Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia kotła ... Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2022-09-18 11:10
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Witam chyba mi się udało udostępnić sterownik. Mianowicie czy ustawienia sterownika są prawidłowe ... Co chce osiągnąć ... Temp na grzejniki ok. 45 stopni ... A przebija dużo więcej ... Jak patrzę na kąt otwarcia 4D mam ciągle 0%. Pompa CO wyłączała mi się ale udało się ustawić na kotłowa i działa cały czas. Co mogę jeszcze poprawić ... 
2022-09-18 11:54
  leON22 Posts: 5840 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem że temp. na grzejniki to temp. za zaworem 4D? Spróbuj zmienić w ustawieniach kierunek otwierania zaworu na przeciwny, potem restart sterownika. Jak to nie pomoże coś najwidoczniej masz skopane. Udostępnij ster będzie łatwiej pomóc.
2022-09-18 14:03
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Mam udostępniony sterownik ... można zobaczyć ustawienia ... Bardzo proszę o pomoc gdyż jestem nowym użytkownikiem ... Min temp powrotu to 45 stopni. Temp zadana 60.  Na zaworze 4D zadana 35, max 45. Kat otwarcia 100%.  Pompa cyrkulacyjna wylaczala sie wiec ustawilem pompa kotlowa jako pompa dodatkowa a wczesniej byla mieszajaca ( a nie wiem czy ja mam ). Zabepieczenie powrotu 4D...
2022-09-18 14:30
  leON22 Posts: 5840 Ostrzeżenie: 0
Najpierw opisz swoją instalację ile masz pomp itd...mile widziane zdjęcia max rozmiar 2MB inaczej nie załączysz
2022-09-18 14:54
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
zrobie zdjecie jak wróce w nocy do domu ... jutro odnowie temat ... bo dzis juz nie jestem wstanie ... chyba ze znajde zdjecie z montazu gdzies...
dodane 2022-09-18 14:54znalazłem zdjęcie z montazu ...wiecej zdjec pozniej ... 
2022-09-18 14:56
  faco Posts: 199 Ostrzeżenie: 0
Obwód CO 1 - zawór 4D - zaawansowane

Daj kierunek otwarcia zaworu w prawo.
2022-09-18 14:59
  leON22 Posts: 5840 Ostrzeżenie: 0
Na pewno są 2 pompy Nie widać zaworu 4D , no chyba że jest w tej "czarnej skrzynce" 
2022-09-18 14:59
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2022-09-18 14:56
Obwód CO 1 - zawór 4D - zaawansowane

Daj kierunek otwarcia zaworu w prawo.
dobrze postaram sie wykonac ta czynnosc niezwlocznie po powrocie do domu. 
2022-09-18 15:01
  leON22 Posts: 5840 Ostrzeżenie: 0
@faco , czytałeś co pisałem wcześniej , wyżej 
leON22 napisał » 2022-09-18 11:54
Rozumiem że temp. na grzejniki to temp. za zaworem 4D? Spróbuj zmienić w ustawieniach kierunek otwierania zaworu na przeciwny, potem restart sterownika. Jak to nie pomoże coś najwidoczniej masz skopane. Udostępnij ster będzie łatwiej pomóc.

Chyba , że @Cichy123 tego nie zrobił 
2022-09-18 15:03
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-09-18 14:59
Na pewno są 2 pompy Nie widać zaworu 4D , no chyba że jest w tej "czarnej skrzynce" 
zawór jest po lewej kolo tej szynki czarnej na nim jest silownik tech . 
2022-09-18 15:04
  faco Posts: 199 Ostrzeżenie: 0
Tak czytałem, ale widzę ze sterownik otwiera zawór a on ciągle jest na 0. Wydaje mi się ze nie zrobil.
2022-09-18 15:04
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-09-18 15:01
@faco , czytałeś co pisałem wcześniej , wyżej 
leON22 napisał » 2022-09-18 11:54
Rozumiem że temp. na grzejniki to temp. za zaworem 4D? Spróbuj zmienić w ustawieniach kierunek otwierania zaworu na przeciwny, potem restart sterownika. Jak to nie pomoże coś najwidoczniej masz skopane. Udostępnij ster będzie łatwiej pomóc.

