Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia Retopal Piast Ogniwo Eko plus 16kw Subskrybuj | ||||
|
||||
jupik
|
Witam czy ktoś pomoże ustawić optymalnie piec na ekogroszek retopal z piasta? Kocioł to Ogniwo Eko Plus 16KW 4 klasy z rusztem awaryjnym. Próbowałem rożnych ustawień lecz za każdym razem robią sie spieki. Dom ocieplony ok 180m2
|
|||
|
||||
gwarek
|
Na spieki jedyna rada to obniżyć nadmuch i częściej a krócej podawać opał.
Wtedy jest duży ruch na kopczyku i powinno być lepiej. Można też spróbować mieszać opał z wapnem ( tzn. zabielić ten opał w podajniku ). |
|||
|
||||
rj1972
|
Jupik. Najlepiej udostępnij sterownik.
|
|||
|
||||
jupik
|
Teraz powinien być udostępniony
|
|||
|
||||
rj1972
|
W sumie to bardzo fajnie dzisiaj wygląda.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Piękny wykres pracy kotła od razu wiedziałem że tryb ret-ręczny .... |
|||
|
||||
Mixokret
|
Na spalaniu grupowym też można uzyskać fajny wykres chociaż ten tryb ma swoje ograniczenia. U mnie dosyć fajnie też to wygląda. Zgadzam się z przedmówcą że na spieki najlepiej zmniejszyć nadmuch. U mnie też pojawiały się spieki w spalaniu karlika ale zmniejszenie nadmuchu oraz zmniejszenie podawania z 4 na 3 na mocy min i max przyniosło efekty. Obecnie jestem w trakcie dostrajania mocy min 8kW i 16kW bo wcześniej miałem ustawione 8 i 12 ale na obecne temperatury nie wystarczało. Zastanawiam się tylko czy spaliny u mnie nie są za niskie.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Dlaczego 120st.C ma być źle .... dla mnie OK.
Jak miałem w automacie to dopiero się u mnie dział max. 90st.C. No to faktycznie było mocne przegięcie ... Zawsze możesz podnieść o jeden procent dmuchawę i coś podskoczy .... Kurcze ale to dziwnie zabrzmiało ... |
|||