Forum eCoal.pl v3.5 Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
I to się nazywa fachowa odpowiedź
![]() ![]() dodane 2019-11-27 21:13Ps.Faktycznie siłownika zaworu 4D Brak ![]() |
|||
|
||||
yaro2004
![]() |
toriman napisał » 2019-11-27 20:20 Patrzę i widzę, że zawór 4D kontroluje obieg wyłącznie na rozdzielacze ogrzewania podłogowego. Drugi obieg to grzanie CWU+grzejniki z głowicami termostatycznymi. Czujnik powrotu źle umiejscowiony, bo na powrocie z obiegu CWU+grzejniki. Ten czujnik powinien być umieszczony jak najbliżej wejścia powrotu do kotła dlatego żeby wskazywał faktyczną temperaturę powrotu a nie "coś" Patrząc w dane gdy kocioł pracował - wskazywana przez czujnik temperatura powrotu jest wyższa niż temperatura kotła. Popatrz z tyłu kotła - powinien tam znajdować się czujnik schowany wewnątrz korpusu (czarny przewód ze skrzynki sterownika wchodzi w obudowę kotła koło króćca zasilającego (u góry kotła). Poluzuj nakrętkę dławnicy o ile tam jest i spróbuj docisnąć czujnik poprzez wepchnięcie jego kabla w korpus - może nie dotyka prawidłowo powierzchni. Mnie osobiście martwi tak wysoka temperatura spalin - ponad 160st, gdy temperatura kotła to tylko niewiele ponad 50 stopni. Tak wysoka temperatura spalin może świadczyć o wielu rzeczach i to wypadałoby rozkminić na początek wraz z wskazaniami czujnika powrotu. Ze względów praktycznych powinieneś wyłączyć w zaawansowane - pompy - funkcja pompy dodatkowej - nie masz pompy mieszającej (w gnieździe 4 sterownika nie ma włączonego kabla do pompy) Sprawdź proszę, śledząc jak biegną kable - czy masz włączoną pompę za zaworem 4D na gniazdo P1 w sterowniku, a pompę WITA na gniazdo P2. Nie masz pompy CWU jako takiej, więc ustawienia CWU raczej się tu nie przydadzą do sterowania (w gnieździe 3 sterownika nie ma włączonego kabla do pompy) Dopiero potem można wziąć się za ustawianie pracy instalacji. Acha i niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę - brak siłownika na zaworze 4D do podłogówki raczej wyklucza zastosowanie regulatora pokojowego chyba że do włączania i wyłączania pompy obiegowej po osiągnięciu temperatury (ale to moim zdaniem lipa) Pozdrawiam Bardzo dziękuje jutro postaram się zrobić wszystko o czym Pan piszę. Nie spodziewałem się aż tak fachowej porady. Dzięki dodane 2019-11-27 22:13Sprawdziłem ten czujnik w piecu obok zasilania i faktycznie był źle włożony, wszedł jeszcze jakieś 2-3cm zanim poczułem opór że czegoś dotyka. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Kolejny źle zamontowany czujnik temp.kotła , to ostatnio jakaś plaga
![]() ![]() dodane 2019-11-27 22:24PS. Chyba założę na Forum nowy temat - Poradnik instalatora , w którym jako punkt 1 będzie sprawdzić poprawność montażu czujnika temp.kotła ![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
"Sprawdziłem ten czujnik w piecu obok zasilania i faktycznie był źle włożony, wszedł jeszcze jakieś 2-3cm zanim poczułem opór że czegoś dotyka."
To już jest coś. Ostatnio bardzo znana sprawa na forum ![]() ![]() No i będziemy dalej rozkminiać co się dzieje. Pozdrawiam i dziękuję za pochwały ![]() |
|||
|
||||
yaro2004
![]() |
A więc tak: 1. Czujnik powrotu mam w tym miejscu na zdjęciu. Czy mam go przenieś w miejsce które zakreśliłem? To jest około 8-10cm od miejsca w którym się znajduje. ![]() 2. Czujnik pieca dopchnięty (był źle zamontowany). 3. Nie wiem gdzie mam wyłączyć funkcję pompy dodatkowej, przejrzałem ustawienia i nic takiego nie widzę w gnieździe 4 nie ma kabla od pompy. 4. Pompy mam podłączone odwrotnie niż Pan pisze. Pompę za zaworem 4D mam podłączoną pod P2 a pompę WILO na P1. 5. W gnieździe P3 nie mam włożonego kabla (więc nie ma pompy mieszającej). Proszę o dalsze wskazówki. |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
a co ten czujnik powrotu tak kolor zmienił ? Palnikiem został potraktowany. musisz go zamontować tam gdzie zaznaczyłeś
|
|||
|
||||
yaro2004
![]() |
Idę zmienić miejsce czujnika.
