Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Czujnik temperatury wylotu spalin Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 9Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
No to coś nie gra. To chyba Grzesiek będzie rozkminiał, bo kij wie czy to tam dobrze pospinane. W każdym razie czujnik powinien wskazywać tyle ile tam jest. Czujnik CO to wg czego kalibrowałeś ? Wyjmowałeś z kapilary i tam mierzyłeś ? Na wykresie nic takiego nie widać. Weź zrób to porządnie.
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Zawsze robię wszystko porządnie aby mieć jasny obraz rzeczy. Więc czujnika z kapilary C.O nie wyjmowałem tylko do niego dołożyłem czyli obok w kapilarze czujnik z mojego miernika. Czujnik jest bardzo cieniutki i mierzy temperaturę w błyskawicznym tępię od strzału. Czujnik z miernika pokazuje temperaturę właściwą a czujnik powoli z pieca dopiero do niej zmierza. Co daje ze obie temperatury widziałem równocześnie miernika i pieca.
Następnie przełożyłem czujnik T1 pomiędzy pompę a 4D i zmierzyłem miernikiem i pokazują oba tak samo. Jakoś wpięte 22Cu do 28Cu nie przekonało mnie ze purmo C22 1000 może tam nie mieć jakiegoś znaczenia. Bynajmniej po przepięciu T1 są te same temperatury z miernikiem. Powrót sprawdzony i zgadza się z miernikiem. Można powiedzieć ze wszystkie 3 czujniki są skalibrowane i pokazują właściwe dane. Pozostaje teraz chyba tylko patrzeć co się dzieje z temperaturami i ewentualne korekty robić na samym piecu. Chyba ze jak napisał rj1972 w inny wątku ze "Zwykle jest tak (ale nie jest to twarda reguła), że jak zasilanie zaworu jest z prawej to powinien się otwierać w prawo a jak z lewej to w lewo." No ja mam zasilanie z lewej a ustawiony w prawo. Może tutaj jest powód? Jak zamyka dostęp do grzejników to nie widzę jakiegoś nagłego wzrostu temperatury na powrocie pieca a chyba tak powinno być? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
"Chyba ze jak napisał rj1972 w inny wątku ze "Zwykle jest tak (ale nie jest to twarda reguła), że jak zasilanie zaworu jest z prawej to powinien się otwierać w prawo a jak z lewej to w lewo.""
Ma być dokładnie odwrotnie, jesli zawór i przegroda w nim sa poprawnie zamontowane. " ja mam zasilanie z lewej a ustawiony w prawo" I tak jest dobrze - ma wtedy kręcić w prawo i zwiększać temperaturę na grzejniki. Co do kalibrowania czujników: sterownik nie reaguje na temperaturę Twojego multimetra, tylko wskazania swoich czujników. Mltimetr jest dobry do sprawdzenia, czy czujnik kotła wskazuje poprawnie. Przy kalibrowaniu czujników T1 i czujnika powrotu bazujesz jedynie na odczytach sterownika. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Eeech jakieś to dziwne. Z tym zasilaniem przykładowo czujnik kotła pokazuje 72°C to przy otwartym na 100% 4D czujnik 52 to wprowadzam korektę do T1 +19°C czy -19°C tak?
Faktycznie kocioł gorący a rurę z zasilania, która wychodzi z niego można trzymać spokojnie w dłoniach. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
"kocioł gorący a rurę z zasilania, która wychodzi z niego można trzymać spokojnie w dłoniach."
włącz pompę P1 |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ok teraz jest na P2 idę przełączyć na P1
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Masz włączyć tą, która jest podpięta do obwodu 4D. Na schemacie pokazuje , że włączona, ale czy do właściwego gniazda podpięta?
I tak sporo mi tu nie pasuje: ![]() dodane 2021-12-29 23:32[quote author="verb" date="2021-12-29 18:42"]No to coś nie gra. To chyba Grzesiek będzie rozkminiał, bo kij wie czy to tam dobrze pospinane. W każdym razie czujnik powinien wskazywać tyle ile tam jest. Czujnik CO to wg czego kalibrowałeś ? Wyjmowałeś z kapilary i tam mierzyłeś ? Na wykresie nic takiego nie widać. Weź zrób to porządnie. Grzesiek też tu nic nie pomoże, jak nie widział schematu ani zdjęć. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Pompa to elektroniczna keller i miałem ustawione na niej PP2 teraz dałem PP1.
Ok idę zobaczyć w jakiem jest gnieździe. CWU na pewno jest w właściwym. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Temperatuura zadana zaworu 4D musi być 65 stopni???
@verb już kilka razy pisał, żebyś obniżył do 50-55 stopni |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ok obniżę. Pompa jest podłączona do dobrego gniazda do P1 a CWU do CWU.
Jakieś foto zrobiłem nie wiem czy coś tam będzie widać. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jest jeszcze jedna opcja: możesz mieć odwrotnie kable powpinane od siłownika.
Wejdż w Ustawienia/obwód CO1/zawór 4D/zaawansowane i zmień kierunek otwarcia zaworu na "w lewo" i zrób restart sterownika. |
|||
|
||||
faco
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Najprościej wyłączyć sterownik na kilka sekund
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Zrobione
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
OK. Coś się dzieje. Widocznie poprzednio jak zmieniałeś na "w prawo" nie zrobiłes restartu,
Ostatnia próba: ustaw ponownie otwierania "w prawo" i potem restart: USTAWIENIA/INFORMACJE/POLECENIA/RESTERT URZĄDZENIA. Powinno w końcu być dobrze. CZEKAJ, bo wygląda, że już jest dobrze |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ok w prawo i restart urzadzenia. Zrobione.
dodane 2021-12-30 00:12Dobra tez mi to tak wyglądało ze coś innego, przywrócę w lewo i restart. Jest znowu w lewo. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Sam już się zakręciłem, bo znów coś nie gada jak trzeba.
Daj dostęp do sterownika na chwilę, posprawdzam kilka rzeczy, albo sam zmień z powrotem kierunek otwarcia na "w prawo" i zrób restart. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Czekaj wted go wyłaczyłe na pare sekund, zejde i go tak samo wyłącze na chwile i zobaczym w lewo co będzie.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jakieś "zonki" w instalacji albo temperatury żle skalibrowane.
Pamiętaj: 4D ma otwierać fizycznie W PRAWO i tak ma byc ustawiony w sterowniku. jEDYNIE W sytuacji, gdy kable siłownika są odwrotnie podłaczone, to ustawiasz W STEROWNIKU otwieranie W LEWO. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Wtedy tez dopiero po jakimś czasie zaczął się ruch na 4D i chyba wyglądało to dobrze.
Dam mu chwilę może się przebudzi. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 9Następna stronaOstatnia strona | ||||