Forum eCoal.pl v3.5 Grzanie cwu węglem Marcel?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 12Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
tkohnke
![]() |
faco napisał » 2022-09-30 23:07 U mnie jak widzisz można powiedzieć piasek, zamiast popiołu ![]() Mam udostępniony sterownik to sobie zobacz. Hey, niestety nie masz udostepnionego urządzenia wieć nie można zobaczyć ustawień. Jeśli to możliwe to udostepnij lub daj znać jakie masz nastawy walcze z marcelem od dwoch tygodni w OEP16 |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ja na szczęście już mam to za sobą.
Sterownik udostępniony. |
|||
|
||||
tkohnke
![]() |
faco napisał » 2022-11-08 15:15 Ja na szczęście już mam to za sobą. Sterownik udostępniony. Dzięki ja dalej walczę. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Trzeba dać więcej węgla a mniejszy nadmuch aby utrzymać kopiec na palniku. Jak się da za dużo czadu to popiół zniknie z palnika za mało będzie kopcił jak lokomotywa. Za mało podanego węgla, też oznacza brak popiołu na palniku co nie utrzyma żaru i padoch.
Dobrym rozwiązaniem jest korona która utrzymuje węgiel na palniku i nie daje mu z niego uciec bokami. Zanim zdąży węgiel przebrnąć przez wysoką koronę to się spali a drobny pyłek dmuchawa wywali otworami w koronie co powoduje ze spieki opadają do dalszego spalania. Jedno do drugiego daje znakomity efekt, mi się akurat podoba palenie Marcelem, jak się go już opanuje. Liczę i na mniejsze spalenie węgla tej zimy, jak na razie są dobre proroctwa. |
|||
|
||||
Jarkus
![]() |
Witam faco Mam pytanie w sprawie ustawień pieca do węgla groszek z Macela mogę zobaczyć przez nazwę użytkownika posiadam piec ogniwo Eco plus M v3.5
|
|||
|
||||
faco
![]() |
To Ci nic nie da, bo każdy piec, jak instalacja rządzi się swoim prawem
![]() |
|||
|
||||
qwerty4321
![]() |
Hej również i ja kupiłem orzecha z marcela. Ręcznie go rozdrabniam i nim pale tylko mam problem. Bo robi się z niego coś w rodzaju spieków / żużel. Wygląda to tak jak na tym filmiku: https://streamable.com/tewbvq jak widać spieki są na tyle duże że nie opadają w dół tylko blokują się dookoła jest to strasznie problematyczne. https://esterownik.pl/device/20411 tutaj są dostępne moje ustawienia pieca. Z góry Jestem wdzięczny wam za pomoc bo ja już dostaję cholery. |
|||
|
||||
heniekwi
![]() |
Witam kolegów tu na forum. Obecnie testuję 3 wersję korony - nadstawki nad palnikiem. Zrobiłem ją blachy perforowanej o oczkach 10mm/10mm o grubości 2mm kupionej na Aledrogo. Zwinąłem ją klocku drewnianym i przymocowałem do tarczy hamulcowej z wytoczonym środkiem. Poprzednia korona była zrobiona z blachy dziurkowanej ale nie zdała egzaminu - blacha zbyt niska, cienka i dziurki zbyt małe - szybko korona była obsypana pyłem. Zdjąłem też dorobiony deflegmator. Na poniższych zdjęciach widać jak obecnie wygląda wyrób finalny który testuję od kilku dni. Jest też zdjęcie z początku palenia groszkiem Marcel.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Kocioldefro
![]() |
Witam. Heniekwi jak ci się sprawuje ta nadstawka z otworami?
|
|||
|
||||
heniekwi
![]() |
Nadstawka jak na razie spisuje się nadzwyczaj dobrze. Mogłaby być trochę z grubszej blachy -2.5-3 mm góra. Otwory mogłyby być jeszcze trochę większe albo o innym wzorze np. sześciany lub z innego materiału np. siatki o owalnych kształcie i grubości 3mm ( widziałem takie tam gdzie kupowałem ) Chodzi o to, że im większe otwory to mniej pyłu ze spalania dostaje się do środka i mniejsze i wolniej tworzą się spieki żużlowe. Nadstawka mogłaby być 2 częściowa nakładana jedna na drugą np 8cm stała druga np. 6 cm. Czasem robią się ale to już naprawdę dużo rzadziej, wysokie (ponad 12cm) spieki koksowe w palenisku i część po złamaniu wpada niedopalona wpada do szuflady. Te spieki po pokruszeniu daję z powrotem do podajnika. W tej chwili tak manewruję parametrami by rozżarzony groszek był do połowy tej nadstawki bo przy tych temperaturach węgla musi być więcej. Mam teraz -10 na dworze i jak na razie jest dobrze. |
|||
|
||||
Kocioldefro
![]() |
Dzięki za odpowiedź. No właśnie mam zamiar uspawac taką nadstawkę z drutu 6 mm. I zrobić np otwory 2cm na cm
dodane 2022-12-14 10:232cm na 2 cm |
|||
|
||||
Wojo84
![]() |
Witam!
