Forum eCoal.pl v3.5 Opał na sezon 2020/2021 r , czyli co polecacie i czym najlepiej palić ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona16 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
STARZEC
![]() |
janjan Mam w ścianie taki napowietrzacz ok 80 cm od podłogi https://allegro.pl/oferta/nawietrzak-okragly-do-kotlowni-no150a-cc-darco-8546355436 No i kanał wywiewny pod sufitem. Przeczytaj ten artykuł https://www.techsterowniki.pl/blog/masz-kociol-na-paliwo-stale-sprawdz-czy-twoja-kotlownia-spelnia-wymagania-techniczne |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Czyszczenie eMki to jest kur.a jakiś je.ny dramat, tego nieda się opisać, do tego zje.ny palnik burner SM, Ja mam 2m wzrostu i nie mam zamiaru się kłaść żeby dziada poczochrac pod palnikiem, ani razu tam nie czyscilem i nie mam zamiaru |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
budgie1
![]() |
Bele gore
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie lubię czyścić złoma, robię to bardzo rzadko, ale teraz będzie trzeba skrócić interwał pewnie do 3 tyg ;]
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Jedni czyszczą co zasyp
![]() |
|||
|
||||
ajerkuch
![]() |
co do czyszczenia m-ki czytając posty zastanawiam się czy mam może inny kocioł palę w OEM 14kw drugi sezon dokładnie czyściłem kocioł raz po zakończeniu sezonu /kocioł, czopuch, komin/ i tragedii nie było, i na kolanach tego nie robiłem jedynie przy każdym zasypie ruszałem tymi pokrętłami z zawirowywaczami nie mam z kotłem żadnych problemów nie zarasta sadzą spala dobrze opał ale testu białej rękawiczki by nie przeszedł
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
I to rozumiem
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
O palnik pytasz ? Bator siedzi, ale pomału będę myślał nad jego sprzedażą. 6-7 stówek i opyle.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tak, palnik. Wydawało mi się coś małego i okrągłego tam jest. Dlatego porównanie do szklanki
![]() |
|||
|
||||
sebsa
![]() |
Koledzy z Batorem10. Wczoraj w swoim egzemplarzu dowierciłem 3 rząd otworów. Po ponownym odpaleniu moim zdaniem jest dużo lepiej. Tam aż się prosi o zwiększenie strefy żaru.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Sebsa na próbę powierciłeś z jednej czy ze wszystkich trzech stron.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
sebsa napisał » 2021-02-27 13:34 Koledzy z Batorem10. Wczoraj w swoim egzemplarzu dowierciłem 3 rząd otworów. Po ponownym odpaleniu moim zdaniem jest dużo lepiej. Tam aż się prosi o zwiększenie strefy żaru. Byle nie do samego ślimaka... |
|||
|
||||
sebsa
![]() |
Tak - ze wszystkich 3 stron. Przy czym dla lepszego zilustrowania. Mój palnik wchodzi w korpus kotła od lewej. Na dłuższej stronie korony od drzwiczek kotła wierciłem na przemian wg tego co wiercone fabrycznie - wyszło bodajże 6. Od strony przeciwzwoju wyszły 4. Od strony wymiennika też tylko 4 - wierciłem od przodu nie do samego końca. Tam na moje jest wystarczająco dużo powietrza. Wyszło coś na kształt wiercenia w nowej Ekoenergii. Tam też są 3 rzędy gdzie rząd na samym dole to 3-4 otwory.
dodane 2021-02-27 13:59 Spokojna Twoja... Tam jest jeszcze dużo przestrzeni między ślimakiem a dolnym rzędem. Poza tym w wersjach 25 i 40 są 3 rzędy gdzie wcale nie są wyższe. Dobrze się przyjrzałem poszczególnym wersjom tam na miejscu u Mocka. Dodatkowo otwory fabrycznie są wiercone pod kątem ku górze. Zresztą nikogo nie namawiam. Dzielę się tylko swoimi uwagami. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
![]() Czyli wierciłeś jak czerwone kropki? Rzeczywiście jest tam sporo miejsca. Ja kiedyś myślałem o dowierceniu tak jak zielone, ale zarzuciłem pomysł. Niezbyt byłem pewien, czy to przyniesie pozytywny rezultat. dodane 2021-02-27 14:27Przy okazji warto poczytać nie tylko CZYM palić ale również W CZYM palić: Jest tam pdf z pełnym wykazem. https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=17218 Jak widać ustawa ustawą, kontrole swoją drogą a np. u mnie w gminie na dotacje montowane są kotły z rusztem wodnym ![]() Można? |
|||
|
||||
sebsa
![]() |
Dokładnie tak to wychodzi. Kilka lat temu podobny manewr zastosowałem w dyszy od Minerta. Ślimak na tym nie ucierpiał gdzie otwory wiercone były mniej, więcej w poziomie. Co mogę powiedzieć. Spadła temperatura podajnika. Przed wierceniem wahała się w przedziale 45-50deg. Teraz to ok 37-38deg. Ogień i żar wreszcie taki jak sobie wyobrażałem. Musiałem zjechać z dmuchawą o 2 oczka w dół. Jeśli masz wątpliwości to napiszę tylko, że te otwory idzie zawsze zalepić silikonem
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gmaj22 napisał » 2021-02-27 13:05 Pewnie Cię zmylił ten drut na koronie.Tak, palnik. Wydawało mi się coś małego i okrągłego tam jest. Dlatego porównanie do szklanki ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Chyba perła... swoją drogą niezła produkcja TVP
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |