W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Integracja z Home Assistant Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
2023-02-12 11:48
  JacekJI Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
O widzisz i wszystko jasne! Wpisałem te domyślne w HA i wszystko działa
2023-02-13 19:21
  Grzes484 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Witam ja tez mam błędy co mam poprawić.




dodane 2023-02-13 19:21
2023-02-13 21:51
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
Wstaw apostrof
przed {{
i po }}
2023-02-26 15:26
  JacekJI Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Wyciągnął ktoś taka informację jak aktualna siła dmuchawy do ha?
2023-02-26 19:54
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
act_dm_speed
2023-03-07 20:20
  JacekJI Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Dzięki 
2023-04-07 16:23
  matt_wiersz Posts: 30 Ostrzeżenie: 0

Czy ktoś ma może odnośnik do odczytu temperatury zadanej kotła? (3.5)
# Odczyt temperatury zadanej kotła
  - platform: rest
    name: Temperatura zadana kotła
    resource: http://root:root@192.168.1.5/getregister.cgi?device=0&tzad_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
Moja powyższa próba jest nieskuteczna :
<cmd status="ok">
<device id="0">
<reg vid="0" tid="tzad_value" status="not_found"/>
</device>
</cmd>

dodane 2023-04-07 16:23


Ok znalazłem może komuś przyda się:
 kot_tact
2023-04-09 19:20
  dziuniek Posts: 78 Ostrzeżenie: 0

Jest też jeszcze
kot_tzad
kot_tobn (dla programatora temp kotła)
2023-04-12 13:52
  tomekdylla Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Panowie, mam problem z odczytem temperatury zewnętrznej z Ecoal 3.5
Czujnik temp zew mam bezprzewodowy i mieści się w zakładce aplikacji Pokoje -> Rozszerzenia.
Próbowałem odczytać jego wartość wykorzystując komendy:

- platform: rest
  name: Temperatura zewnętrzna2
  resource: http://haslo:haslo@192.168.55.2/getregister.cgi?device=0&tzew_value
  value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
  unit_of_measurement: "°C"


Oraz probowałem :

- platform: rest
  name: Temperatura zewnętrzna2
  resource: http://haslo:haslo@192.168.55.2/getregister.cgi?device=1&temp
  value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
  unit_of_measurement: "°C"


"Wszystkie urządzenia w systemie Bero mają swoje identyfikatory, nazywane vid. Centralce zawsze przypisany jest numer 0. Kolejne czujniki temperatury mają numery 1 do 20, a od 21 rozpoczynają się głowice termostatyczne. Numery 71 do 78 zajmują przekaźniki, zaś 80 do 83 – listwy do ogrzewania podłogowego."
Korzystając z w/w informacji testowałem device=1&temp od 1 do 20 i niestety nie znalazłem odczytów tego czujnika.


Czy ktoś mógłby podpowiedzieć skąd pobrać temperature zewnętrzną przy takiej konfiguracji sterownika jak ja posiadam ?

2023-04-13 01:34
  Tomisss Posts: 83 Ostrzeżenie: 0
Tu poszukaj http://haslo:haslo@192.168.55.2/syncvalues.cgi
2023-04-13 17:47
  tomekdylla Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Tomisss napisał » 2023-04-13 01:34
Tu poszukaj http://haslo:haslo@192.168.55.2/syncvalues.cgi



Dziekuje bardzo za pomoc, okazuje sie ze ma być tzew_act
czyli
resource: http://haslo:haslo@192.168.55.2/getregister.cgi?device=0&tzew_act
2023-05-01 13:43
  OldShaterhan Posts: 32 Ostrzeżenie: 0
Siemka