Potrzebowałem pomocy do ustawienia Kotła ogniwo plus +25Kw! Podpiąłem kocioł pod internet i znalazłem super gościa który mi to opanował bo piec założyłem we wrześniu i od nowości jadę na groszku z Marcela ( wiadomo dlaczego!) Powiem tak kocioł sobie radzi, choć pare zawleczek urwało! Z początku tj . wrzesień-październik stosowałem tryb w nocy lato, a w dzień zima. Pan Roman dostał ode mnie zielone światło do ustawienia mojego kotła i uważam że sobie świetnie poradził. Cały czas mam tryb ZIMA a jedynie korzystam z programu temp. Miałem 40 st.zadana za zaworem 4D a po 0d 6:30 -do 18;30 a reszta w nocy o 5 stopni mniej! mi to tak odpowiada. Dziś wiadomo temp na - to mam zadana 42 st lub 45 ,zależy jak tam żona chce ? Temperatura kotła - 59 Temp. CWU 42 -boiler 180l Aktualnie SPALANIE RETORTOWE-GRUPOWE MOC MINIMALNA 12-LUB 16 kw MOC max 16 -20 KW tymi wartościami operuje jak widzę kocioł długo nie wyciąga zadanej temp! Po wczorajszej konsultacji jest to podobno nie potrzebne? Tryb podtrzymanie: czas pracy podajnika 6sek czas postoju podajnika 40 min Czas krótkiej przerwy 40 sek. Ilość powtórzeń 2 moc dmuchawy 36 proc Tryb ręczny -moc dmuchawy 40 proc Ustawienia algorytmu Moc dmuchawy dla 8 kW 42 % Moc dmuchawy dla 12 kW 46 % Moc dmuchawy dla 16 kW 42 % Moc dmuchawy dla 20 kW 47 % Moc dmuchawy dla 25 kW 68 % Moc dmuchawy dla 30 kW 100 % Ustawienia algorytmu Ilość powtórzeń dla 8 kW 5 Ilość powtórzeń dla 12 kW 6 Ilość powtórzeń dla 16 kW 5 Ilość powtórzeń dla 20 kW 6 Ilość powtórzeń dla 25 kW 7 Ilość powtórzeń dla 30 kW 8 Obwód CO 1 - ogólne Typ obwodu Pompa CO + zawór 4D Obwód CO 1 - zawór 4D Programator temp. za zaworem Temperatura zadana 45 °C Temperatura obniżona 5 °C Temperatura maksymalna 70 °C Maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D 70 % Regulator pogodowy Nieaktywny Obwód CO 1 - zawór 4D - zaawansowane Czas otwarcia zaworu 120 sek Wsp. wzmocnienia 1,0 Czas reakcji 40 sek Histereza pracy zaworu 1 °C Pozdrawiam! dodane 2022-12-14 17:20Aha na oko spalam 50kg groszku na dobę! |
|||
|
||||
bogdan7711
![]() |
50 kg ? z czystej ciekawości bo skoro piec to 25 to jak duży to dom?
|
|||
|
||||
heniekwi
![]() |
Przez dwa ostatnie dni przy temperaturach ujemnych w dzień i jednej mrożnej nocy (-14 ) spaliłem Marcelem na ustawieniach ręcznych 6 plastikowych wiader po 10kg czyli 60kg
![]() |
|||
|
||||
Kocioldefro
![]() |
Heniekwi uspawalem wczoraj nadstawkę ale nie chce mi tutaj wstawić zdjęcia żeby pokazać
|
|||
|
||||
faco
![]() |
||||
|
||||
Wojo84
![]() |
Może lekko przesadziłem że 50 kg bo liczę to trochę po swojemu. Dom mam 180m i też już mi gadali że 25KW to trochę za dużo no ale cóż taki mi zamontowali! Przykład wczoraj o 19 wyspałem 5 wiaderek ,wiaderko pełne ma około 8,2 kg a w podajniku nie było pusto ,po prostu sypie na zapas żeby nie zabrakło węgla zanim wrócę z roboty. dziś znów pójdę o 19 i zasypie tak samo !
|
|||
|
||||
heniekwi
![]() |
Do Wojo84
![]() |
|||
|
||||
Pajus76
![]() |
Wojo84 napisał » 2022-12-15 15:57 Może lekko przesadziłem że 50 kg bo liczę to trochę po swojemu. Dom mam 180m i też już mi gadali że 25KW to trochę za dużo no ale cóż taki mi zamontowali! Przykład wczoraj o 19 wyspałem 5 wiaderek ,wiaderko pełne ma około 8,2 kg a w podajniku nie było pusto ,po prostu sypie na zapas żeby nie zabrakło węgla zanim wrócę z roboty. dziś znów pójdę o 19 i zasypie tak samo ! Z całym szacunkiem dla ustawień Pana Romana, ale ja mam powierzchnię ogrzewaną ok 200m2 i spalanie na chwilę obecną ok. 19 kg/24h, przy temperaturach CWU i za zaworem wyższych od Ciebie. W pokojach mam co najmniej 22°C. Węgiel z Mysłowic Wesołej. Co mi się u Ciebie na pierwszy rzut oka nie podoba, to za duży podmuch wentylatora, 68% i temperatura spalin prawie 300°C. Ty po prostu ogrzewasz komin a nie dom. |
|||
|
||||
Wojo84
![]() |
Rozumiem wasze opinnie, tylko że nikt z was nie dał żadnej propozycji jak rozwiązać ten problem ? Pan Roman nic nigdy nieskrytykował tylko rozsądnie podszedł bo chciał mi pomóc. To może ktoś mi podpowie lepsze ustawiania ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 12Następna stronaOstatnia strona | ||||