Forum  eCoal.pl v3.5  Wysoka temperatura podajnika Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
2019-12-20 10:34
  GREG1983 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-20 09:29

Ja mam czujnik pod opaską w tym miejscu, po drugiej stronie. Uznałem że bardziej mnie interesuje temp kanału węglowego, niż "rogu". Dotknij to miejsce, i porównaj z temp gdzie zamontowany obecnie. Sam jestem ciekaw... zaskoczyło mnie, że temp wzrosła tak zancznie za temp CO.





Kanał w zbiorniku to ten:





choć, gdy kiedyś komuś udało się go zasypać, to źle się paliło. Prędzej nieszczelna klapa może być powodem cofania się żaru w stronę zasobnika.

Zamontowane, temp. min wyzsza. 

2019-12-20 10:58
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Greg to taka klątwa nad Tobą krąży Tobie ten kocioł z paletą zamontowali?
2019-12-20 11:16
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Hehe, faktycznie na palecie Sprawdź szczelność klapy, zmocz rękę i gdy pracuje objedz dokoła, jak gdzieś dmucha, to powinieneś poczuć.
2019-12-20 11:26
  GREG1983 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-20 11:16
Hehe, faktycznie na palecie Sprawdź szczelność klapy, zmocz rękę i gdy pracuje objedz dokoła, jak gdzieś dmucha, to powinieneś poczuć.

PIEC JEST NA BLOCZKACH FUNDAMENTOWYCH 😜 a to paletke mala mam przed piecem bo mam popielnik taka blache metalowa i zgarniam na nia jak czyszcze 😎💪
dodane 2019-12-20 11:26
2019-12-20 14:25
  gmaj22 Posts: 2205 Ostrzeżenie: 0
Coraz mniejsze te RBRy robią Czy zasobnik ponadstandardowy?
2019-12-20 14:29
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Takie mikrusy to są, ale ciężkie jak pieron, i grzeją jak trza.
2019-12-20 14:33
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ja zawsze mówię ze są malutkie ale wielkie "sercem", zasobnik jest standardowy, są inne, większe skosy ze względu na zastosowaną przekładnię i wymagany sposób jej montażu.
2019-12-20 14:43
  gmaj22 Posts: 2205 Ostrzeżenie: 0
Musi być silnikiem do góry? A raczej przekładnia korkiem do góry? U mnie stary zasobnik wszedł, ale jest 6 cm wyżej, bo adapter do podajnika musi być.
2019-12-20 15:00
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Tak do góry, dlatego wszedł bo ma te 6cm
2019-12-20 15:11
  GREG1983 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Tak to wyglądało dziś w nocy ze skokiem temp... i to już drugi raz przyuważyłem... 
jak jest mało eko w zasobniku... nie licząc ślimaka to w zasobniku było ok 15kg eko...
Czy to może być powodem cofania się? Zasypałem przed 12 100kg i jak narazie temp. w normie.
2019-12-20 15:20
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wg mnie nie. Sprawdzałeś ten dekiel ?
2019-12-20 15:27
  GREG1983 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-20 15:20
Wg mnie nie. Sprawdzałeś ten dekiel ?
 

tak, uszczelka z klapy jest dość mocno dociśnięta do zasobnika i nigdzie lewe powietrze nie uciekało.
2019-12-20 15:39
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
OK, a groch który spalasz, jest może gruby ?
2019-12-20 15:44
  GREG1983 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-20 15:39
OK, a groch który spalasz, jest może gruby ?
Dosyc tak, sa kawalki po 3 - 4 cm, moge cyknac fotke dopiero po pracy, ok 23
2019-12-20 15:54
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie trzeba, wierzę na słowo. Możliwe, że przez gruby groch więcej powietrza idzie z kompensacji, i spala się głęboko w palniku, a wtedy jego temp rośnie. Czym nasypiesz więcej, tym powietrze ma trudniej, może w tym rzecz. Tak czy tak, temp nie są jeszcze alarmujące.
2019-12-20 21:23
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
karoka65 napisał » 2019-12-17 15:07
leON22 napisał » 2019-12-14 02:01
W/g mnie, to ten model kotła ( RBR-K ) tak ma , mowa o temp.podajnika ok 50st to standard , nie ma się czym przejmować

To nie jest żaden standard dla tego kotła a te 50 stopni nie jest żadnym powodem do zawracania sobie nim doopy.
Przy złych ustawieniach "cieplejsze" mogą być kotły wyposażone w palniki Żeliwny, Ekoenergie bez moda potrafiły wywalać alarmy nawet przy nastawie w koali 110 stopni dla podajnika.

Spójrzcie na ten sam kociołek tylko mocniejszy o 5kW - > RBR-K 20kW , tu temp.podajnika podchodzi pod 52st ale nie tak drastycznie jak u @GREG1983  

dodane 2019-12-20 21:23PS. Jak mogę Ci coś podpowiedzieć , to najpierw ustabilizuj pracę kotła i zaworu 4D ( w zaawansowanych - zawór 4D zmień Czas reakcji na min.60s , hist.pracy zaworu 1st ) pozostałe Algorytm wygaszania kotła - Tylko w grzaniu i włącz ochronę powrotu , pozdrawiam
2019-12-20 21:57
  DamianOwczarek Posts: 236 Ostrzeżenie: 3
Dzisiaj od godziny 14/15 mój kocioł pociągnął nowo kupiony eko
Wcześniej palilem grubym 25/35mm aż ślimak strzelal i temp podajnika czasami skakał do. 49st a minimalna jaka miałem to 43st

Teraz palę drobniejszym, dużo drobniejszym i temperatura spadła do 38 i myślę że jeszcze spadnie. 

Myślę że grabulacja eko ma duży wpływ na to
2019-12-20 23:37
  GREG1983 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-12-20 21:23
karoka65 napisał » 2019-12-17 15:07
leON22 napisał » 2019-12-14 02:01
W/g mnie, to ten model kotła ( RBR-K ) tak ma , mowa o temp.podajnika ok 50st to standard , nie ma się czym przejmować

To nie jest żaden standard dla tego kotła a te 50 stopni nie jest żadnym powodem do zawracania sobie nim doopy.
Przy złych ustawieniach "cieplejsze" mogą być kotły wyposażone w palniki Żeliwny, Ekoenergie bez moda potrafiły wywalać alarmy nawet przy nastawie w koali 110 stopni dla podajnika.

Spójrzcie na ten sam kociołek tylko mocniejszy o 5kW - > RBR-K 20kW , tu temp.podajnika podchodzi pod 52st ale nie tak drastycznie jak u @GREG1983  

dodane 2019-12-20 21:23PS. Jak mogę Ci coś podpowiedzieć , to najpierw ustabilizuj pracę kotła i zaworu 4D ( w zaawansowanych - zawór 4D zmień Czas reakcji na min.60s , hist.pracy zaworu 1st ) pozostałe Algorytm wygaszania kotła - Tylko w grzaniu i włącz ochronę powrotu , pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedź, zrobię to jutro z rana ewent. w niedziele bo jak co to jestem w domu i będę obserwować kocioł... jeszcze jakieś wskazówki mógłbyś mi podpowiedzieć czy tylko na tym się skupić?
dodane 2019-12-20 23:37W ochronie powrotu mam: pompa mieszająca, pompa CWU, zawór 4D - na zawór mam przestawić by włączyć?
2019-12-21 00:10
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Mieszającej nie masz , zaworu 4D nie polecam, bo wtedy priorytet będzie miała ochrona powrotu , a nie temp. za zaworem na obwód CO , pozostaje tylko pompa CWU . Minus tego rozwiązania , temp. Cwu zbliżona do temp. kotła i żeby było OK pompa musi pracować non-stop ( odpowiednio zadane temp.min powrotu i Cwu ) , na początek proponuję powrót 53st , CWU 54st
2019-12-21 07:58
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
GREG1983 napisał » 2019-12-20 23:37
W ochronie powrotu mam: pompa mieszająca, pompa CWU, zawór 4D - na zawór mam przestawić by włączyć?
Pisałem tu co masz ustawić. Ochronę masz przez zawór, bez kombinacji. Ustawiasz wyższą CO, i nic więcej Cię nie interesuje. Wiem kto popełnił u Ciebie montaż, i jestem prawie pewny, że masz połączenie krzyżowe, więc przestań tworzyć.
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
Users on-line: Baron_5, cerenany566, dawgaw111, faco, hapetr1, Mateuszrychert, mblazkie, pszczolka271, sekom12kW-MiAK, slawekwasilewski