Forum eCoal.pl v3.5 Problem z dogrzaniem pomieszczeń i sterownikiem Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Bogusinek
|
Aaa okej, rozumiem.
Jeszcze jakieś sugestie? |
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Zawór 4d otwarcie maksymalne na 50%,masz na 100%
dodane 2022-11-19 14:26Najlepiej na początek ustawienia weź ode mnie mamy takie same kociołki. Ja ogrzewam dom 160m,średnio ocieplony.Daj sobie czas tak z 2godz żeby się ustabilizowało wtedy ewentualne delikatne korekty |
|||
|
||||
Bogusinek
|
ok, będę się sugerował twoimi ustawieniami.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Bogusinek napisał » 2022-11-19 14:57 ok, będę się sugerował twoimi ustawieniami. Kolego nie tedy droga , wylaczanie pompy po dogrzniu to nie żadne oszczędności . Co Ty chcesz kopiować od kolegi skoro Twój kocioł idzie w automacie ? , kopiowanie ustawień odpowiedzialnych za pracę elementów instalacji typu pompy , siłowniki itp jest bez sensu |
|||
|
||||
faco
|
@ Kam1Neum piszesz do @ Bogusinek spójrz do mnie, a sam tam mieszasz w tym piecu jak Gargamel w kotle
Fajnie się Was czyta. |
|||
|
||||
Kam1Neum
|
faco napisał » 2022-11-19 15:25 @ Kam1Neum piszesz do @ Bogusinek spójrz do mnie, a sam tam mieszasz w tym piecu jak Gargamel w kotle Fajnie się Was czyta. Bardzo mnie to cieszy , dziękuję kolego |
|||
|
||||
Bogusinek
|
@Ameno25 Nie w tym rzecz, że chcę kopiować 1 do 1 ustawienia od kogoś tylko wzorować się mniej więcej jak to u kogoś działa i dojść do ustawień które u mnie będą najlepszymi...
A co do wyłączania pompy po dogrzaniu - wiem mój błąd przemyślałem to i stwierdziłem że nie wiem jak to miało być oszczędne hehe Edit. @Ameno25 Głównie pytam o sugestie, żeby ktoś doświadczony wszedł do mnie na sterownik i zobaczył co mam poprawić/zmienić. |
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Kolego zmień kierunek otwierania zaworu 4d na moje masz źle ustawione.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Hmm, od zawsze tak miałem w lewo nigdy tego nie zmieniałem.
Skąd będę wiedział, czy u mnie ma być w lewo, czy w prawo ? |
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Masz ustawiony priorytet CWU zamiast zawór 4d wyzerować był na 100%
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
@Kam1Neum Czyli co dokładnie zrobić?
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Wejdź w ustawienia obwód co1 i przestaw kierunek otwierania zaworu z lewo na prawo
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
ok, reszta ustawień zaworu 4D jest w porządku?
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Histereza pracy zaworu proponuje dać na jeden stopień
dodane 2022-11-19 17:02Obwód CWU histereza 2 proponuję przestawić na 30 stopni ,wyłączysz priorytet podgrzewania wody dodane 2022-11-19 17:05W podtrzymaniu wydłuż czas postoju ponieważ podbija tobie niepotrzebnie temperaturę zadaną na kotle, chyba że masz problem z ciągiem kominowym i zapada tobie się kopczyk to musisz sam do tego dojść co i jak dodane 2022-11-19 17:07Jeszcze jedno pamiętaj że w automacie temperaturę zadaną podbija o 5 stopni |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Coś chyba jest nie tak bo mi spada temp kotła bardzo nisko.
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Spokojnie, fizycznie zawór był otwarty tylko na 35%.Ty kolego widziałeś na aplikacji że jest na 65%
Co było błędną informacją. Daj chwilę popracować kociołkowi żeby doszedł do temperatury zadanej. |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Okej czekam aż dojdzie do zadanej i zobaczymy jak to będzie pracowało.
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Proponowałbym też tobie wstępnie zmienić temperaturę zadaną na na kotle na 60 stopni automat o 5 stopni jeszcze jąpodbije podbije
dodane 2022-11-19 17:33Przestaw z powrotem kierunek otwierania zaworu 4d mój błąd źle spojrzałem sorry. dodane 2022-11-19 17:38Wejdź w aplikację przestaw na chwilę na tryb ręczny i zamknij zawór 4d i z powrotem przełącz na automat , niech go sterownik otwiera od 0% |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Przestawiony kierunek otwierania w lewo.
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Ok
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||