Forum eCoal.pl v3.5 Problem z dogrzaniem pomieszczeń i sterownikiem Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Bogusinek
|
Witam,
Mam problem z dogrzaniem pomieszczeń. Otóż temp. Wewnątrz zadana 21.2, kocioł potrafi pracować cały dzień i cały czas 20.7 max. 20.9 Dodatkowo nie wiem czy moje ustawienia podtrzymania i ustawienia pompy 4D są w porządku... Gdyby ktoś mógł na to zerknąć byłbym wdzięczny. A i jeszcze jedno kocioł męczy się aby dobic do temp. Zadanej kotła, a gdy już dobije to temp. Szybko spadnie, po czym włączy się dmuchawa i temp. Zaczyna spadać w ogromnej szybkości w dół nawet gdzieś do 55st. https://esterownik.pl/device/24427 Z góry dziękuję
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak chcesz mieć w domu cieplej to za zaworem 4d ustaw wyższą temperaturę , możesz wydłużyć czas podajnika i zmniejszyć korekt dmuchawy . To że kocioł idzie bez odstawki to akurat dobrze , wygląda na to że masz taki odbiór w chaułpei skoro 45* idzie w grzejnik a w domu zaledwie 21* , możliwe że masz słaby opał lub na palniku nie zaciekawie , sprawdz jak sie to pali czy nie ma spieków , kalafiorów ,
dodane 2022-11-19 06:53Zmnień sobie również parametry pracy zaworu 4d bo Ci buja instalacją , daj czas reakcji 90s , histereze 2* |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Ustawiałem już wyższa za zaworem tylko problem ze on nie umie dobić do tej temp.
Kalafiorów i spieków nie ma. Opał z Chwałowic Może jeszcze jakieś parametry zmienić? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wyłącz ochronę powrotu przez zawór 4D
dodane 2022-11-19 07:42Czas pracy podajnika daj 8s i korekta dmuchawy daj narazie 0 |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Okej, wyłączyłem ochronę, a 8s to nie za dużo trochę?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Bogusinek napisał » 2022-11-19 08:17 Okej, wyłączyłem ochronę, a 8s to nie za dużo trochę? Nie , grzejesz w automacie , poza tym grzeje sie węglem nie powietrzem |
|||
|
||||
gmaj22
|
Ameno25 napisał » 2022-11-19 08:28 [quote (...) grzeje sie węglem nie powietrzem Święta prawda, o czym wielu zapomina |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Ok, tylko jak mam te 8sek. To na podajniku info. Ze będzie pusty za 2 dni a dziś rano zasypałem 120kg
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Takie info nie bierze się znikąd. Podstawa to prawidłowe wyliczenie przesypu podajnika.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Dosypałem 120kg, czyli 120*5 - 50 = 550min , tak mi mówiono.
Czy mam zmienić też czas wyrzutu paliwa? Mam ustawione na 3min. |
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Bogusinek dlaczego nie masz na stałe załączonej pompy C.O. Kocioł się odstawił a jak ponownie pompa wystartuje to zaleje go zimna woda.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Mam ustawienie, wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia, żeby zaoszczędzić opał.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
No nie wiem czy jest tu oszczędność. Może i dłużej stoi w podtrzymaniu a z reguły długo póżniej dochodzi do zadanej. Kocioł zostaje zalany zładem zimnej wody co też nie jest dobre. Jak pompa chodzi ciągle to masz też komfort cieplny.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Komfort jest, ale postanowiłem pobawić się w programator temp. wewnątrz i oszczędzić opał, ze względu na aktualną sytuację z dostępnością eko groszku.
Wracając do pytania wyżej czy czas wyrzutu paliwa na 3min jest ok ? |
|||
|
||||
faco
|
Myślę ze go dobrze masz w piwnicy przykręcony, bo jak tak będzie wariował to możesz go szukać na lodowisku
Dobrze Ci prawią ze wyłączaniem i obniżaniem nic nie zaoszczędzisz, swoje to musi wciągnąć. Ja sobie dałem 6 min. |
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia przełącz na nie,a co do utrzymania stałej temperatury w pomieszczeniu jest od tego regulator pokojowy.Popatrz sobie na moje ustawienia.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Dzięki za sugestię, podpatrzę twoje ustawienia i przetestuję z tym regulatorem.
A co do czasu wyrzutu paliwa też wydłużę lekko. Edit. Jeśli ktoś mógłby jeszcze przejrzeć moje ustawienia i zaproponować jakieś sugestie byłbym wdzięczny. |
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Włącz ochronę powrotu poprzez pompę Cwu kocioł będzie stabilniej pracował i tempera zadana nie będzie tak spadać.Chyba że masz pompę dodatkową na powrocie to ją włącz jako kotłowa.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Troszkę wyżej pisano, żebym wyłączył ochronę powrotu
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Tak, bo miałeś włączoną ochronę poprzez zawór 4d a to błąd.
dodane 2022-11-19 14:18Tak, bo miałeś włączoną ochronę poprzez zawór 4d a to błąd. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||