Forum eCoal.pl v3.5 Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
toriman
|
Można i tak
|
|||
|
||||
leON22
|
Kurde no i co ma grzać ten baniak jak tam nie ma pompy CWU, możecie mnie oświecić ? Powtarzam nie jestem fachowcem od instalacji ale jakoś kulawo to widzę Teraz wróciłem do 1 go posta i doczytałem że yaro ma tylko 2 pompy :( Czyli moja ulubiona ochrona powrotu przez CWU poszła sobie
|
|||
|
||||
toriman
|
No tak - poszła sobie ale i tak ma powrót ciepły wystarczająco by kocioł "nie zdechł". Martwi to, że bojler może złapać i 65 stopni jak dobrze przygrzeje w mrozy...
Instalacja trochę kulawa to fakt. |
|||
|
||||
leON22
|
Miałem kupić ten sam kociołek OEP+16kW do domu syna ale jakoś nie mogłem znaleźć w necie opinii na jego temat i wybrałem gaz i ACV . Yaro mógłbyś wrzucić foty jak to się pali na tym nowym palniku i podajniku Ogniwa ? Z góry THX
|
|||
|
||||
toriman
|
Dobrze by było aby yaro2004 zmniejszył zadaną kotła do 52 stopni
|
|||
|
||||
leON22
|
Yaro zamontuj drugi czujnik temp.wew. dla obwodu CO2
PS. Chyba czyta w naszych myślach |
|||
|
||||
yaro2004
|
toriman - Temperatura zmniejszona. W ustawieniach CO ustawione na 2 obiegu: pompa podłogowa. Czyli uważacie że dobrym rozwiązaniem byłoby dołożenie 3 pompy do CWU i siłownika do zaworu 4D?
dodane 2019-11-28 18:43 leON22 napisał » 2019-11-28 18:40 Yaro zamontuj drugi czujnik temp.wew. dla obwodu CO2 PS. Chyba czyta w naszych myślach leON22 - Mam luźne czujniki (kupiłem 3 kablowe) ale gdzie mam go podłączyć? Tzn. w którym miejscu mam go zamontować? W innym pokoju? |
|||
|
||||
leON22
|
W pokoju z podłogówką na obwodzie CO2
|
|||
|
||||
toriman
|
Myślę że tak ale na ten temat powinien wypowiedzieć się fachowiec od instalacji bo instalacja pompy CWU wymaga sporej przeróbki i to może zostaw sobie na wiosnę albo lato przyszłego roku.
Siłownik na 4D przydaje się gdy zmieniasz temperaturę na kotle a chcesz aby podłogówka grzała tak samo - siłownik uwolni Cię od manipulowania zaworem. Mam i sobie chwalę. Na razie walczymy z tym co jest |
|||
|
||||
budgie1
|
Walka o ogień
|
|||
|
||||
toriman
|
yaro2004 na którym biegu jest pompa WILO i na którym jest pompa WITA?
|
|||
|
||||
yaro2004
|
leON22 napisał » 2019-11-28 18:37 Miałem kupić ten sam kociołek OEP+16kW do domu syna ale jakoś nie mogłem znaleźć w necie opinii na jego temat i wybrałem gaz i ACV . Yaro mógłbyś wrzucić foty jak to się pali na tym nowym palniku i podajniku Ogniwa ? Z góry THX Przepraszam zdjęcie robione telefonem. Jak znajdę chwilę to poszukam lustrzanki będzie lepiej widać. Ekogroch 28kj |
|||
|
||||
leON22
|
yaro2004 napisał » 2019-11-28 18:43 leON22 - Mam luźne czujniki (kupiłem 3 kablowe) ale gdzie mam go podłączyć? Tzn. w którym miejscu mam go zamontować? W innym pokoju? budgiel1 dokładnie jest i ogień , chciałeś i masz Mam taki fikcyjny obieg CO2 u siebie , normalnie tylko jedna pompa CO1 , a ta druga której de facto nie ma służy tylko do podglądu temp.wew. na piętrze do niedawna , obecnie czujnik temp.KTY81-210 przytulony do mojego nowego nabytku tzn.pompy ciepła do CWU Buderus 270l i wskazuje temp.CWU2 |
|||
|
||||
yaro2004
|
toriman napisał » 2019-11-28 18:50 yaro2004 na którym biegu jest pompa WILO i na którym jest pompa WITA? Cholera wie jak to jest z tą Wita to chyba na 3, A Wilo to na średnim domku Zdjęcia poniżej: dodane 2019-11-28 19:14Jeszcze mam takie pytanie, czy trzeba zrobić coś szczególnego aby zaczeły się pokazywać statystyki? Średnie zużycie, wartość itp? Czy trzeba po prostu poczekać i musi upłynąć jakiś czas ? |
|||
|
||||
toriman
|
Na temat ustawiania statystyk przeczytaj posta ES_Serwis
https://esterownik.pl/forum/posty,3438/ustawienia-bruli-kociol-tekla-?m=106687#106687 Pompę WITA możesz spróbować przestawić na bieg 2 bo teraz jest na trzecim. Wajcha na środek. WILO też powinna być OK. Poeksperymentujesz z nimi później. |
|||
|
||||
yaro2004
|
Ok. Te statystyki zrobiłem, masakra jednego dnia miałem zużycie 42kg :(
|
|||
|
||||
leON22
|
Czy współczynnik pracy podajnika dobrze wyliczyłeś 0.27 ? Wydaje mi się trochę za dużo średnio wychodzi 0.23kg/min ale Ty masz inny podajnik może dlatego
|
|||
|
||||
toriman
|
No i pojawia się zjawisko gdzie kocioł grzeje non stop z wysoka temperatura spalin.
DTR Ogniwo Eko Plus+ podaje zakres temperatury spalin 56st. - 88st. a tu jest bardzo wysoko i nie dociera do zadanej. Coś jest nie w porządku. Rozumiem, że dom może być wychłodzony więc trochę potrwa zanim będzie stabilnie. Na razie wskazania czujników są bardzo stabilne i pozostaje tylko czekać aż instalacja zacznie pracować normalnie. DTR EKO PLUS+ |
|||
|
||||
yaro2004
|
toriman napisał » 2019-11-28 19:52 No i pojawia się zjawisko gdzie kocioł grzeje non stop z wysoka temperatura spalin. DTR Ogniwo Eko Plus+ podaje zakres temperatury spalin 56st. - 88st. a tu jest bardzo wysoko i nie dociera do zadanej. Coś jest nie w porządku. Rozumiem, że dom może być wychłodzony więc trochę potrwa zanim będzie stabilnie. Na razie wskazania czujników są bardzo stabilne i pozostaje tylko czekać aż instalacja zacznie pracować normalnie. DTR EKO PLUS+ Dokładnie o tym samym pomyślałem. Na razie dziękuje za pomoc. Zobaczymy za kilka dni co się bedzie działo. Myśle że współczynnik przeliczę od nowa ale po kolejnym zasypie. |
|||
|
||||
toriman
|
OK trzeba obserwować. Pompa WILO jest raczej dobrze ustawiona do powierzchni. Możesz poeksperymentować potem z biegami pompy WITA. Przełączysz na inny bieg i obserwujesz przez dobę jak grzeje i jak wskazują czujniki.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||