Forum eCoal.pl v3.5 Wychładzanie wody w bojlerze Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Deiv
![]() |
Witam,
Przed zimą zleciłem wymianę pieca na podajnik jak również wymianę starego bojlera na nowy - dwupłaszczowy. Instalator polecił sterownik eCoal. Zauważyłem, że kiedy wygaszę piec, to po kilku godzinach (3-4) woda w bojlerze jest zimna, mimo że miała 60 stopni. Poczytałem trochę starszych postów na forach z podobnym problemem i niestety nie doszedłem do rozwiązania problemu. Dodatkowo skontaktowałem się z "moim" instalatorem, który stwierdził, że woda krąży grawitacyjnie i nie da się temu zapobiec.. Na zasilaniu CWU pompka, a za nią zawór zwrotny. Czy może być tak, że pompka załącza się gdy piec wygaśnie i pompuje zimną wodę do bojlera? Jeżeli tak, to jak ustawić Histerezę 1#, aby temu zapobiec? Jako, że wiedzę na ten temat mam małą to chciałem zapytać, czy widzicie tutaj jakieś wyjście z sytuacji. Z góry dzieki |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie wiemy, co masz tam poustawiane w tym Twoim sterowniku przez Twojego grawitacyjnego instalatora, który w tym przypadku może mieć rację
![]() ![]() |
|||
|
||||
Deiv
![]() |
Nie wygaszam. Chodzi o sytuację, w której np. wyskoczy alarm lub kiedy po załadowaniu podajnika zapomnę przełączyć kocioł w tryb automatyczny ( co mi sie zdarza, szczególnie po nocce
![]() |
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Jeśli jest zawór zwrotny na CWU to nie ma obiegu grawitacyjnego, chyba że to zawór klapowy
Może być jak piszesz - pompa pracuje cały czas. W menu ustaw załączenie pomp powiedzmy od 50 st |
|||
|
||||
rafalsk
![]() |
U mnie także bojler wychładzał się mimo zamontowanego zaworu zwrotnego oraz fizycznie odłączonej elektrycznie pompy CWU. Zasobnik nagrzany wieczorem do 60 st, a rano było około 45. Kiedyś nawet przy wygaszonym kotle włączyłem grzałkę. Woda CWU 50 st. Kocioł również tyle samo ![]() Testowo po nagrzaniu bojlera zakręciłem zawory kulowe. Temperatura trzymała. Poradziłem sobie na tą bolączkę stosując elektrozawór, który otwiera się w momencie gdy załącza się pompa CWU. Po nagrzaniu pompa wyłącza się i elektrozawór również. Od 2 lat mam z tym spokój. |
|||
|
||||
Deiv
![]() |
Tak też zrobię. Pod co go podpiąłeś?
Nadal interesuje mnie jednak co miesza mi tą wodę.. |
|||
|
||||
Pink01
![]() |
Masz bojler powyżej kotła, wiszący?
|
|||
|
||||
Deiv
![]() |
Bojler jest na tym samym poziomie co piec - stojący, dwupłaszczowy.
|
|||
|
||||
leon
![]() |
rafalsk dobra sprawa z tym elektro zaworem ale montując zwykły ZZ ze sprężynką na powrocie z boilera, masz taki sam rezultat.
dodane 2022-05-01 12:44Deiv możesz podesłać fotkę z którego miejsca masz zasilany owy boiler i powrót z boilera do instalacji CO |
|||
|
||||
Deiv
![]() |
Leon bezpośrednio za płaszczem na zasilaniu z bojlera jest pompa CWU, a bezpośrednio za nią zawór zwrotny. Z bojlera natomiast powrót biegnie bezpośrednio do pieca bez żadnych zaworów. Przed pompą CWU na rurze z zasilania z bojlera jest trójnik, z którego w dół biegnie rura, na której jest zamontowana pompa mieszająca, a za nią bezpośrednio również zawór zwrotny. Zdjęcia mogę Ci podesłać na maila - może jak to zobaczysz to coś wykminisz. ( Nie mogę tu wrzucić zdjęć - wyskakuje komunikat o pełnym serwerze)
Suma sumarum piszesz o ZZ na powrocie z bojlera - u mnie jest na zasilaniu. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zdjęcie musisz edytować max jego rozmiar jaki możesz tu wrzucić to 2mb
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Zdjęcia o dużych pikselach,wybija błąd pełny serwer. Daj na zdjęcie w pulpicie i za pomocą jakiegoś programu zredukuj ilość pikseli zdjęcia
dodane 2022-05-01 20:40ZZ montowany za zasilaniu dawno temu albo chydraulik jest dinozaurem zresztą w jakiejś części jak ja, dzisiaj jest montowany na powrocie i załatwia całą sprawę dodane 2022-05-01 20:41 leon napisał » 2022-05-01 20:40
Zdjęcia o dużych pikselach,wybija błąd pełny serwer. Daj na zdjęcie w pulpicie i za pomocą jakiegoś programu zredukuj ilość pikseli dodane 2022-05-01 20:48Stary albo wkleisz foto albo zaczniesz od pieca przez boiler do pieca dodane 2022-05-01 21:05leON22 Włącz myślenie, potrzebujesz takiej energii swojej 16-tki przy temperaturze +10??? ![]() |
|||
|
||||
Deiv
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
@leon mój, wungiel moja energia, to już ostatni zasyp w tym sezonie, po 6 maja wygaszam "dziada", może jeszcze test Pieklorza, którego 2t PP ma mi jutro dostarczyć z udanego zakupu w sklepie PGG i wtedy Buderus pokaże co potrafi
![]() @Dive, wrzuć jeszcze screeny Twoich ustawień sterownika, najlepiej podłącz go do netu i udostępnij, po wykresach będzie łatwiej cokolwiek powiedzieć, a tak to czarna magia i wróżenie ![]() ![]() |
|||
|
||||
Deiv
![]() |
Screeny wrzucę jutro. Pompy pracują na 1 biegach. Pompa CWU wyłączona całkowicie ( w zasadzie wygląda na to, że mogło by jej w ogóle nie być, skoro bez niej wszystko hula jak należy..). Na dzisiejszą noc wyłączyłem wszystkie pompy, zobaczę co się stanie , czy również wystudzi bojler.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Z tego co wyżej napisałeś wynika, że masz 3 pompy, CO, CWU i mieszającą? Wszystko zależy od tego jaką one pełnią funkcje w Twojej instalacji i czy są prawidłowo wpięte do sterownika
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
Deiv
![]() |
A więc.. wczoraj wieczorem wyłączyłem piec i wszystkie pompy. Temperatura wody w bojlerze spadła przez całą noc zaledwie o 10 stopni (a może aż). Biorąc pod uwagę fakt, że nie wystudziła się całkowicie chyba można dojść do wnioski, że któraś z pomp ( cyrkulacyjna bądź zasilająca CO - ponieważ pompa CWU jest wyłączona już od dłuższego czasu) wyciaga mi ciepłą wodę z bojlera.
Na zdjęciu powyżej za sterownikiem od lewej pompa CWU, obok niej CO. Za piecem na dole pompa mieszająca. To białe na bojlerze to grzałka - nie podłączona do prądu. Edit: Panowie załączyłem rano grzałkę na wyłączonym piecu. Wszystkie pompy wyłączone. Nagrzewało mi wodę w bojlerze i jednocześnie podnosiło temperaturę w kotle. Zdziwiło mnie jednak, że powrót z bojlera był zimny, a rura z zasilania bojlera biegnąca góra gorąca - nawet za zaworem zwrotnym ! Jak to możliwe? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Proponuję na lato ustawić ochronę powrotu przez pompę CWU, albo wyłączyć ją całkowicie
![]() PS. Czyli jednak wyłączasz kocioł ![]() |
|||
|
||||
Deiv
![]() |
Wyłączam, żeby w końcu dowiedzieć sie co wyciąga mi ciepłą wodę z bojlera
![]() Jak dotąd nikt nie wie co się dzieje ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||