W dniu 17 marca (wtorek) od godziny 9:00 nastąpi 30 minutowa przerwa w dostępie do serwisu.
Za wszystkie niedogodności przepraszamy
Forum  eSterownik.pl  KIlka pytań odnośnie "pogodówki" w retortowym e.coal i trybu "grupowy" . Subskrybuj
First pagePrevious page5 / 7Next pageLast page
2020-01-06 14:43
  budgie1 Posts: 599 Ostrzeżenie: 0
U mnie pompa CWU pracuje bez przerwy.
dodane 2020-01-06 14:43Salusik jest dla ozdoby
2020-01-06 14:46
  leON22 Posts: 3499 Ostrzeżenie: 1
Może czujnik nie styka jak należy albo jest słabo zaizolowany w sensie ocieplony
dodane 2020-01-06 14:46Ja dla ozdoby kupiłem zestaw Zestaw RM1+BT5B+BT2A
2020-01-06 14:48
  marco755 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Straty na pewno są ,to budynek z 1936 roku rozbudowany w 1984 , mur 48 cm . zastanawia mnie wzrost spalania o 5 kg średnio po zmianach , skąd wiadomo że dom się wygrzał , jeszcze nie mam czujnika wewnętrznego . gmaj22 pisał że albo wysoka temperatura i niski przepływ , albo niska temperatura i wysoki przepływ , w moim przypadku sugerował niską temperaturę czy pompa na drugim biegu jest ok ? .
2020-01-06 14:59
  leON22 Posts: 3499 Ostrzeżenie: 1
Wcześniej na obieg CO puszczałeś tylko 35st , bo zawór 4D pilnował temp.powrotu wczoraj ustawiliśmy krzywą i w grzejniki "leciało" Ci ponad 40st , fizyki nie oszukasz , coś za coś te 5st to właśnie to 5kg , o które wzrosło spalanie
dodane 2020-01-06 14:59A to moja nowa zabawka , polecam wszystkim którym nie chce się ciągnąć kabla 

2020-01-06 15:01
  budgie1 Posts: 599 Ostrzeżenie: 0
Bardzo zgrabne ustrojstwo :0
2020-01-06 15:16
  gmaj22 Posts: 2021 Ostrzeżenie: 1
Od wcześniejszej "zabawki" różni się tym, że ma wyświetlacz i możliwość zmiany temperatury, bez wchodzenia do sterownika albo przez apkę czy www?
2020-01-06 15:22
  budgie1 Posts: 599 Ostrzeżenie: 0
Mnie salus służy jako termometr
2020-01-06 15:23
  rajmund Posts: 63 Ostrzeżenie: 0

fajnie se tu pisata  ii wungiel macie gratis np z ogródka własnego

ja stosuje obniżką temperatury drugim sterownikiem  tzw podtrzymanie tak jak na palniku utrzymanie wysokości kopca żaru--- włącza się pompa obiegu co min czas przerwy nastawiony i maks czas  pracy pompy jest jednakowy a zmienia się przerwa--- pompa cwu pracuje prawie cały czas z wyjątkiem jak pompa z co ruszy pompa cwu stop i nas przemian
co do termostatów oryginalnych też mam kniw a mam ich raptem jeden ale za to by ogrzał 100 m pomieszczenie


i to jest najlepszy sposób cały układ nie wychładza się tak szybko

2020-01-06 15:23
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
marco755 napisał » 2020-01-06 14:48
skąd wiadomo że dom się wygrzał , jeszcze nie mam czujnika .

Marco, wygrzewa to się nowo budowany dom, takie stare chałpy jak my mamy to  się tylko grzeje
A ten czujnik to jest Ci potrzebny co najwyżej do dekoracji, znaczy jak chcesz to załóż sobie ten na "drucie" który dostałeś z zestawie i używaj tylko do podglądu w jakimś pomieszczeniu i nic więcej.
2020-01-06 15:23
  budgie1 Posts: 599 Ostrzeżenie: 0
Choć działał prawidłowo
2020-01-06 15:31
  pawel3 Posts: 469 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Na tym regulatorze można zmieniać 3 zadeklarowane temperatury, wyłączyć programator i na sztywno zadać temp przez okres 1czy 2h czy nonstop.
Podwarunkuem że ten regulator steruje strefami grzewczymi czyli głowicami, elektrosilownikami.
Jeżeli jest wykorzystywany jako reg pokojowy na ten moment nie można nic ustawiać. W przyszłości będzie ta opcja dostępna.
Regulator ten wyświetla obecną temp i wilgotność
2020-01-06 15:44
  marco755 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
karoka65 - no właśnie zbiło mnie trochę z tropu określenie " wygrzeje " bo też wiem że to dotyczy raczej nowych domów czy starych zaraz po remoncie ( tynki , wylewki , itp.) . W temacie nie podałem że to stary dom .
2020-01-06 15:59
  marco755 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
leON22 - kocioł mam 3 miesiące , tak napisałem od razu bez korekt , fakt nie podałem że dom stary z 36 rozbudowany w 84 .
2020-01-06 16:26
  marco755 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Jakieś  rady na przyszłość , dodatkowa pompa kotłowa ? . 
Teraz jestem na grupowym zawory na grzejnikach pootwierane na max , pompa 2 bieg , stały przepływ , jak zajdzie potrzeba obniżenia temperatury w jakimś pomieszczeniu przykręcić zawór ? a co z pompą w takim przypadku zostawić jak jest czy z powrotem na opcję zmiennych ciśnień ?.
dodane 2020-01-06 16:26Ameno25 - dom nie jest po remoncie typu tynki , wylewki , było robione docieplenie elewacji we wrześniu .
2020-01-06 16:34
  leON22 Posts: 3499 Ostrzeżenie: 1
Mój też poleciał w kosmos , może to i lepiej , ciśnienie mam w normie , jeszcze   a jutro do pracy 
2020-01-06 16:40
  marco755 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Karoka65 - stary dom , stara instalacja , 200m2 , cudów nie oczekuję , ale te 25 / 26 w warunkach jak teraz było by absolutnie akceptowalne .
2020-01-06 16:40
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Hmmm? po ociepleniu elewacji trzeba intensywnie wietrzyć.
Znowu czegoś nowego się dowiedziałem.
2020-01-06 16:58
  marco755 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Ponawiam pytanie , w przypadku konieczności obniżenia temperatury zaworem na grzejniku zmienić tryb pracy pompy? ze stałego przepływu na zmienny dedykowany dla termostatów ? . Czy montaż dodatkowej pompy kotłowej miałby sens ? i jakie z tego były by korzyści .
2020-01-06 17:00
  leON22 Posts: 3499 Ostrzeżenie: 1
Zostaw stały przepływ ,  wrzuć zdjęcie instalacji , szczególnie część za zaworem 4D w kierunku kotła i zobaczymy , czy się da i czy warto W/g mnie nie ma sensu ale zawsze możesz zamontować , wtedy przy zadanej na kotle 60st jest realne 50st na powrocie
PS. Ok , zdjęcia są w pierwszym poście
2020-01-06 17:14
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
marco755 napisał » 2020-01-06 16:58
Ponawiam pytanie , w przypadku konieczności obniżenia temperatury zaworem na grzejniku zmienić tryb pracy pompy? ze stałego przepływu na zmienny dedykowany dla termostatów ? . Czy montaż dodatkowej pompy kotłowej miałby sens ? i jakie z tego były by korzyści .

Marco Ty rób słuchaj kogo chcesz ale chyba Gmaj w tym wątku napisał coś mądrego.
Ja CI powiem tak jeśli masz wszędzie termostaty to ten zawór 4D z siłownikiem to dekoracja, jak ja bym Ci to robił to bym go w ogóle nie montował a zamontowałbym Ci pompę mieszającą.
Jeśli masz termostaty ustalasz sobie temperatury w poszczególnych pomieszczeniach właśnie na nich a pompę obiegową ustawiasz w autoadapt. Koniec porad i dorad a Ty rób co chcesz.
First pagePrevious page5 / 7Next pageLast page
Users on-line: 11305, kura1672, michalcz, MONAT, Wojciech_cichon, zbynioo50