Forum eCoal.pl v3.5 Jaka moc ustawić na pompie dodatkowej ochrony powrotu? Subskrybuj | ||||
|
||||
mariuszlol23
|
Witam.
Tak się zastanawiam, na jakich obrotach/metrach powinna być ustawiona pompa dodatkowa do ochrony tzw. Bajpas? W ta zimę miałem ustawione na 0.5 metra i zastanawiam się czy do czasem nie było za mało? Jak to u Was wygląda?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Masz elektronika na ochronę ? Błąd. Jak możesz to ustaw ją jako "kotłowa". Wystarczająca powinna być najniższa moc.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Też mam 0,5m / 8W.
|
|||
|
||||
faco
|
A dlaczego błąd? Też kupiłem elektroniczną i chodzi od początku jako kotłowa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
OK, kotłowa jak najbardziej. Elektronik jak mieszająca słabo się nadaje.
|
|||
|
||||
gwarek
|
W elektronicznej też jest tryb stałej prędkości obrotowej oprócz stałej różnicy ciśnień i zmiennej różnicy ciśnień. Moja to Wilo Yonos pico 25/1-4 chodzi ze stałą mocą 8W. Coś mi się wydaje że nie ma to żadnego znaczenia. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Albo Ci się wydaje, albo ja powtarzam plotki o krótkiej żywotności elektronicznie sterowanych pomp, które zamiast pracować ciągle, pracują cyklicznie. Nie będę się spierał.
|
|||
|
||||
faco
|
Też coś gdzieś takiego czytałem dlatego moja pracuje jako kotłowa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Na pome mieszającą wodę w kotle to można użyć nawet i cyrkulacyjna, najlepiej żeby mieszała cały czas a nie cyklicznie, delikatnie ale non stop.
Co do tego czy elektronika siada od częstych uruchomień, nie wiem, ale przyznaje ze może mieć to wpływ chociaż nie powinien |
|||