa ilość jak przy starym kotle.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Pewnie dlatego każdy chwali regulator ciągu kominowego. Dba o właściciela i sąsiada. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||