Forum eCoal.pl v3.5 Groszek II Mysłowice wesoła w ogniwo eko plus m? Subskrybuj | ||||
|
||||
drapik83
|
Witam czy ten rodzaj węgla z pgg jest możliwy do stosowania w moim ogniwie 14 kw? Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|||
|
||||
Walter
|
Palę tym od 5lat, testowałem greenpala i karlik, ale wróciłem do wesołej, teraz palę tym na wodę, na początku był problem bo wygasał w lato, trzeba ustawić pod siebie. W zimie spala się świetnie, w lato dodaje trochę wapna i jest ok. Oczywiście to moja opinia, ja jestem zadowolony.
|
|||
|
||||
Gorzyczki13
|
Ogólnie podajnik ten groch ogarnie. Niektórych przeraża wysokie Ri. Spiekalność koksowa. Pale cały rok Marcelem z Ri sięgającym 70 i nic innego nie chce. Jak go opanujesz tak jak ja marcel to popiół jak pyłek z papierosa i w zimie spalanie mniejsze niż na typowych ekogroszkach. Zauważ, iż tutaj moc sięga 30Mj, a na marcelu przekracza 30Mj.
Oczywiscie nie jest to groch do nowicjuszy. |
|||
|
||||
drapik83
|
Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Od jutra próbuję go upolować na pgg . Mam już 5 ton karlika więc może nawet zrobię jakiś mix w ramach eksperymentu.
|
|||
|
||||
xpawlo
|
WitamW jaki sposób ustawić sterownik aby palić tym i nie koksować? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
ja wczoraj pierwszy raz czyściłem piec po zasypaniu tym węglem.
Moje wnioski: - popiół ok, mniej więcej pół wiaderka, było troche drobnych koksików, mam nadzieję, że jak piec będzie mocniej obciążony, to uda mi się te zjawisko zminimalizować - w obecnych warunkach spalanie ok 7-8 kg na dobę - wydaje mi się, że jest ok - trzeba ustawić dość krótkie czasy postoju podajnika w trybie podtrzymania. Dwa razy próbowałem ustawić na 60 min i dwa razy piec wygasł.Zima problemu nie będzie, ale teraz skutkuje to wyższa temperaturą na piecu niz jest potrzeba - dość często jest bardzo niski poziom palącego się węgla w palniku. Przy próbie zwiększenia ilości podań, lub obniżenia mocy dmuchawy pojawia się sadza w piecu, musze jeszcze nad tym popracować Ogólnie na ta chwile ocena mocno pozytywna |
|||
|
||||
xpawlo
|
No właśnie problem z tym że niżej niż 25% wentylatora nie można zejść na podtrzymaniu
Czasy podawan też minimalne a dalej się wypala nisko I praktycznie piec chodzi tylko na podtrzymaniu bo temperatura pieca 65 a nastawiona 45 Bardzo wysoka temperatura spalania tego groszku nie ma odbioru. Myślałem zmienić z 25kw na 16kw w sterowniku może tam się wtedy da coś zrobić |
|||
|
||||
gwarek
|
Rozkręcić palenisko i odjąć ze dwa elementy oraz zmienic na krótszy ślimak. To napewno pomoże zmniejszyć moc kotła i podnieść kopczyk. |
|||
|
||||
karoka65
|
gwarek napisał » 2022-10-11 15:29 Rozkręcić palenisko i odjąć ze dwa elementy oraz zmienic na krótszy ślimak. . Możesz podrzucić link gdzie można kupić te krótsze ślimaki? |
|||
|
||||
Linca
|
Podpinam się pod temat posiadam piec na ekogroszek Ogniwo 5 klasy 20 kw z podajnikiem i ślimakiem (chyba żeliwnym) czy jak uda mi się kupić groszek II to powinno być ok? Niby w opisie na pgg pisze uziarnieniu 6-25 mm?? Nie chciałbym zmieniać coś przy ślimaku ponieważ jest jeszcze na gwarancji. Jakie macie ustawienia?
|
|||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
pawelzrostek
|
Dzień dobry. Wracam do tytułu Groszek II Mysłowice Wesoła. W naszej gminie sprzedają groszek II z wesołej w ramach rządowego programu po 2000 za tonę... cena ceną jednak istnieje możliwość zakupu 3 ton. Do tej pory paliłem Pieklorzem (luz) i Karlikiem (worki) obecnie. Nie zwracałem dotychczas uwagi na ilości spalania czy 10 kg czy 12 kg to mniej ważne. Ma się palić stabilnie i bez częstych wizyt w kotłowni.
Wracając do sedna kto ma doświadczenie z tym sortymentem ? Czy rzeczywiście spiekalność jest problematyczna ? Czy wielkość /średnica jest znacząco różna od Pieklorza ? Aha to ostatnie to pomiędzy Pieklorzem a Karlikiem jest bardzo duża różnica wielkości. Kocioł na Karliku dużo głośniej pracuje. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Paweł |
|||
|
||||
gwarek
|
Palę tym opałem groszek 2 wesoła no będzie już miesiąc ( kupiłem 5T luzem ).
Dość duża gradacja opału ale retorta bez problemu sobie z tym radzi. Niestety tryb auto za mało podaje opału i kopczyk ginie głęboko. Na trybie recznym trochę się spieka ale na tyle mało że nie blokuje paleniska. Po za spiekami jest tylko popiół więc nie ma co narzekać. |
|||