Wiem, że teraz poza sezonem powoli, ale chodzi mi po głowie zrobić prawilną integrację eSterownikową 3.5, na razie np. dostępną przez HACS. Problem w tym, że w Pythonie mam póki co dwie lewe ręce (bardziej siedzę w innych językach) i może ktoś też byłby zainteresowany współtworzeniem?
2023-08-04 22:20
  stefan1k Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Od wczoraj zacząłem zabawę z HA i co bym z tego wątku nie wstawił do configuration.yaml to dostaję błąd mniej więcej: Error loading /config/configuration.yaml: utf-8 codec cant decode byte 0xea in position 611: invalid continuation byte
Chyba za słaby jestem w te kocki... choć już fotowoltaike, licznik taurona i tuya local opanowałem.
Więc jakby się znalazła pomocna dusza... to proszę o pomoc.
2023-08-22 23:29
  Tomisss Posts: 83 Ostrzeżenie: 0

Wstaw fragment kodu z configa.



stefan1k napisał » 2023-08-04 22:20
Od wczoraj zacząłem zabawę z HA i co bym z tego wątku nie wstawił do configuration.yaml to dostaję błąd mniej więcej: Error loading /config/configuration.yaml: utf-8 codec cant decode byte 0xea in position 611: invalid continuation byte
Chyba za słaby jestem w te kocki... choć już fotowoltaike, licznik taurona i tuya local opanowałem.
Więc jakby się znalazła pomocna dusza... to proszę o pomoc.
2023-11-05 15:58
  pitaszek Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Siemka
Już kilka miesięcy podchodzę (jak pies do jeża) do tematu integracji z Home Assistant  - i nie pomyliłem się!
Po wklejeniu do pliku configuration.yaml i restarcie HA


#### eCoal sensor
# Odczyt temperatury zewnętrznej
  - platform: rest
    name: ecoal_temp_zew
    #friendly_name: ecoal Temperatura zewnętrzna
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&tzew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
    device_class: temperature

# Odczyt temperatury wewnętrznej - czujnik pieca
  - platform: rest
    name: ecoal_temp_wew
    #friendly_name: Temperatura wewnętrzna
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&twew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
    device_class: temperature

# Odczyt poziomu paliwa
  - platform: rest
    name: ecoal_poziom_paliwa
    #friendly_name: Poziom paliwa
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&fuel_level
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "%"

# Odczyt daty następnego zasypu
  - platform: rest
    name: ecoal_data_nast_zasypu
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&next_fuel_time      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] | int | timestamp_custom("%Y-%m-%d %H:%M") }}

# Odczyt temperatury CWU
  - platform: rest
    name: ecoal_temp_cwu_aktualna
    #friendly_name: Temp CWU aktualna
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&tcwu_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"

# Odczyt temperatury kotła
  - platform: rest
    name: ecoal_temp_kotla
    #friendly_name: Temperatura kotła
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&tkot_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
    device_class: temperature

# Odczyt trybu pracy kotła
  - platform: rest
    name: ecoal_tryb_pracy_state
    #friendly_name: Tryb pracy
    resource: http://root:root@192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&tryb_auto_state
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}

  - platform: template
    sensors:
     ecoal_tryb_pracy:
        friendly_name: "Tryb pracy"
        value_template: >-
          {% if is_state("sensor.ecoal_tryb_pracy_state", "1") %}
          Automatyczny
          {% elif is_state("sensor.ecoal_tryb_pracy_state", "0") %}
          Ręczny
          {% else %}
          Alarmowy
          {% endif %} 
jedyną encją która się pojawia to: "sensor.ecoal_tryb_pracy", a i tak wynik jest newłaściwy, bo pokazuje tryb alarmowy (a powinien automatyczny?).
Co mam poprawić aby zobaczyć pozostałe encje?


dodane 2023-11-05 15:58Ok.
Po trzech dniach kombinowania doszedłem do tego.
Sposób z pierwszego posta u mnie nie działa.
Zadziałał ten:


Tylko wartość: "resource" to teraz strasznie długi tasiemiec... Czy można go jakoś skrócić?

