Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wygaszenie kotła na okres letni Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
puter
![]() |
Witam, pierwszy sezon palę ekogroszkiem i w piecu RBR-K z tąd moje pytanie. W okresie letnim nie muszę grzać wody dlatego chciałbym wygasić kocioł. Jak to zrobić bezpiecznie czy po prostu dać mu do końca spalić to co zasypane i tak zostawić czy należało by coś poprzestawiać?? Sterownik powinien być cały czas włączony czy wyłączyć go w ogóle jak nie używany??
|
|||
|
||||
STARZEC
![]() |
Witam. Oglądnij sobie filmik Kamila Miernika. Poradnik jak zabezpieczyć kocioł na lato: https://www.youtube.com/watch?v=2UkxLwhEb74 |
|||
|
||||
janjan
![]() |
Koledzy czy muszę wygaszać kocioł na lato ,mam solary ale myślę że w dni pochmurne kiedy zabraknie ciepłej wody kociołek będzie ją podgrzewał, resztę czasu będzie pracował w podtrzymaniu, co pozwoli również na zabezpieczenie kotła przed letnią wilgocią, czy jest to realne?
|
|||
|
||||
Lopi1
![]() |
Raczej nie ma to sensu, choć może są przypadki, gdzie ma to uzasadnienie. Normalnie, w lecie, bardzo rzadko się zdarza, by zabrakło ciepłej wody. No chyba, że jakiś zjazd rodzinny i kąpie się sporo osób, lub mamy pod rząd kilka bardzo pochmurnych dni.
|
|||
|
||||
leon
![]() |
janjan Mozesz posłuchać tu kolegi ale i,jeśli masz solar to możesz ustawić piec na auto lato.Ustaw sobie optymalną temperaturę zewnętrzną.Będą chłodne dni to piec wspomoże solar a jeśli nie to zapali raz albo dwa razy na dzień,
|
|||
|
||||
janjan
![]() |
zapali raz albo dwa razy na dzień ,wystarczy żeby kocioł nie wygasł? jak to ustawić żeby tak pracował? w tej chwili na lato mam ustawione podtrzymanie 60 min ,.na jak długo można wydłużyć podtrzymanie aby kocioł nie wygasł?
|
|||
|
||||
leon
![]() |
Kolego wystarczy wyłączyć wygasanie i to wszystko
dodane 2020-05-28 21:09 Algorytm wygaszenia kotła Nieaktywny |
|||
|
||||
janjan
![]() |
ok. a na jaki maksymalny czas mogę ustawić podtrzymanie , ile godz, może wytrzymać w podtrzymaniu? Jednak chyba rozumiem że algorytm wygaszania kotła Nieaktywny ,utrzymuje kocioł w podtrzymaniu do momentu spadku temp.zadanej na kotle?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Niestety nie rozumiesz :( Poczytaj co to jest algorytm wygaszania kotła
![]() Cyt. : "Algorytm wygaszania kotła: sterownik analizuje temperaturę spalin (zarówno w podtrzymaniu jak i w grzaniu). Jeśli przyrost spalin np. w podtrzymaniu nie będzie wystarczający to algorytm dołoży dodatkową porcję paliwa i powietrza. Jeśli wzrost będzie wystarczający to czekamy na kolejną procedurę podtrzymania (o ile kocioł nie będzie musiał przejść w tryb grzania). Jeśli wzrost będzie za niski to wystawiamy alarm Wygaszenie kotła. Wyłączenie algorytmu wygaszania oznacza że nie sprawdzamy co dzieje się z temp spalin jedynie powtarzamy zadane przez użytkownika parametry (w opisanym przypadku dla podtrzymania). Analiza wygaszenia kotła w podtrzymaniu -nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła w podtrzymaniu gdy w cyklu podtrzymania temp. spalin nie wzrośnie o 5 deg Analiza wygaszenia kotła w grzaniu -nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła podczas grzania, gdy temp. spalin spadnie poniżej 50 deg i będzie się utrzymywać przez co najmniej 30 minut. Pozdrawiam." |
|||
|
||||
puter
![]() |
Ok, piec wygaszony i wyczyszczony zostało tylko jedno ale... Chodzi o alarm "Pusty Zasobnik". Można go jakoś wyłączyć bo za każdym razem jak mam zanik zasilania włącza się ten brzęczek i trzeba chodzić do pieca tąpnąć w wyświetlacz i jest cisza do następnego zaniku.