Funkcję pompy mieszającej wyłączyłem. Ale widzę że w ochronie powrotu też mam ustawioną pompę mieszającą - czy powienienem zmienić też te ustawienia? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ad.1) Zamontuj go tam gdzie zaznaczyłeś , 10cm ale w miejscu powroty się mieszają
![]() Ad.3 ) Ustawienia - zaawansowane - Funkcja pompy dodatkowej - Wyłącz ![]() Ad 4) J/w do poprawy ![]() dodane 2019-11-28 17:28PS. pawel3 pewnie dostał palnikiem , czy aby przez to wskazuje poprawnie ? W parametrach spalania czas pracy podajnika ustaw na 5s i zrób korektę dmuchawy na -2 , bo za ostro dmuchasz ponad 200st ![]() ![]() |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
z tego co piszecie i rozumiem nie ma siłownika zaworu. może ten czujnik podmienić i sprawdzić działanie.
albo na moment przyłożyć inny czujnik i porównać np Cwu czy podajnika |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie ma siłownika foto tu - https://www.fotosik.pl/u/yaro2003/album/2531175
yaro2004 ustaw jako ochronę powrotu pompę CWU ![]() ![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
1. paweł3 dobrze napisał. trzeba go zamontować w miejscu zaznaczenia, a jeśli się nie da to i tak najbliżej kotła jak to możliwe, bo nie wiem czy się da na kolanku poprawnie "przytulić" czujnik do rury.
2. czujnik kotła - rozwiązane 3. widzę że wyłączyłeś nieistniejącą pompę ![]() 4. Rozumiem - więc tak powinno być OK z tymi ustawieniami. Pompa za zaworem 4D pracuje jako pompa CO czyli bez przerwy a pompa WITA jest pompą obiegową CO dlatego propozycja ode mnie: w menu obwody CO1, CO2 - obwód CO1-pompa ustaw czasy 59min praca 1min przerwy. Niech pracuje prawie non-stop. Przynajmniej na razie. 5. Dokładnie - więcej pomp nie ma. Rozpalasz kocioł więc niech się na razie rozbuja i za jakiś czas można będzie ewentualnie sprawdzić jak będzie np. z przejściem na palenie grupowe chyba, że tryb eCoal okaże się w porządku i tak już pozostanie. Temperaturę zadaną kotła ustaw proszę na 51 stopni. Przebije w automacie do 56 i to powinno wystarczyć na obecne czasy. Nie włączaj regulatora pogodowego zanim nie ustabilizujesz pracy kotła - to zrobisz gdy już wszystko będzie OK. Pozdrawiam |
|||
|
||||
yaro2004
![]() |
leON22 - wszystko co pisałeś zrobione.
toriman - wszystko co pisałeś zrobione. Poza tym: 4. Rozumiem - więc tak powinno być OK z tymi ustawieniami. Pompa za zaworem 4D pracuje jako pompa CO czyli bez przerwy a pompa WITA jest pompą obiegową CO dlatego propozycja ode mnie: w menu obwody CO1, CO2 - obwód CO1-pompa ustaw czasy 59min praca 1min przerwy. Niech pracuje prawie non-stop. Przynajmniej na razie. Czyli mam zostawić jak było wcześniej? Czy zamienić ? Bo teraz przełożyłem je odwrotnie tak jak Pan pisał. Czyli aktualnie mam Wilo na P1 a WITA na P2 Zobaczymy co teraz będzie się działo. A zerkniecie jeszcze w moje ustawienia CO czy jest tak jak powinno być? Mój czujnik powrotu teraz wygląda tak: ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jaką masz obecnie temp.za zaworem 4D i jaka jest jego pozycja , bo my tego nie widzimy ? Szkoda że nie masz siłownika
![]() dodane 2019-11-28 17:54Kiedy ostatnio czyściłeś kocioł ? |
|||
|
||||
yaro2004
![]() |
leON22 napisał » 2019-11-28 17:52 Jaką masz obecnie temp.za zaworem 4D i jaka jest jego pozycja , bo my tego nie widzimy ? Szkoda że nie masz siłownika ![]() Aktualnie 21st. Z siłownikiem jak będzie potrzeba to się założy ![]() dodane 2019-11-28 17:55 leON22 napisał » 2019-11-28 17:54 Jaką masz obecnie temp.za zaworem 4D i jaka jest jego pozycja , bo my tego nie widzimy ? Szkoda że nie masz siłownika ![]() dodane 2019-11-28 17:54Kiedy ostatnio czyściłeś kocioł ? Czyściłem w ubiegłym tg ale bardzo dokładnie (odkurzaczem) wszystkie kanały, ściany itp. |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Czujnik powrotu - bardzo dobrze
