W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z dogrzaniem pomieszczeń i sterownikiem Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
2022-11-19 14:19
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Aaa okej, rozumiem.

Jeszcze jakieś sugestie?
2022-11-19 14:26
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4d otwarcie maksymalne na 50%,masz na 100%
dodane 2022-11-19 14:26Najlepiej na początek ustawienia weź ode mnie mamy takie same kociołki.
Ja ogrzewam dom 160m,średnio ocieplony.Daj sobie czas tak z 2godz żeby  się ustabilizowało wtedy ewentualne delikatne korekty
2022-11-19 14:57
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
ok, będę się sugerował twoimi ustawieniami.
2022-11-19 15:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Bogusinek napisał » 2022-11-19 14:57
ok, będę się sugerował twoimi ustawieniami.



Kolego nie tedy droga , wylaczanie pompy po dogrzniu to nie żadne oszczędności .
Co Ty chcesz kopiować od kolegi skoro Twój kocioł idzie w automacie ? , kopiowanie ustawień odpowiedzialnych za pracę elementów instalacji typu pompy , siłowniki itp  jest  bez sensu
2022-11-19 15:25
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
@ Kam1Neum piszesz do @ Bogusinek spójrz do mnie, a sam tam mieszasz w tym piecu jak Gargamel w kotle 
Fajnie się Was czyta.
2022-11-19 15:37
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2022-11-19 15:25
@ Kam1Neum piszesz do @ Bogusinek spójrz do mnie, a sam tam mieszasz w tym piecu jak Gargamel w kotle 
Fajnie się Was czyta.

Bardzo mnie to cieszy , dziękuję kolego
2022-11-19 15:49
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
@Ameno25 Nie w tym rzecz, że chcę kopiować 1 do 1 ustawienia od kogoś tylko wzorować się mniej więcej jak to u kogoś działa i dojść do ustawień które u mnie będą najlepszymi...

A co do wyłączania pompy po dogrzaniu - wiem mój błąd przemyślałem to i stwierdziłem że nie wiem jak to miało być oszczędne hehe

Edit.
@Ameno25 Głównie pytam o sugestie, żeby ktoś doświadczony wszedł do mnie na sterownik i zobaczył co mam poprawić/zmienić.
2022-11-19 16:43
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Kolego zmień kierunek otwierania zaworu 4d na moje masz źle ustawione.
2022-11-19 16:44
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Hmm, od zawsze tak miałem w lewo nigdy tego nie zmieniałem.
Skąd będę wiedział, czy u mnie ma być w lewo, czy w prawo ?
2022-11-19 16:45
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Masz ustawiony priorytet CWU zamiast zawór 4d wyzerować był na 100%
2022-11-19 16:47
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
@Kam1Neum Czyli co dokładnie zrobić?
2022-11-19 16:51
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Wejdź w ustawienia obwód co1 i przestaw kierunek otwierania zaworu z lewo na prawo
2022-11-19 16:51
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
ok, reszta ustawień zaworu 4D jest w porządku?
2022-11-19 17:07
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Histereza pracy zaworu proponuje dać na jeden stopień
dodane 2022-11-19 17:02Obwód CWU histereza 2 proponuję przestawić na  30 stopni ,wyłączysz priorytet podgrzewania wody
dodane 2022-11-19 17:05W podtrzymaniu wydłuż czas postoju ponieważ podbija tobie niepotrzebnie temperaturę zadaną na kotle, chyba że masz problem z ciągiem kominowym i zapada tobie się kopczyk to musisz sam do tego dojść co i jak
dodane 2022-11-19 17:07Jeszcze jedno pamiętaj że w automacie temperaturę zadaną podbija o 5 stopni
2022-11-19 17:11
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Coś chyba jest nie tak bo mi spada temp kotła bardzo nisko.
2022-11-19 17:16
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Spokojnie, fizycznie zawór był otwarty tylko na 35%.Ty kolego widziałeś na aplikacji że jest na 65%
Co było błędną informacją. Daj chwilę popracować kociołkowi żeby doszedł do temperatury zadanej.
2022-11-19 17:19
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Okej czekam aż dojdzie do zadanej i zobaczymy jak to będzie pracowało. 
2022-11-19 17:38
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Proponowałbym też tobie wstępnie zmienić temperaturę zadaną na na kotle na 60 stopni automat o 5 stopni jeszcze jąpodbije podbije
dodane 2022-11-19 17:33Przestaw z powrotem kierunek otwierania zaworu 4d mój błąd źle spojrzałem sorry.
dodane 2022-11-19 17:38Wejdź w aplikację przestaw na chwilę na tryb ręczny i zamknij zawór 4d i z powrotem przełącz na automat , niech go sterownik otwiera od 0%
2022-11-19 18:06
  Bogusinek Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Przestawiony kierunek otwierania w lewo.
2022-11-19 18:07
  Kam1Neum Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Ok
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
Users on-line: Dbodniak