Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Jaki jest odstęp pomiędzy tymi dwoma cegiełkami w Eko plus M 20 kW Subskrybuj | ||||
|
||||
romnix
![]() |
Witam Dziś się zdziwiłem jak poszedłem do kotła cegiełka na retorcie a mocowanie w skrzynce na popiół
![]() |
|||
|
||||
piejar
![]() |
U mnie są na końcu. Nie zdarzyło mi się żeby wypadły. Może cegiełka zachodzi nad retortę i węgiel/popiół ją podnosi i wypycha?
|
|||
|
||||
romnix
![]() |
piejar napisał » 2020-12-21 20:51 U mnie są na końcu. Nie zdarzyło mi się żeby wypadły. Może cegiełka zachodzi nad retortę i węgiel/popiół ją podnosi i wypycha? Ja też teraz zamontowałem na samym końcu, dlatego z ciekawości pytam jaka jest odległość miedzy nimi żeby porównać, z tyłu kotła na tym mocowaniu nie było już śruby od strony drzwiczek jeszcze była teraz pytanie czy dokręcili odpowiednio ? tego akurat nie sprawdzałem |
|||
|
||||
piejar
![]() |
U mnie obydwa uchwyty są dokręcone. Od strony podajnika śruba jest od przodu a z drugiej - od tyłu. Trzeba to przykręcić bo inaczej spadnie
|
|||
|
||||
romnix
![]() |
U mnie ten pierwszy uchwyt trzyma, w tym uchwycie od strony podajnika są otwory z gwintem po obydwóch stronach
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Wyrzućcie te cegiełki razem z tymi uchwytami bo więcej z nimi problemów niż korzyści a wszyscy się o tym przekonają kiedy naprawdę przyjdzie ze 2 czy 3 tygodnie takiej zimy jak były kilka lat temu, zawsze tak nie będzie.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Ano....spieki i szlaka wyjdą kominem
![]() |
|||
|
||||
Richard60
![]() |
Ja, zgodnie z poradami LEOna22 zmieniłem ustawienia pieca co poskutkowało brakiem problemów z mokrym kominem. Przy okazji po jakimś czasie wyrzuciłem te szamotki wraz z mocowaniem naprzeciw podajnika. Mam teraz mniej problemów ze spiekami. Palę groszkiem Premium PLATINUM z firmy Wyroby Węglowe Prestige. Na jakimś teście na YT stwierdzono, że węgiel ten dość mocno się spieka.
|
|||
|
||||
romnix
![]() |
Nawet żałuję że się wczoraj męczyłem żeby to zamocować z powrotem, jak samo nie spadnie to po świętach wymontuje karoka65 napisał » 2020-12-22 08:01 Wyrzućcie te cegiełki razem z tymi uchwytami bo więcej z nimi problemów niż korzyści a wszyscy się o tym przekonają kiedy naprawdę przyjdzie ze 2 czy 3 tygodnie takiej zimy jak były kilka lat temu, zawsze tak nie będzie. Coś w tym jest, jak ją wysunąłem wczoraj dużo dalej w stronę podajnika jak była w kotle prawie żadnych spieków i kopczyk niezapadnięty, przy następnym wygaszeniu wszystkie wylatują ![]() |
|||
|
||||
piterekzioberek
![]() |
W moim OEPM14 po zdemontowaniu cegieł i uchwytów niestety mam problem tego typu, że mam niedopalony węgiel w popielniku. Ponieważ palnik nie ma otworów nadmuchowych dookoła (tylko z przodu i z tyłu) to brak prawej cegły powoduje, że po prawej stronie palnika wypychany jest niedopalony węgiel.
Czy u was też występuje taki efekt? Czy macie zdemontowane oba uchwyty? |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
piterekzioberek napisał » 2020-12-22 23:17 W moim OEPM14 po zdemontowaniu cegieł i uchwytów niestety mam problem tego typu, że mam niedopalony węgiel w popielniku. Ponieważ palnik nie ma otworów nadmuchowych dookoła (tylko z przodu i z tyłu) to brak prawej cegły powoduje, że po prawej stronie palnika wypychany jest niedopalony węgiel. Czy u was też występuje taki efekt? Czy macie zdemontowane oba uchwyty? Taka była u mnie sytuacja z tym że w ECO PLUS M20 Po zdemontowaniu cegieł paliło sie gorzej. i po przeciwnej stronie od podajnika przesypywał mi niedopalony węgiel. Założyłem tę strone ale nie wiele to dało bo robiła sie tam kupa a zapadła sie kopiec od strony podajnika. Nie wykluczam że może to być spowodowane węglem ale Karlik to znowu nie taki lipny węgiel. Po kilku testach założyłem cegły i wróciłem do wcześniejszych ustawień. |
|||
|
||||
Yreku71
![]() |
W moim OEPM14 po zdemontowaniu cegieł i uchwytów było podobnie, pojawiał się niedopalony węgiel w popielniku.Paliłem na próbę varmo to tylko bez cegieł, bo robiły się spieki. Obecnie mam założone mniejsze szamoty, obcięte na wysokość uchwytów tj. około 50-55 mm. Testuje, na razie OK.
|
|||