2023-11-05 21:51
  Bart1b1 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
obry wieczór 
chciałbym się podzielić moją małym jak dla mnie sukcesem jeśli chodzi o integracje bruli z home assistant.
dziękuję bardzo użytkownikom za pomoc którą zaczerpnąłem z ich kodów oraz przepraszam za częściowy plagiat.
dzięki tej opcji w kodzie 
 
scan_interval15
resourcehttp://root:root@192.168.1.25/getregister.cgi?device=0&tzew_value&fuel_level&next_fuel_time&out_zaw4d&tryb_auto_state&tcwu_value&tkot_value&tsp_value&t2_value&out_pomp1&out_cwu&tpow_value&t2_value&ob1_zaw4d_pos&kot_tzad&ob1_zaw4d_tzad&cwu_tzad&out_dm

uzyskałem stabilność encji ponieważ predzej( gdy używałem kodu z pierwszej strony wątku) co kilka minut jedna z losowo wybranych ęncji była niedostepna. teraz po tygodniu testu stwierdziłem ze warto się podzielic.
 W pliku configuration.yaml wpisałem to 


rest:

    scan_interval: 15
    resource: http://root:root@192.168.1.25/getregister.cgi?device=0&tzew_value&fuel_level&next_fuel_time&out_zaw4d&tryb_auto_state&tcwu_value&tkot_value&tsp_value&t2_value&out_pomp1&out_cwu&tpow_value&t2_value&ob1_zaw4d_pos&kot_tzad&ob1_zaw4d_tzad&cwu_tzad&out_dm
    sensor:
      ### Odczyt temperatury zewnętrznej
      - name: Temperatura zewnętrzna
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][0]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt poziomu paliwa
      - name: Poziom paliwa
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][1]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "%"
      ### Odczyt daty następnego zasypu
      - name: data_zasypu
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][2]["@v"] | int | timestamp_custom("%Y-%m-%d %H:%M") }}
      ### Odczyt stanu regulatora pogodowego zaworu 4D
      - name: regulator_pogodowy
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][3]["@v"] }}
      ### Odczyt temperatury CWU
      - name: Temperatura CWU
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][5]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt temperatury kotła
      - name: Temperatura kotla
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][6]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt temperatury spalin
      - name: Temperatura spalin
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][7]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt temperatury wewnetrzna
      - name: Temperatura wewnetrzna
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][8]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
              ### Odczyt stanu pracy kotła cyfrowo 0 1
      - name: tryb_pracy_kotla
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][4]["@v"] }}
                      ### Odczyt stanu pracy kotła słownie alarmowy reczny
      - name: tryb_pracy_bruli
        value_template: >-
          {% if is_state("sensor.tryb_pracy_kotla", "1") %}
          Automatyczny
          {% elif is_state("sensor.tryb_pracy_kotla", "0") %}
          Ręczny
          {% else %}
          Alarmowy
          {% endif %}
      ### Odczyt stanu pracy pompy CO cyfrowo 0 1
      - name: Pompa_CO
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][9]["@v"] }}

      ### Odczyt stanu pracy pompy CWU cyfrowo 0 1
      - name: Pompa_CWU
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][10]["@v"] }}
      ### Odczyt temperatury powrotu
      - name: temperatura_powrotu
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][11]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt temperatury za zaworem
      - name: temperatura_za_zaworem
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][12]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt pozycji zaworu
      - name: pozycja_zaworu_4D
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][13]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "%"
      ### Odczyt temperatury kotła zadana
      - name: temperatura_kotła_zadana
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][14]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt temperatury 4D zadana
      - name: temperatura_4D_zadana
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][15]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### Odczyt temperatury CWU zadana
      - name: temperatura_CWU_zadana
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][16]["@v"] }}
        unit_of_measurement: "°C"
      ### stan dmuchawy
      - name: dmuchawa
        value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"][17]["@v"] }}


    binary_sensor:
           