4. Mogło zostać jak było ![]() Dopóki się bojler nie nagrzeje powrót będzie trochę chłodny. Teraz trzeba poczekać aż się wszystko ustabilizuje. Mimo to te 47 wygląda całkiem dobrze. No, no... Acha - nie masz standardowej ochrony powrotu więc być może będziesz zmuszony dołożyć w przyszłości pompe kotłową. |
|||
|
||||
yaro2004
![]() |
toriman napisał » 2019-11-28 17:57 Czujnik powrotu - bardzo dobrze 4. Mogło zostać jak było ![]() Dopóki się bojler nie nagrzeje powrót będzie trochę chłodny. Teraz trzeba poczekać aż się wszystko ustabilizuje. Acha - nie masz standardowej ochrony powrotu więc być może będziesz zmuszony dołożyć w przyszłości pompe kotłową. Dzięki! A te ustawienia pracy pompy to mają zostać już tak cały czas? 59 i 1min? |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Na razie tak - niech się wszystko ustabilizuje. Potem będzie można grzebać dalej. Pompy powinny w zasadzie pracować non-stop. Wtedy wszystko pracuje spokojniej - bez szarpnięć i przyduszeń.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Skoro yaro ma podłogówkę to może niech zmieni w ustawieniach obwodów co1 i co2 na pompa podłogowa + reg.pokojowy . Może niech zmniejszy zadaną kotła na 52st , cwu na 55st skoro to jest automat to i tak podbije o 5st , a w podłogę nie trzeba tyle cisnąć co w grzejniki
![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Ustaw proszę temperaturę zadaną kotła na 52 stopnie. To powinno wystarczyć na obecny czas i temperatury na zewnątrz.
leON22 - no jasne że tak dodane 2019-11-28 18:11 yaro2004Jeszcze ostatnie na razie uwagi - nie ma sensu ustawianie parametrów CWU ponieważ nie masz pompy CWU ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
yaro2004 napisał » 2019-11-28 18:01 toriman napisał » 2019-11-28 17:57 Czujnik powrotu - bardzo dobrze 4. Mogło zostać jak było ![]() Dopóki się bojler nie nagrzeje powrót będzie trochę chłodny. Teraz trzeba poczekać aż się wszystko ustabilizuje. Acha - nie masz standardowej ochrony powrotu więc być może będziesz zmuszony dołożyć w przyszłości pompe kotłową. Dzięki! A te ustawienia pracy pompy to mają zostać już tak cały czas? 59 i 1min? Wystarczy że obwód CO1 ustawisz POMPA CO wtedy pompa CO pracuje cały czas. Te czasy co on pisze to dopiero się ustawia do pracy cyklicznej gdy korzystasz z czujnika wewnętrznego a pompa działa wg. tych nastaw dopiero po osiągnięciu temp. zadanej na czujniku. Wadą tego ustawienia jest to że zniknie Ci podgląd czujnika ze schematu. Ja jak nie chcę z niego korzystać ale chcę żeby ktoś miał podgląd temperatury to ustawiam Pompa CO +pokojówka ale temp. zadane w obwodzie ustawiam na np. 35 stopni, czyli max. Pompa pracuje non-stop i widoczna jest temperatura czujnika na schemacie. dodane 2019-11-28 18:22 toriman napisał » 2019-11-28 18:11 Ustaw proszę temperaturę zadaną kotła na 52 stopnie. To powinno wystarczyć na obecny czas i temperatury na zewnątrz. Tu nie chodzi o to co wystarczy a patrzyłbym na to co napisał producent kotła w DTR. Napisał że temp. wody powracającej do kotła ma mieć 50 stopni a Ty piszesz że ma ustawić zadaną na 52 bo to wystarczy. Na mój gust to przy 52 zadanej nie osiągnie 50 na powrocie? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||