|
|||
|
||||
janjan
![]() |
Powiedzcie więc który algorytm będzie najlepszy i najpewniejszy na lato w moim przypadku ?
|
|||
|
||||
leon
![]() |
Kolego daj na Algorytm wygaszenia kotła Nieaktywny, dawkę w podtrzymaniu 5 sek a nadmuch np.32. Piec temperaturę 45 stopni.W Auto lato możesz ustawić 11.20 st.Sterownik będzie podtrzymywał żar w palenisku
dodane 2020-05-31 09:10Do puter. Możesz wyłączyć sterownik |
|||
|
||||
puter
![]() |
leon owszem mogę, ale jest to chyba nie wskazane przy założeniu że taki stan będzie trwał dłużej. Bo o ile wiem to co jakiś czas będzie on ruszał pompkami (takie zabezpieczenie żeby się nic nie zastało)
|
|||
|
||||
leon
![]() |
Jeśli tak chcesz to zrób sterownikowi fikcyjny zasyp 50 kg
|
|||
|
||||
puter
![]() |
jest. to jakieś rozwiązanie
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam, również nie jestem za wyłączaniem sterownika. Wystarczy wilgoć w kotłowni i nieszczęście gotowe, potem pytania na forum bo sterownik nie chce "wstać". Minusem tego rozwiązania jest narażenie go na uszkodzenie spowodowane przez panujące w tym okresie wyładowania atmosferyczne
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
W statystykach będziesz miał tylko zasyp 50 kg ale bez poboru ślimaka,będzie dobrze.Będziesz palił to dosypiesz sobie do pełna odliczając sobie tą 50 w zaznaczeniu zasypu
dodane 2020-05-31 11:11narażenie go na uszkodzenie spowodowane przez panujące w tym okresie wyładowania atmosferyczne Zgadzam się ale,dzisiejsze instalacje mają uziemienie żółto zielony kabel.Ile domów dzisiaj mają założone tz.Odgromniki??? 1 na 1000 a zresztą,uderzy piorun to idzie cała instalacja z dymem o ile nie ma esa dodane 2020-05-31 20:41Panowie z ES takie pytanie...Jest możliwość w Esterowniku instalacji prognozy pogody choćby na 48 h do przodu?? |
|||
|
||||
mis_dj
![]() |
Pomimo, że mam "solary" i obieg wody jest żadna z pomp przy CO nie jest włączona to pozostawiam piec na minimalnym podtrzymaniu. Jeden sezon zostawiłem kocioł bez podtrzymania i dosłownie płaty wewnątrz odspajały się od ścianek od wilgoci, choć wewnątrz trzymałem prawie cały worek wapna (pochłaniacz wilgoci) a ścianki były zakonserwowane olejem.
Teraz wodę w nim mam ~50/60 stopni. Zużycie jakie mam w lecie to ~2kg/dzień. Zasobnik 110kg wystarcza na około 2 miesiące. Nic się wewnatrz złego nie dzieje oprócz dużej ilości drobniuteńkiego pyłku jakby z papierosa wewnątrz pieca. Różnica jest kolosalna. |
|||
|
||||
leon
![]() |
mis_dj a nie lepiej uchylić popielnik i klapę z góry pieca by była cyrkulacja powietrza.Olej robi powłokę a nie wżera się w rdzę i osad na metalu
dodane 2020-09-02 21:52Cyt " Słyszałem że wrzucają worek wapna, żeby pochłaniał wilgoś jak ktoś wygasza na lato. Ja mój pozostawiłem, żeby chodził "na luzie" bez grzania wody. Zużycie 2kg/doba czy to tak dużo. Zasobnik wystarcza na ok 2 m-ce" mis_dj Ja też palę cały rok i grzeję 500L CWU,za lipiec wyszedł 2,30kg na dobę |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ej , majster leon , może byś tak udostępnił swój sterownik , żeby inni mogli podejrzeć , Twoje ustawienia
![]() ![]() dodane 2020-09-04 07:00 leon napisał » 2020-05-31 20:41 ... dodane 2020-05-31 20:41Panowie z ES takie pytanie...Jest możliwość w Esterowniku instalacji prognozy pogody choćby na 48 h do przodu?? A może jeszcze byś chciał ekspres do kawy ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||