Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z siłownikiem / zaworem 4D Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2022-12-01 21:36
  Bogusinek Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Jakis czas temu założyłem temat odnosnie tego ze nie potrafię dogrzac kotła, pomieszczeń, ogólnie miałem ogromny problem z kotłem ogniwo eko plus+ 16KW.

Kazdy próbował pomóc w, lecz nie mogłem dziwnym trafem znaleźć idealnych ustawień, gdy rok temu kocioł ładnie palił i nie było problemów...

Dziś zauważyłem dziwną rzecz dosypując węgiel do podajnika.

Od razu mówię że nie jestem specjalistą, ale wydaje mi sie że ma to ogromny wpływ na działanie całej instalacji.

Mianowicie:

Na aplikacji oraz na sterowniku na kociołku pokazuje mi np. że zawór otwarty na 22% gdzie gdy popatrzę na siłownik wyglada mi na otwarty np. Na 50%

Postanowiłem przełączyć tryb na ręczny i wyzerować to całkowicie zawór na aplikacji oraz na samym siłowniku aby wszędzie pokazywało 0%.

Odpaliłem z powrotem tryb auto. i czekam...
Kocioł po ok. 20 - 30min powraca znowu do stanu np. Na aplikacji 15% a na siłowniku 40%.

Moje pytania:

1. Jak to można naprawić, o ile to jest faktycznie błąd?
2. Czy to może być powód problemu z dogrzaniem wody, pomieszczeń i samego kotła ?


Dodam tylko że siłownik firmy ARFISO
2022-12-01 22:15
  Jan727usz Posts: 89 Ostrzeżenie: 0
Może masz ustawiony zły czas otwarcia zaworu. Nie wiem co tam wcześniej pisali ale jak jest taka różnica a zawór ma czas otwarcia 120s a ty masz wpisane np. 80s to tak będzie.
2022-12-01 22:20
  Bogusinek Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Czyli co zrobić ??

W instrukcji nic nie pisze jakie czasy ustawić 
2022-12-01 22:40
  jandomm Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Ponieważ ja też mam problem z siłownikiem zaworu.
Tak jak Pan miałem inne wskazania w aplikacji , a faktyczny inny kąt otwarcia zaworu.
Niestety słuchając odgłosu pracy zaworu, usłyszałem trzaski. Po rozebraniu siłownika ustaliłem iż wyrobiona jest przekładnia i połamane są zębatki koła ustalającego kąt otwarcia. Tak więc siłownik do wymiany. A ponieważ jest to AE-Q25-3 który jest niedostępny czeka mnie wymiana kąpletnego zaworu z siłownikiem.
Czy aby nie podobna przyczyna?????
2022-12-01 22:43
  Bogusinek Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Nie ukrywam, że u mnie nic nie stuka nie puka zawór normalnie się otwiera.. według mnie to błąd kalibracji / czasu otwarcia..
2022-12-01 22:49
  Wiciu9 Posts: 70 Ostrzeżenie: 0

ARFISO 3 punktowy ma zwykle czas obrotu o 90° - 120 sekund  . Występuje też wersja 60 s
2022-12-01 22:50
  Bogusinek Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Gdy miałem 120sek. Działo sie to co opisałem wyżej.. Aktualnie testuję 160sekund i nie ukrywam jest lepiej 
2022-12-01 22:54
  Wiciu9 Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Zmienił bym współczynnik wzmocnienia  ewentualnie  jeszcze czas reakcji .
2022-12-01 22:54
  Jan727usz Posts: 89 Ostrzeżenie: 0
Ale musisz mieć wpisane dokładnie tyle ile ma zawór. Nie możesz sobie tam wpisywać coś na oko. W instrukcji zaworu pisze jaki jest czas otwarcia. Kierunek otwarcia zaworu też musi być wpisany prawidłowo. Wzmocnienie daj na 1,5-1,8
2022-12-01 22:58
  Wiciu9 Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Wpis innej wartości skutkuje innym przelicznikiem procentowym otwarcia - błędnym .
2022-12-01 22:59
  Jan727usz Posts: 89 Ostrzeżenie: 0
2022-12-01 23:08
  Wiciu9 Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Przy tak dużym - max współczynniku wzmocnienia i krótkim czasie reakcji zawór bardzo szybko się przesterowuje. 


Współczynnik wzmocnienia:
"Współczynnik wzmocnienia jest używany do wyznaczenia wielkości skoku zaworu. Im bliżej temperatury zadanej tym ruch jest mniejszy. Im większy współczynnik tym zawór wykonuje większe skoki jednostkowe. "

Czas reakcji :
 "Określa czas po którym zawór wykonuje korektę pozycji "
2022-12-01 23:47
  Bogusinek Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Nadal nie mam odp. Co spróbować zmienić i na jakie wartości bo jak już wspomniałem w instrukcji nie mam wartości które wpisać. Instrukcja jest ogólna dla różnych modeli.
2022-12-02 02:24
  leON22 Posts: 6389 Ostrzeżenie: 3
Dostałeś odpowiedź już kilka razy, czas otwarcia wpisany w ustawieniach sterownika powinien być taki sam jak w specyfikacji siłownika zaworu 4D, pewnie ta wartość naniesiona jest również na samym siłowniku, poszukaj naklejki na jego obudowie. 
2022-12-02 10:14
  Bogusinek Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie znalazłem tabliczkę na siłowniku...

Zmieniłem czas otwarcia na 60s tak jak pisze na zdj. Niżej, zobaczymy czy to pomorze.

2022-12-02 13:19
  leON22 Posts: 6389 Ostrzeżenie: 3
Na bank panie Bogu...  
2022-12-02 20:52
  rj1972 Posts: 835 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy mnie wzrok szfankuje czy na tym zdjęciu nic nie widać.
2022-12-02 23:16
  leON22 Posts: 6389 Ostrzeżenie: 3
Nic nie widać, za dużo "berbeluchy" się pije  ale @Bogu... zmienił ustawienia na "tak jak jest napisane na zdjęciu" miejmy nadzieję że widzi lepiej od nas  
2022-12-03 15:24
  janjan Posts: 132 Ostrzeżenie: 0
Miałem ten sam problem, zmieniłem na nowy siłownik i po problemie. Stary do naprawy albo do śmieci.


2022-12-03 15:28
  MateoKoc Posts: 471 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2022-12-02 20:52
Nie wiem czy mnie wzrok szfankuje czy na tym zdjęciu nic nie widać.

Jak to nie widać
Słabo patrzyłeś.
https://i.postimg.cc/9MR4hg0S/20221202-095639.jpg
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: bernadka78, hofi7, jahos, janusz1w, maciek1988, Maksiu, Mar-54, marena, Mateuszrychert, melon12, mirdan1, myhousejarecky9, romek103, rykala, sujta, telewidz, wajnercz