Forum eCoal.pl v3.5 Pomocy Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Seemly82
![]() |
Witam wszystkich😁proszę o sprawdzenie moich ustawień jestem nowym użytkownikiem pieca ogniwo eko plus m 14.kw. Problem polega na tym że robią mi się spieki a tak nie było. Do tego ciężko mi dobić do temp zadanej na piecu. Wczoraj dałem 55 stopni a piec mimo automatu który podbija o 5 stopni nie mógł przez całą noc dobić temperatury. Wiem że to tkwi w ustawieniach ale nie wiem jakich. Dom 110 m częściowo ocieplony. Proszę o pomoc. Ekogroszek bartex Gold 28 mj
|
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Sprawdź czujnik temp kotła czy jest wysunięty do konca
dodane 2019-12-08 12:49Musisz udostępnić sterownik |
|||
|
||||
Seemly82
![]() |
Udostępniłem 😁
dodane 2019-12-08 13:26Czujnik ok |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Korektę dmuchawy daj na -2 , to jest główny problem , bo za mocno dmuchasz i robią się spieki
![]() ![]() dodane 2019-12-08 13:33PS. Bartex Gold to wysokokaloryczny opał i wymaga małego nadmuchu w granicach 35% , najlepiej ustaw spalanie w trybie ręcznym lub grupowym ![]() |
|||
|
||||
Seemly82
![]() |
Czego potrzebujesz bo nie za bardzo wiem jak opisać instalacje a niestety nie potrafię ustawić w grupowym bo poprostu nie umiem. Czytam sporo na forum ale nie wiem jak się odpowiednio do tego zabrać bo nie chce nic zepsuć. Dzięki za odp próbuje korektę - 2
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Widzę , że nie masz również ochrony powrotu , czy pompy Cwu również nie ma
![]() |
|||
|
||||
Seemly82
![]() |
Ochrona to pompa mieszajaca a cwu nie mam
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Masz dodatkową pompę mieszającą zwaną również kotłową do ochrony powrotu ( nie mylić z pompą CO ), bo jakoś ze wskazań temp.powrotu tego nie widać ?
|
|||
|
||||
Sa1666
![]() |
Nie mylic pompy mieszajacej z kotlowa. Mieszajaca ogarnia powrot a kotlowa tloczy wode na np bufor ew sprzeglo
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ale żeś namieszał pompa mieszająca i kotłowa to w/g mnie jedno i to samo
![]() |
|||
|
||||
Sa1666
![]() |
Dla Ciebie i innych moze tak. Niektorzy mysla ze mieszajaca to taka ktora ogarnia grzanie domu
![]() Pompa mieszajaca zaś jako ochrona powrotu zalaczy sie tylko wtedy kiedy bedzie taka potrzeba (temp powrot bedzie nizszy niz minimalna temp powrotu ustawiona w parametrach zaawansowanych) |
|||
|
||||
babaj
![]() |
Też palę tym węglem, dopóki było ciepło to było ok. Problem się zaczął jak automat zaczął wchodzić na wyższe moce i mocniej dmuchać. Wygrzebywałem spieki, podnosiłem kopczyk. Piec momentalnie dochodził do temperatury, a za jakiś czas to samo. Męczę się z tym węglem. Spójrz na moje ustawienia, może ci pomogą opanować sytuację.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Sa1666 pisząc pompa mieszająca inaczej kotłowa miałem na myśli pompę do ochrony powrotu, bo autor tematu twierdzi że takową posiada w co wątpię
![]() |
|||
|
||||
Sa1666
![]() |
Pompa mieszajaca to nie jest inaczej kotlowa
![]() ![]() |
|||
|
||||
Seemly82
![]() |
Sądzę że to zwykła pompa więc może Leon ma rację
|
|||
|
||||
Sa1666
![]() |
To ze ma racje to jest pewne. Mi chodzi tylko o to by odpowiednio nazywać odpowiednie pompy
![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Jedno jest pewne - wszystkie są cyrkulacyjne
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dlatego do ochrony powrotu mieszająca, bo kotłowej nawet nie ma w opcjach ustawień ale jak zwał tak zwał, to nie jest problem, problemem jest jej brak
![]() |
|||
|
||||
Seemly82
![]() |
A jak mogę lepiej rozwiązać swój problem??
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Modernizacja instalacji o montaż zaworu 3-4D i pompy mieszającej do ochrony powrotu
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||