      - name: binary_pompa_cwu"
        device_class: light
        value_template: {{ states("sensor.Pompa_CWU") | float > 0 }}
      - name: binary_pompa_CO"
        device_class: light
        value_template: {{ states("sensor.Pompa_CO") | float > 0 }}
      - name: binary_stan_dmuchawy"
        device_class: light
        value_template: {{ states("sensor.dmuchawa") | float > 0 }}        






dzięki temu uzyskałem odczyt stanów czujników na piecu, później w node red zrobiłem małe sterowanie pompą CWU oraz CO oraz alarm spalin i temp na kotle, następnie zrobiłem kartę daschboard do sterowania poniżej kod do skopiowania mogę podesłać zainteresowanym na email lub coś bo nie potrafię  załączać plików , 




Ogólnie to mam problem głównie ze zmuszeniem sterownika bruli do zmiany trybu z recznego na automatyczny lub odwrotnie, ponieważ podstawiając dane 0 lub 1 do rejestru stanu pracy kotła uzyskuję odmowę dostepu, może ktoś z was zna odpowiedz na mój problem. Ustaliłem ze dwa rejestry zmieniają swój stan przy zmianie trybu ale nie potrafię ich nadpisać ze względu na tą odmowę.


pozdrawiam Bartosz

2023-11-06 22:22
  sebico Posts: 178 Ostrzeżenie: 0
tryb ręczny
setregister.cgi?device=0&tryb_auto=0
tryb automatyczny 
setregister.cgi?device=0&tryb_auto=1
2023-11-13 18:23
  Grzes484 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Witam Panowie a jak odczytać wartości z czujników pokojowych BT4 jak na razie odczytuje te wartości a jak dodać BT4.
2023-11-16 05:04
  pitaszek Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
@Grzes484
Z BT2 odczytałem dopisując w resource (na końcu): &1@temp
Zadziałało! Analogicznie z głowicy:  &21@vtemp
W związku z tym, że mam jedną głowicę i jeden BT4B, jest to pierwsza głowica (1) i pierwszy czujnik (21).
U Ciebie ta numeracja może być inna, ale zasada jest ta sama: głowice zaczynają się od 1, a czujniki od 21 (chyba ).
Tak teraz u mnie wygląda resource: resource: http://192.168.1.100/getregister.cgi?device=0&tzew_value&fuel_level&next_fuel_time&tryb_auto_state&tcwu_value&tkot_value&twew_value&act_dm_speed&tpow_value&tsp_value&1@temp&21@vtemp



A tak to wygląda w HA:




2023-11-19 18:20
  Tomisss Posts: 83 Ostrzeżenie: 0
Pytanie do osób, które mają głowice termostatyczne i czujniki (system bero). O ile bez problemu można odczytać temperatury oraz programatory poszczególnych głowic i zaworów, a także zmieniać temperatury za pomocą polecenia:
"rest_command", to potrzebuję informacji jak po zmianie temperatury zadanej na 7 stopni (wietrzenie) powrócić do temperatury ustawionej na programatorze. Mam taką automatyzację: otwarcie okna - grzejnik w tryb wietrzenia (7 stopni), zamknięcie okna po wietrzeniu - głowica w tryb ... no właśnie powinno być przywrócenie temperatury z programatora. Niestety pomimo kilku miesięcy prób nie udało mi się tego zrealizować. Nie mam pojęcia jak wrócić do wcześniejszej temp.


Przykładowy kod :


#ustawianie temperatury w pomieszczeniach    
rest_command:
  temperatura_w_salonie_otwate_okno:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=0"
  temperatura_w_salonie_normalna:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=1"
  temperatura_w_salonie_podwyzszona:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=2"
  temperatura_w_salonie_podwyzszona_2:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=3"
  temperatura_7_w_salonie_zablokowana_na_stale:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=4"
  temperatura_7_w_salonie_zablokowana_na_1h:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=16"
  temperatura_w_salonie7_zablokowana_na_2h:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=32"
  temperatura_w_salonie_zablokowana_do_zmiany_programatora:
    url: "http://root:root@192.168.2.101/setregister.cgi?100@temp_pre=8"

Sporo informacji dot. stystemu Bero można znaleźć pod tym adresem: https://blog-techniczny.pl/2017/03/24/api-systemu-bero-ogrzewanie-w-inteligentnym-domu/
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
Users on-line: