Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wygaszenie kotła na okres letni Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leon
![]() |
Oj leON22 lubisz drwić z innych
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Sorki z nikogo nie drwię , taki żarcik na rozładowanie drętwej atmosfery
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
leON22 sorki za czekanie
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nic się nie stało kolego , tylko w dalszym ciągu nie rozumiem po co w sterowniku taka "prognoza" , no chyba że jako dodatkowy gadżet , żeby np.wiedzieć jaka pogoda będzie jutro
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Wielu z nas doświadczyło tego,kładziemy się spać gdy na zewnątrz -10 np. A za godz już jest +10.Dzięki możliwości używania tego typu aplikacji w naszych sterach,sterownik za pomocą połączenia net,ma możliwość śledzenia temperatury np.6 godz do przodu,czy warto grzać dom mimo że za godz będzie nie -6 ale np. + 6.Przy + 6 jest niższa utrata cennego ciepła z domu a za tym idzie,mniejsze spalanie.Pozdro Wszystkim HEJ
dodane 2020-09-19 15:53Na Mazurach był szkwał,gdyby kiedyś mieli takie aplikacje,nie zgineło by tylu ludziów na jeziorach |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dlatego w sterowniku masz Regulator pogodowy tzw. "pogodówkę" i krzywą grzewczą, która na podstawie aktualnej temp. i odpowiednim jej ustawieniu , dobiera odpowiednią temp.za zaworem 4D , a siłownik na zaworze 4D robi swoje . A jak braknie net w tej twojej aplikacji wtedy jesteś w czarnej d...
![]() ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
dodane 2020-09-19 16:30leON22 to już jest za późno ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
leon znam historię , ale tutaj mamy temat o kotłach , a konkretnie o jego "wygaszaniu na okres letni" , a nie prognozie pogody i alertach RCB w sterowniku
![]() ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Porównaj teraz reakcję tych ludzi i sterownik
![]() dodane 2020-09-19 16:55Oj Ty to zawsze zmienisz temat pod siebie,byś wyszedł z czołem ![]() ![]() dodane 2020-09-19 17:20Pozdrowionka dla Wszystkich z krainy dodane 2020-09-19 17:21 ![]() dodane 2020-09-19 18:43oj leON22 wbiłeś mi igłę w samo serce ze swoimi ustawieniami. Kiedyś jezdziłem MAN 440 KM i palił 31L.Dzisiaj jeżdzę Mercedesem 440 KM i potrafię wycisnąć z niego 19,80L z tym samym tonażem,24T,a dzięki czemu??? Bieg jałowy u wierzchołka górki i na dół.Tą taktykę traktuję z moim piecem,u mnie w lipcu piec wyszedł 2,30 kg grzejąc 500L, a ile by wyszedł u Ciebie bez fotowoltaiki??? Ja też mam fotowoltaikę od września, 8 Kw 3 fazowa.Sam montowałem(4 tygodnie) nie chwaląc się |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Brawo Ty , a ES jak będzie chciał , to usunie ten temat i nas wszystkich z tego forum za ten "koncert życzeń"
![]() |
|||
|
||||
dudi0807
![]() |
leON22 napisał » 2020-05-29 09:39 Niestety nie rozumiesz :( Poczytaj co to jest algorytm wygaszania kotła ![]() Cyt. : "Algorytm wygaszania kotła: sterownik analizuje temperaturę spalin (zarówno w podtrzymaniu jak i w grzaniu). Jeśli przyrost spalin np. w podtrzymaniu nie będzie wystarczający to algorytm dołoży dodatkową porcję paliwa i powietrza. Jeśli wzrost będzie wystarczający to czekamy na kolejną procedurę podtrzymania (o ile kocioł nie będzie musiał przejść w tryb grzania). Jeśli wzrost będzie za niski to wystawiamy alarm Wygaszenie kotła. Wyłączenie algorytmu wygaszania oznacza że nie sprawdzamy co dzieje się z temp spalin jedynie powtarzamy zadane przez użytkownika parametry (w opisanym przypadku dla podtrzymania). Analiza wygaszenia kotła w podtrzymaniu -nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła w podtrzymaniu gdy w cyklu podtrzymania temp. spalin nie wzrośnie o 5 deg Analiza wygaszenia kotła w grzaniu -nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła podczas grzania, gdy temp. spalin spadnie poniżej 50 deg i będzie się utrzymywać przez co najmniej 30 minut. Pozdrawiam." dodane 2021-11-30 17:13 witam jestem laikem jak coś zle robię to przepraszam.Mam problem podczas kiedy piec jest w trybie podtrzymania wyskakuje alarm wygaszanie kotła. Co trzeba zrobić by tego uniknąć.Proszę o pomoc. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||