Forum eSterownik.pl Ogromna prośba o pomoc w skonfigurowaniu routera sim (eCoal 3.5) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
downhill
|
Witam serdecznie,
Posiadam aktualnie router sim do którego nie ma możliwości wpięcia żadnego kabla(podłączenia go do pieca). Chciałbym podłączyć sterownik do internetu. Dokupię dziś router z funkcją client (taki ma być?) Ale jak skonfigurować ten router który zakupie jeśli nie mogę go podpiąć kablem do aktualnie działającego routera sim? |
|||
|
||||
gmaj22
|
A skąd mamy to wiedzieć, skoro nie wiadomo, jaki AP kupisz? AP=access point/punkt dostępu. Domyślam się, że znasz IP tego routera SIM oraz zakres adresów jakie przydziela jego DHCP?
Jeśli mogę polecić, to prosty i niezawodny bezprzewodowy AP TP link TP-WA 901 ND. |
|||
|
||||
PrzemekP
|
downhill napisał » 2020-01-02 10:10 Witam serdecznie, Posiadam aktualnie router sim do którego nie ma możliwości wpięcia żadnego kabla(podłączenia go do pieca). Chciałbym podłączyć sterownik do internetu. Dokupię dziś router z funkcją client (taki ma być?) Ale jak skonfigurować ten router który zakupie jeśli nie mogę go podpiąć kablem do aktualnie działającego routera sim? Konfigurujesz zakupiony router - tam musisz się zalogować. Większość nowych routerów można skonfigurować poprzez WiFi - można zrobić to z telefonu. |
|||
|
||||
gmaj22
|
...albo używając przycisku WPS
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Najważniejsza rzecz - sprawdź, czy w miejscu gdzie chcesz położyć dodatkowy router masz wystarczający zasięg WiFi, aby zapewnić stałe połączenie sterownika z platformą.
|
|||
|
||||
downhill
|
Bardziej chodziło mi o to czy jeśli nie da się podłączyć kablem tego routera sim to uda mi się go skonfigurować z nowo zakupionym Acces Pointem.
Co do firmy i modelu to też serdecznie proszę o poradę. |
|||
|
||||
leON22
|
Konfiguracja bardzo prosta, zamiast AP kup lepiej wzmacniacz sygnału RP wifi Polecam Netgeera albo Asusa
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
downhill napisał » 2020-01-02 15:17 Bardziej chodziło mi o to czy jeśli nie da się podłączyć kablem tego routera sim to uda mi się go skonfigurować z nowo zakupionym Acces Pointem. Co do firmy i modelu to też serdecznie proszę o poradę. Tak jak pisałem wcześniej. Nie potrzebujesz robić konfiguracji routera SIM. Musisz tylko skonfigurować nowy router (lub wzmacniacz sygnału jak to napisał leON22). Co do modelu - ciężko coś polecić ze 100% pewnością że zadziała |
|||
|
||||
leON22
|
Mój sprawdzony Netgear EX2700
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Jeszcze jedna uwaga. Jest niewielka szansa, że router SIM NIE będzie współpracował z Wzmacniaczem Sygnału.
Z naszego doświadczenia wychodzi, że największy problem jest z routerami Huawei. Wzmacniacze sygnału się łączą ale NIE udostępniają internetu. |
|||
|
||||
leON22
|
Mam główny router Huawei EchoLife ale na switłowodzie z SIM mam Huawei model E5372 taki z wyświetlaczem musiałbym sprawdzić, czy działa pewny
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Najwięcej problemów jest z routerami b593u i podobnych. Tylko wzmacniacz sygnału od huawei działał z nimi poprawnie.
Mieliśmy jeden z tych małych z wyświetlaczem i tam wszystkie wzmacniacze działały bez problemu we wszystkich konfiguracjach. |
|||
|
||||
leON22
|
Mam jeszcze Huawei E5573 model bez wyświetlacza ( bez pokrywy na baterię , a bateria bateria trochę spuchnięta ) jak co mogę sprzedać , cena do uzgodnienia
dodane 2020-01-02 16:53 dodane 2020-01-02 16:59Może problem niedziałania wynikał z niewłaściwego ustawienia częstotliwości wifi ( 2.4/5GHz ) pewny |
|||
|
||||
karoka65
|
My na busie zawsze wozimy te: TP-LINK TL-WA850RE
Nie zdarzyło sie żeby gdzieś nie udało się połączyć a gdzie montujemy kocioł zawsze podłączamy sterownik pod internet. Chyba że w domu nie ma internetu to już trudno. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
downhill
|
Chciałbym dziś już coś koniecznie kupić. W moim lokalnym sklepie są te trzy modele. Doradźcie proszę bo czym więcej czytam tym bardziej zdezorientowany jestem.:
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr940n/#overview https://www.tp-link.com/pl/home-networking/dsl-modem-router/td-w8961n/ https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr840n/#overview ps. dziękuje serdecznie za zainteresowanie tematem |
|||
|
||||
gmaj22
|
Tobie nie jest potrzebny modem/router ADSL, skoro chcesz do niego podłączyć wyłącznie sterownik.
Z tych trzech każdy spełni swoje zadanie, tylko czy wykorzystasz pozostałe złącza LAN? Weż pod uwagę jedna rzecz. W kotłowni jest spore zapylenie i nie jest wskazane, aby router w niej stał. Dlatego wybierz najlepiej taki, który ma możliwość zasilania przez skrętkę (PoE-power over ethernet). Wtedy postawisz go gdzie zechcesz poza kotłownią, niekoniecznie w pobliżu gniazdka elektr. Potrzebujesz wtedy 2 skrętki- jedna od AP do rozgałężnika PoE, druga od rozgałężnika do sterownika. Zasilacz AP podłączony jest do rozgałężnika - obydwa mogą być w kotłowni. |
|||
|
||||
leON22
|
downhill, albo ktoś inny zainteresowany mam do sprzedania tego D-Linka DWR-921E , jest tam wejście na kartę SIM i 2 porty LAN ( RJ45 )
|
|||
|
||||
berabs
|
Czy do kalibracji czujników temperatur na kotle - przy pomiarze temp. wody w rurach CO : powrotu, za zaworem CWU,itp - można się posłużyć wskazaniami przyrządu :bezdotykowy termometr laserowy ( Pirometr) Stan zdrowia (rewizja endo. st. biodr.) nie pozwala mi tego dokonać podawanymi przez Was sposobami.W mojej pozycji :Ustawienia-Kalibracja czujników , znajdują się poprawki kalibracyjne czujników, które pojawiły się po zamontowaniu E-sterownika.Nie wiem czy trzeba to sprawdzić.Osobiście (na oko -" chociaż na oko chłop umarł " ) nie zauważyłem różnic w wskazaniach przyrządów na kotle,które by ze sobą kolidowały. Dałem tylko poprawkę na czujnik temp.zewnętrznej ( o2st.),jeżeli bym to sprawdzanie przeprowadzał to i tak w późniejszym terminie.
|
|||
|
||||
downhill
|
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Podłączyłem ten sprzęt i działa jak należy. https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr940n/#overview |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||