W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z dogrzaniem pomieszczeń i sterownikiem Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
2022-11-20 14:00
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Fajnie by było jakbyś podesłał jakieś zdjęcia twojej instalacji na tą chwilę to takie jest wróżenie z fusów.
2022-11-20 14:07
  seneka72 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
seneka72 napisał » 2022-11-20 13:33
A gdzie znajduje się czujnik temperatury powrotu bo coś za niska ta temperatura na powrocie 
sprawdziłbym jeszcze czy czas otwarcia zaworu 4d zgadza się z specyfikacją producenta bo masz ustawione 115 sek. Wydłużyłbym czas reakcji na 70-80 sek. 
2022-11-20 19:33
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Jak będę w domu Podeślę zdjęcia instalacji.
dodane 2022-11-20 19:33Przesyłam zdjęcia mojej instalacji. Powiedzcie co o tym sądzicie i czy takie zdjęcia wystarczą.












2022-11-20 20:22
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Jak dobrze widzę na zasileniu jest miedź 18 Max 22 taką średnicą zasilenia wychodzącą z kotła domu nie nagrzejesz.Tym bardziej że za rozdzielaczem jest stal 32. Na twoim miejscu szukałbym dobrego hydraulika żeby na miejscu ocenił instalację i zrobił z tym porządek.
2022-11-20 20:41
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Planowana jest zmiana całkowita rur z centralnego ale na to trzeba czasu i pieniędzy...
2022-11-20 22:09
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Wiem kolego że to kosztuje pieniędzy ale od tego bym zaczął.  Przynajmniej zmiana podłączenia pieca do starej instalacji chodzi mi o zwiększenie średnicy rur zasilającej ,powrotnej Plus obieg kotłowy.Wtydy dopiero można coś kombinować poprzez ustawienia parametrów spalania i tak dalej.....
2022-11-21 08:45
  seneka72 Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Widzę że kocioł się ustabilizował co do instalacji zgadzam się z kolegą zrobić porządek z rurami przynajmniej koło pieca plus pompa kotłowa i będzie dobrze z tego co widać kociołek pracuje ładnie jak po sznureczku 
2022-11-21 12:39
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Tak doszedłem do ustawień które jak widać ustabilizowały kocioł... co do instalacji w przyszłym roku będę z tym kombinował. 

Dzięki wielkie wszystkim tu obecnym za pomoc
2022-11-22 23:11
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
seneka72 napisał » 2022-11-21 08:45
Widzę że kocioł się ustabilizował z tego co widać kociołek pracuje ładnie jak po sznureczku 


Panowie jak już zaczęliście pomagać to dokończcie robotę. Chyba ze autor ma na swoją potrzebę elektrownie na podwórzu do tego kopalnie albo swój skład węgla  

Bogusinek napisał » 2022-11-21 12:39
Tak doszedłem do ustawień które jak widać ustabilizowały kocioł...


Jak ja bym tak ustabilizował kocioł jak Ty, to na następny dzień go oddaję za darmo a węgiel sprzedaję aby jeszcze jakiś grosz odzyskać.
2022-11-23 09:58
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
@faco tylko co ty chcesz jeszcze tutaj zmieniać... przy takiej instalacji i nie ocieplonym domu wydaje mi się że więcej nie wyciągniemy. 

No chyba że się mylę i masz jakieś sugestie jeszcze.
2022-11-23 14:55
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Ile ma ten piec kW?
2022-11-23 15:02
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
16
2022-11-23 15:22
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Jak byś go dostał, jak tutaj na wykresie, to nie ma już źle. 





Tak Ci działa cały czas wiatrak, motoreduktor i ssie jak  
2022-11-23 15:36
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Szukam cały czas najlepszych ustawień... wiem że daleko do dobrej konfiguracji ale jest lepiej niż było 
2023-12-05 12:45
  darek5w Posts: 16 Ostrzeżenie: 0

Tak Jak Ci mówią, daj ochronę powrotu przez CWU, Ustaw CO na 60 st. CWU też 60st, kalibracja  CWU na -4 st. bo inaczej się będzie pompa wyłączała. To, że włączysz w ustawieniach to nie znaczy, że ona pracuje ciągle.
Histerezę kotła daj na 0 powyłączaj te podbicie kotła. Możesz sobie u mnie ustawienia sprawdzić. Ochrona przez CWU i jaki mam dogrzany powrót.

Ja mam termostaty nie używam regulatora temp.
Kalibracje czujników robiłem na postawie pomiaru temperatur profesjonalnym termometrem. Jedynie CWU jest oszukany umyślnie.

https://esterownik.pl/device/19494
2023-12-19 19:48
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Ok, ale jak tak będę leciał na te oszukane 60st. CWU To nie stanie się nic z boilerem ? On też ma chyba jakąś swoją maks. Temp. którą może mieć. 

Nie uszkodzi się?
2023-12-20 11:57
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
Kam1Neum napisał » 2022-11-20 20:22
Jak dobrze widzę na zasileniu jest miedź 18 Max 22 taką średnicą zasilenia wychodzącą z kotła domu nie nagrzejesz.Tym bardziej że za rozdzielaczem jest stal 32. Na twoim miejscu szukałbym dobrego hydraulika żeby na miejscu ocenił instalację i zrobił z tym porządek.


Spojnie .... średnica to parametr a nie wynik.
Wynik to średnia razem z przepływem ....
Wystarczy zwiększyć moc pompy dla CO .... ustawić powiedzmy 75W.
Wtedy ilość tłoczonej wody na sekundę będzie się zgadzać.

First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
Users on-line: