Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Sklep PGG i dostępność opału Subskrybuj
First pagePrevious page22 / 44Next pageLast page
2022-04-20 07:36
  Luke Posts: 237 Ostrzeżenie: 0
Wiekszy kocioł będzie miał większą moc minimalną. Wzrośnie ryzyko taktowania. Jeśli zapotrzebowanie wyliczasz na 8,9 kW to nie daj się instalatorowi. A jaki zasobnik wybrałeś?
I jaka moc wymiennika w zasobniku?
2022-04-20 07:40
  juzo Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Ja mam kocioł 14kW, dom z 2000 roku 160m2, 10cm styro plus 20 cm wełna dach. Mocy wystarcza aż nadto, przy -20 na zewnątrz zostaje ciągle duży zapas. Teściu ma 12kW, dom 150m2, stare budownictwo, nic nie ocieplone, instalacja na grubych rurach z zaworem 4D, CWU 200l i nie narzeka na nic, nawet mówił, że spokojnie by 8kW wystarczył. Sam po swoim domu widzę, że też by mi 8kW styknął. Też słyszałem, że bez 24kW do mojego domu nie mam co podchodzić i całe szczęście tego nie słuchałem.
2022-04-20 08:18
  Hasolo Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Taka moc 24KW to jest potrzebna tylko w wyjątkowych sytuacjach, zimny dom, bardzo duży mróz. Normalnie w ciągłej pracy w zimę -10 stopni, dom 200m styropian 5 cm (dawno zakładany) piec pracuje na mocy 6-8 KW i w domu jest 23 stopnie. Takiej zimy jest miesiąc góra dwa reszta to okres przejściowy kiedy piec schodzi do minimum.
Mój piec 16KW jest jeszcze za duży żałuję że 12KW nie kupiłem spokojnie dałby radę.
2022-04-20 08:36
  marcinbb Posts: 2113 Ostrzeżenie: 1
W największy mróz jaki był w mojej okolicy -23*C kocioł chodził na 3,7kW, 150m2 + 15 cm styropianu, 40 cm wełny w dachu + rekuperacja, 95% podłogówki + garaż 60m2 + 5 cm styropianu 1 grzejnik. Niestety kotłów o mocy 4kW nie produkują.
2022-04-20 10:26
  verb Posts: 815 Ostrzeżenie: 1

Dzięki za odpowiedzi.
Taktowanie "podobno" nie szkodzi gazowemu - tak mówią instalatorzy, choć producenci tych kotłów mówią inaczej. Chciałem zasobnik ACV, ale jak dla mnie ma dwie wady: brak cyrkulacji (to idzie ogarnąć) i brak możliwości montażu grzałki. Prawdopodobnie zostawię zasobnik ten co mam, ma dopiero 2,5 roku, Ermet dwupłaszczowy 140L, producent podaje moc wymiennika 28kW.
2022-04-20 11:05
  Zoa9 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Jestem wkurwiony. Wczoraj udało mi się dojść z koszyka do kasy wypisałem wszystkie dane PESEL adres i tak  dalej  w momencie kiedy mialem kliknąć złóż zamówienie okazało się że towaru już nie ma. Ok mysle sobie.  Dziś rano odwiedzałem stronę i byłem dalej na ostatnim etapie. W momencie sprzedaży udało mi się dostać na stronę i wylądowałem znów w koszyku. Jak pytam . Skoro przed 10 cały czas byłem w ostatnim punkcie sprzedaży.  I znów od nowa mam wszystko przechodzić.. to jest jak nic ustawiane.
2022-04-20 11:54
  radsti Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Tak niestety jest - cofa Cię do poziomu koszyka przy ponownym połączeniu. Parę miesięcy wcześniej jak byłeś w kasie czasem udawało się wymusić kończenie płatności, niestety teraz jest to zablokowane i startujesz z poziomu koszyka.
2022-04-20 12:16
  Luke Posts: 237 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-04-20 10:26

Taktowanie "podobno" nie szkodzi gazowemu - tak mówią instalatorzy, choć producenci tych kotłów mówią inaczej. Chciałem zasobnik ACV, ale jak dla mnie ma dwie wady: brak cyrkulacji (to idzie ogarnąć) i brak możliwości montażu grzałki. Prawdopodobnie zostawię zasobnik ten co mam, ma dopiero 2,5 roku, Ermet dwupłaszczowy 140L, producent podaje moc wymiennika 28kW.


Przekonałem się, że instalatorzy gazowców maja bardzo często taką wiedzę o kotłach gazowych jak duża część instalatorów kotłów węglowych. A o tym pisaliśmy tu nie jeden raz. Dopiero serwisanci, którzy uruchamiają te kotły i wstępnie regulują, trochę lepiej poruszają się w temacie (choć też nie wszyscy). 
Taktowania nie unikniesz. Trzeba tylko tak dobrać kocioł i tak go wyregulować, żeby ograniczyć taktowanie.
Gadanie, że taktowanie nie szkodzi świadczy tylko o instalatorze.  Gdy widzę jak kocioł się testuje, startuje dmuchawę, tworzy mieszankę pow.- gaz., odpala, uruchamia pompę, stabilizuję pracę, próbuje modulować moc w dół, nie daje rady (bo moc min. zbyt duża), więc się wygasza, przedmuchuje, wystudza i zaczyna cały proces od nowa i  tak raz za razem to ktoś mi powie że to nie jest szkodliwe dla kotła?  A trzeba pamiętać, że kocioł gazowy osiąga temp. zadaną wody błyskawicznie (nawet w kilka lub kilkanaście sekund). Uważam, że jak najniższa moc minimalna to podstawa. Moc maksymalna można ograniczyć regulując odpowiednio kocioł, ale z  mocą minimalną nic nie zrobisz.
W Twoim przypadku 12 kW do ogrzania domu w zupełności wystarczy. A masz w tym kotle naprawdę niską moc minimalną. 
Wymiennik zasobnika nie "marnotrawiłby" tych 24kW ale uwierz, że przy 12kW ten twój  zasobnik nagrzeje się ekspresowo. Kocioł właściwie natychmiast osiąga maksymalna moc i i grzeje tylko zasobnik. A należy pamiętać, że właściwie nigdy nie będzie grzał zasobnika od temp. zimnej wody w sieci tylko załączy się dużo wcześniej zgodnie z ustawiono histereza CWU. To zupełnie inna bajka niż w przypadku kotłów na groszek.  
2022-04-20 13:29
  mamut Posts: 310 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2022-04-20 08:36
W największy mróz jaki był w mojej okolicy -23*C kocioł chodził na 3,7kW, 150m2 + 15 cm styropianu, 40 cm wełny w dachu + rekuperacja, 95% podłogówki + garaż 60m2 + 5 cm styropianu 1 grzejnik. Niestety kotłów o mocy 4kW nie produkują.



@marcinbb nie obraź się, ale patrząc na stopkę (7,2m2 kolektorów słonecznych + 7kW instalacja fotowoltaiczna,), to, że korzystasz jeszcze z kopciucha, to jest antyreklama tych eko-technologii 
2022-04-20 13:52
  marcinbb Posts: 2113 Ostrzeżenie: 1
mamut napisał » 2022-04-20 13:29
@marcinbb nie obraź się, ale patrząc na stopkę (7,2m2 kolektorów słonecznych + 7kW instalacja fotowoltaiczna,), to, że korzystasz jeszcze z kopciucha, to jest antyreklama tych eko-technologii 


@mamut nie obrażaj się ale korzystasz z forum o kopciuchach, to raczej słabo świadczy o Tobie w szczególności jeszcze w temacie o dostępności węgla

Spokojna Twoja owłosiona w wakacje lub zaraz po nich ma stanąć i ciepła pompa.

Dobry kopciuch połączony z ekologicznymi technologiami wspomagany rekuperacją.

2022-04-20 14:19
  vldk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
niezwykła łaska pgg po miesiącu polowania i dwóch podwyżkach 2t karlika worki opłacone  (z dostawą 170 za t) , no cóż polowanie czas zacząć od nowa ?!
2022-04-20 14:37
  mamut Posts: 310 Ostrzeżenie: 0
@marcinbb zaglądam sobie jeszcze, swój kopciuszek poustawiałem, to czasem się odezwę. Patrząc na moje zapotrzebowanie 2,5t na zimę i na jednej z grup fb, ile ludzie kotłują, to rozumiem walkę o czarne złoto.
Zastanawiam się, czy polować i jeszcze na kolejny sezon zostawić oep-ka. Kręci już 7 zimę (prawie od początku z "dosuszaniem"), rozbierałem go przed sezonem i tragedii nie było widać, żeby jakaś dziura miała się zadziać w korpusie (tfu, tfu), ślimak też nie zjechany.


Żona ma książeczkę mieszkaniową z prawem do premii gwarancyjnej, którą można właśnie na zakup PC przeznaczyć, musimy złożyć o naliczenie i podjąć decyzję. Przy dzisiejszych cenach na sklepie PGG workowanego z kurierem, to koszt ogrzewania PC będzie już taki sam, czy niższy, nawet bez PV. 
Rok temu w największe mrozy szło na grzejniki 50 stopni, w tym roku dałem wyżej, ale Bero pilnują temperatury. W niektórych pomieszczeniach może dołożyłbym jeszcze wentylator pod purmiaka i myślę, że nawet średniotemperaturowa da bez zadyszki radę.

Najwyżej zostawię sobie sam kociołek z oepka, rodzice mają prawie 2ha lasu, do którego mam jakieś 400m, to na ciężkie czasy będzie coś awaryjnego. 



2022-04-20 14:40
  Zoa9 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
radsti napisał » 2022-04-20 11:54
Tak niestety jest - cofa Cię do poziomu koszyka przy ponownym połączeniu. Parę miesięcy wcześniej jak byłeś w kasie czasem udawało się wymusić kończenie płatności, niestety teraz jest to zablokowane i startujesz z poziomu koszyka.
Wczoraj miałem nadzieję że jednak kupno jest możliwe dziś  już chyba stwierdzam że nie ma szans. Gratuluję tym którym się udało.
2022-04-20 14:45
  verb Posts: 815 Ostrzeżenie: 1
Luke napisał » 2022-04-20 12:16
W Twoim przypadku 12 kW do ogrzania domu w zupełności wystarczy
I tej wersji będę się trzymał.
2022-04-20 16:04
  Jaro11 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam. Ponawiam moje pytanie- po kliknięciu koszyka pojawia się komunikat  o potwierdzenie formularza. Kontynuować czy anulować?
Ktoś może doradzić bo nie znam się za bardzo na tym. Poz
2022-04-20 16:50
  mamut Posts: 310 Ostrzeżenie: 0
Jaro11 napisał » 2022-04-20 16:04
Witam. Ponawiam moje pytanie- po kliknięciu koszyka pojawia się komunikat  o potwierdzenie formularza. Kontynuować czy anulować?
Ktoś może doradzić bo nie znam się za bardzo na tym. Poz



klikać potwierdzenie


Na FB jest "grupa wsparcia/wyparcia" Sklep PGG coś tam, na niej będziesz mieć więcej info, plus jak nie możesz się dobić, to Ci którym się udało wrzucą info jakie są dostępne towary w sklepie.
2022-04-20 22:00
  marcinbb Posts: 2113 Ostrzeżenie: 1

@mamut ostatnią książeczkę mieszkaniową miałem na przełomie lar 70/80.

Zostaw ją w spokoju, kiedyś wpadnie mieszkanie!  Tak samo czekałem na pierwsze moi starzy wybrali 2 pokojowe pod "14", zamiast 3 pokojowego pod nr. "13" bo przesądy, kolejne 2 mieszkania z żoną kupiliśmy na krechę którą spłaciliśmy w 3 lata. Od tamtej pory wiele się zmieniło...

2022-04-21 08:13
  energotop Posts: 88 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-04-20 00:00
To co radzisz, dać się nabić w te 24Kw, czy trzymać się twardo 12kW ? Wydawa mnie się, że masz temat ogarnięty, to chyba źle nie doradzisz, choć ja wróg ;]

Uhuuuu... Jak górnik ucieka od węgla to trzeba się bać. A co do wielkości kotła do tych 9kw jak dodasz 3kw na grzanie CWU to będzie aż nadto. Niestety ale "starzy" instalatorzy przesiedli się z kotłów węglowych na gazowce, pompy ciepła, elektryki i dalej liczą 100w/M2 a do grzania CWU dodają 1/2 mocy wężownicy. 
2022-04-21 08:34
  verb Posts: 815 Ostrzeżenie: 1
Taki ze mnie górnik jak z wieprzka wierzchowiec hehe Kocioł i tak niedługo musiałbym wymienić, choć uważam że spala lepiej niż niektóre klasowe, ale ma ponad 11 lat i nie ma stosownej naklejki. Jeszcze niedawno planowałem podmianę na rbr K 12, ale jak mam polować na opał to mi przeszło. Na gazowcach się nie znam, i nawet nie będę dotykał montażu, boję się gazu.
2022-04-21 18:28
  Jaro11 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
I co dalej?- mam Karlika w koszyku uzupełniony kod pocztowy i miejscowość ale ulicy i nr nie idzie wpisać. Kręci kręci a potem wyskakuje błąd serwera. Co to znaczy? Czy jest szansa że kiedyś te dane wskoczą czy coś robię źle? 
First pagePrevious page22 / 44Next pageLast page
Users on-line: 22mariusz22, apak, faco, hszkrobol, Karlik, OEP-10, rwaclaw, Saxsiarz, Zibibak68