Chyba , że @Cichy123 tego nie zrobił 
nie nie zrobilem jeszcze bo nie ma mnie w domu. zrobie jak bede  w nocy. jestem aktualnie na dyzurze ...
2022-09-18 15:05
  faco Posts: 199 Ostrzeżenie: 0
Jak masz aplikację w telefonie to w niej możesz przestawić.
2022-09-18 15:39
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
okay zrobiłem zmienilem na prawo ...udalo sie... lecz dalej jest 0 ... pisze off
dodane 2022-09-18 15:09
Cichy123 napisał » 2022-09-18 15:06
okay zrobiłem zmienilem na prawo ...udalo sie... lecz dalej jest 0 ... pisze off
i wykonałem teraz restart zdalnie ...

dodane 2022-09-18 15:14
Cichy123 napisał » 2022-09-18 15:09
okay zrobiłem zmienilem na prawo ...udalo sie... lecz dalej jest 0 ... pisze off
dodane 2022-09-18 15:09
Cichy123 napisał » 2022-09-18 15:06
okay zrobiłem zmienilem na prawo ...udalo sie... lecz dalej jest 0 ... pisze off
i wykonałem teraz restart zdalnie ...
  Co mam ujstawić w Funkcja pmpy dodatkowej ... orginalnie jest mieszajaca ale wtedy mi sie wylacza pompa CO...

dodane 2022-09-18 15:39wyłaczyłem opcje pompy dodatkowej ale ochrone powrotu zostawilem dalej na 4d ... coś jeszcze mam zrobic .. bo widze ze moge wszystko przez neta ... super sprawa ...
2022-09-18 16:49
  leon Posts: 503 Ostrzeżenie: 0
Cichy123 Po pracy zdejmij siłownik z zaworu 4D i zrób restart sterownika,po odpaleniu się sterownika siłownik powinien wracać do 0! Jeśli jest brak reakcji siłownika, odkręć obudowę ze sterownika ( Na wyłączonym z gniazda) Sprawdz czy z kabla jest wystarczając ilość ściągnięta koszulka, wyciągnij kabel z zacisku i włóż tak by osłonka na kablu minimalnie była za zaciskiem. Prawdopodobnie kabel jest za bardo włożony i siłownik nie ma zasilania ze sterownika
2022-09-18 17:16
  faco Posts: 199 Ostrzeżenie: 0
Widać ze się obudził po zmianie kierunków
2022-09-18 17:40
  leon Posts: 503 Ostrzeżenie: 0
Na pewno???
dodane 2022-09-18 17:40Sterownik zaznacza na wykresie zarys wysyłanego sygnału do siłownika a nie pracę gałki na siłowniku Wcześniej też był zarys na wykresie a siłownik ni hu.. hu.. Teraz pytanie kto to robił, hydraulik czy instalator po zdalnym nauczaniu
2022-09-18 17:55
  faco Posts: 199 Ostrzeżenie: 0
Ty jesteś expert nie ja, ja tak tylko luźnie napisałem. 
2022-09-18 18:34
  leon Posts: 503 Ostrzeżenie: 0
Cichy123 Widzę że walczysz z tematem po zdjęciu siłownika z zaworu i restarcie, siłownik zawsze wraca do 0. Zwróć uwagę w którą stronę wraca.Wraca w lewo, czyli otwarcie masz w prawo

dodane 2022-09-18 18:09faco ze mnie expert jak z koziej du.. trąbka lubię pomagać

dodane 2022-09-18 18:13Teraz widać reakcję zaworu, zawór się otworzył i dygło coś powrotem

dodane 2022-09-18 18:19Cichy123 Napisz jaka była przyczyna Choć by dla potomnych info

dodane 2022-09-18 18:34Coś mi się wydaje że w złym miejscu masz czujnik za zaworem ( zbyt blisko zaworu 4D)
2022-09-18 22:49
  Cichy123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Tak więc zawór 4D nie działa fizycznie nie kreci się to że sterownik coś zmienia to nie zmienia się fizycznie nic na zaworze . Zdemontowalem siłownik i ręcznie sterowalne nic nie kreci się ani w lewo ani w prawo . Siłownik to StZ 120 Tech. Góra jest ciepła i prawa strona ...
dodane 2022-09-18 22:49Dodatkowo na je rozumiem dlaczego pompa CO wyłącza się samoczynnie  dopiero jak ustawie jako pompa dodatkowa cyrkulacyjna rusza i zaczynają grzejniki grzać ... 
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: Kreciolek, sujta