Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Czujnik zewnętrzny chyba uszkodzony Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kozikron
![]() |
Od 2 lat stosuje bezprzewodowy czujnik temperatury zewnętrznej BT1. Od 2 dni nie mam prawidłowego wskazania, i wyświetla mi się temperatura -46,9 stopni celclujsza. Czy czujnik jest uszkodzony? Czy może jakiś zimny lut czy coś z samym układem pomiarowym. Na wykresie widać dziwne zachowanie, a od dwóch dni jest cały czas ujemna temperatura.
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Może przewód został uszkodzony?
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
tak ten od czujnika radiowego
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak od radiowego to na 100% przewód
![]() PS. A tak na poważnie , jaki jest stan baterii tego czujnika ![]() ![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
karoka65 napisał » 2021-09-23 22:04 tak ten od czujnika radiowego ![]() U mnie jest przewodowy. ¯\_(ツ)_/¯ |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Raczej nikt nie pytał co Ty masz a czego nie. Pytanie dotyczyło czujnika radiowego BT1.
Koledze autorowi posta mogę doradzić próbę wysuszenia czujnika, jak nie pomoże odesłanie do serwisu. |
|||
|
||||
kozikron
![]() |
Obecnie czujnik zaczął działać. Wszystkie luty w czujniku zostały poprawione. Sam czujnik i jego płytka została wylutowana i wygrzana hot airem i potraktowana nowym topnikiem. i na nowo zlutowana. Najprawdopodobniej po 2 latach coś w nim zaczęło nie łączyć .
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Mam nadzieję, że czujnik prawidłowo zamontowany tzn.mały otworek w obudowie czujnika ma być na jego spodniej stronie
![]() |
|||
|
||||
kozikron
![]() |
Tak otwór do dołu, aby woda nie zaciekała
|
|||
|
||||
Robert2453
![]() |
A takie pytanie troszkę z innej beczki. Czy czujnik zew. radiowy przekłamuje wam wskazania , mi zawyza o około 3.5 °C
|
|||
|
||||
Rysiek15
![]() |
Mi też tak zawyżał a w ujemnych temperaturach było jeszcze gorzej. Odesłałem do serwisu i czekam na nowy. Dobrze by było, żeby te czujniki dało się skalibrować bo z tą dokładnością to różnie bywa.
|
|||
|
||||
Krizzp
![]() |
Witam forumowiczów. Mój czujnik BT4B również zawyża temperaturę (aż o 3.9 stopnia). Faktycznie, opcja korekty dla tego czujnika byłaby pomocna. Może ES w kolejnej wersji softu dodałaby taką funkcjonalność?
|
|||
|
||||
Robert2453
![]() |
Dokładnie , czym zimniej tym większa różnica ( zawyża ). Przydałaby się kalibracja tego czujnika tak jak można kalibrować czujniki przewodowe.
Odpisz kolego Rysiek15 czy pomogła wymiana czujnika. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Duże znaczenie na wskazania cz. zewn. ma jego lokalizacja. Może od tego zacząć ?
|
|||
|
||||
Krizzp
![]() |
Oczywiście, że miejsce montażu ma znaczenie, ale...
Na północnej ścianie, w miejscu przewiewnym, nie osłoniętym, nie we wnęce, na wysokości 2m, itd..., umieściłem obok siebie trzy termometry: zwykły naścienny, BT4 i BT4B. W ciągu kilku godzin obserwacji: temperatury na zwykłym i BT4 były zbliżone (max. 0,5stC), natomiast BT4B wskazywał temperaturę wyższą o 3.9 stopnia w porównaniu do BT4. |
|||
|
||||
Robert2453
![]() |
U mnie jest tak samo
|
|||
|
||||
macbart24
![]() |
Witam Po zmianie oprogramowania na 11.34.30 na wyświetlaczu w kociołku przestały mi się wyświetlać temperatury; zewnętrzna, CO1, oraz CO2 czujniki są radiowe w ustawieniach zmieniłem też na radiowe i dalej nic. Miał ktoś taki problem chciałbym nadmienić, że owe temperatury w aplikacji na kompie działąja pokazując właściwe wskazania |
|||
|
||||
Rysiek15
![]() |
Robert2453 serwis zaproponował wymianę czujnika z BT4B na BT4 i tak zrobiłem. BT4 nie ma problemu z dokładnością pomiaru, sprawdziłem go na razie w temperaturze 5-25*C, błąd pomiaru 0.1*C. Jest ok.
|
|||
|
||||
Robert2453
![]() |
Czyli muszę zadzwonić do serwisu i nich mi podesla BT4 a ja im odeślę BT4B
|
|||
|
||||
mnich
![]() |
macbart24 po aktualizacji należy usunąć pokój temperatura zewnętrzna i czujnik doparować bezpośrednio do sterownika jako czujnik temperatury zewnętrznej, z pozycji panela > menu > czujniki temperatury lub na stronie w zakładce rozszerzenia. Jak mamy pokoje z głowicami TH2 i listwą HB2 to w typach obwodów CO nie ustawiamy już regulatora pokojowego, o tym czy obwód ma pracować czy nie będą decydowały pokoje. W konfiguracji pokoju jest opcja wyboru obwodu CO który ma zostać załączony jak pokój zażąda ciepła.
dodane 2021-10-11 08:26 Robert2453 napisał » 2021-10-08 22:33 Czyli muszę zadzwonić do serwisu i nich mi podesla BT4 a ja im odeślę BT4B Wszystkich którzy mają BT4B proszę o zgłaszanie się w wątku "Aktualizacja BT4", zrobimy aktualizację oprogramowania czujników w celu usunięcia błędów związanych z nieprawidłowym wskazaniem temperatury. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||