Forum eCoal.pl v3.5 Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Yaro nie podałeś info o temp.za zaworem 4D tej która leci w obieg CO1 na grzejniki , jak jest ustawiony zawór ?
|
|||
|
||||
toriman
|
OK jeszcze jedna sprawa bo mi ten czujnik spalin nie daje spokoju.
Czy zbliżając dłoń do rury spalinowej czujesz, że jest tak wysoka temperatura jak wskazuje czujnik? Tak w przybliżeniu... Popatrz na czopuch - wylot spalin z kotła i powiedz czy błyszcząca rurka czujnika jest tam zamontowana i czy wystaje na około 7-8 cm z rury spalinowej. oraz czy kabel z tego czujnika prowadzi do sterownika na dławnicę czujnik spalin. Bo PODEJRZEWAM, że zamiast czujnika PT może został użyty zwykły KTY (???) (czujnik spalin jest długi a KTY krótszy) i stąd takie jaja z odczytami chociaż charakterystyki zupełnie nie pasują. To jest niepojęte bo ten kocioł może ulec awarii z powodu tak wysokiego palenia... A może po prostu PT1000 jest uszkodzony. Poza tym wykresy są bardzo ładne tyle że nie dobija do zadanej (nie przebija w eCoal) bo kocioł powinien się mimo wszystko odstawiać. yaro2004 - podbij dmuchawę do 36% czyli zmień korektę dmuchawy na 0 bo wygląda że za mało wiatru dla Twojego groszku |
|||
|
||||
yaro2004
|
Dmuchawę podbiłem do 36 (w trybie podtrzymania) tak miało być? Korekta na 0. Z tymi czujnikami jutro posprawdzam, dziś dopiero wróciłem i nie chce mi się już
|
|||
|
||||
toriman
|
Dobrze - tak trzymać. Trzeba wyjaśnić kwestie temperatury spalin. To na potem. Dobranoc |
|||
|
||||
leON22
|
Podtrzymanie jest na lato , zimą raczej kociołek nie będzie się odstawiał na tak długo . Jak zmieniłeś korektę na 0 , to czas pracy podajnika zmień na 5s , a w podtrzymaniu daj 10s , krótka przerwa 20s , ilość powtórzeń 2x , dmuchawa 38% .
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Co ma dać zmiana podawania na 5 s?
|
|||
|
||||
leON22
|
Naprawdę nie wiesz, różnicę o 1s
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Może inaczej w jakim celu ta zmiana o 1s panie matematyku
|
|||
|
||||
leON22
|
Bo tak miał ustawić w/g moich wcześniejszych zaleceń albo może tak, bo tyle wywróżyła moja szklana kula
|
|||
|
||||
Pearce
|
||||
|
||||
budgie1
|
A mnie zaczął przesypywać cenne gluty..karwa kawka
dodane 2019-11-29 13:37leON zajrzyj w kulę proszę |
|||
|
||||
konto usunięte
|
leON22 napisał » 2019-11-29 12:58 Bo tak miał ustawić w/g moich wcześniejszych zaleceń albo może tak, bo tyle wywróżyła moja szklana kula W sumie spodziewałem się że nie wiesz |
|||
|
||||
leON22
|
Piotr czego znowu nie wiem, czym się różnią 4s pracy podajnika w automacie od 5s? Weź no się ogarni chłopie, bo znowu szukasz dziury w całym
|
|||
|
||||
budgie1
|
Czasem w przerwie podawania?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
leON22 napisał » 2019-11-29 13:58 Piotr czego znowu nie wiem, czym się różnią 4s pracy podajnika w automacie od 5s? Weź no się ogarni chłopie, bo znowu szukasz dziury w całym No właśnie czym? dodane 2019-11-29 14:28Bo kazales mu zmniejszyć czas podawania, przy korekcie dmuchawy na minus, zadałem pytanie w jakim celu, ale chyba z jakiegoś powodu nie chcesz tutaj wytłumaczyć w jakim celu, a szkoda bo zawsze się czegoś można byłoby nauczyć |
|||
|
||||
leON22
|
leON22 napisał » 2019-11-28 23:05 Podtrzymanie jest na lato , zimą raczej kociołek nie będzie się odstawiał na tak długo . Jak zmieniłeś korektę na 0 , to czas pracy podajnika zmień na 5s , a w podtrzymaniu daj 10s , krótka przerwa 20s , ilość powtórzeń 2x , dmuchawa 38% . Co mu kazałem zmniejszyć , chyba zwiększyć |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wsio ryba chodzi o to w jakim celu
|
|||
|
||||
leON22
|
Dla testów , chciałem zobaczyć czy kociołek się szybciej odstawi i na jakich mocach pracuje dmuchawa żeby potem mieć odnośnik do podania wartości w spalaniu grupowym ale widzę , że z tymi 4s , jak kociołek i dom się wygrzał jest ok Tylko martwi mnie ta zbyt wysoka temp.spalin , dlatego wcześniej proponowałem korektę dmuchawy na -2 . Jak to wygląda obecnie na palniku , musi zobrazować @yaro2004 właściciel kotła
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Leon a to Ty nie wiesz że w automacie czas pracy podajnika nie ma znaczenia dla mocy kotła czy bedzie 4s czy 6s
dodane 2019-11-29 16:12A co do temperatury spalin to oprócz ustawień spalania , jest wiele innych czyników które wpływają na ich temperature |
|||
|
||||
toriman
|
Dajcie Panowie spokój. Tu jest bardzo poważny problem z temperaturą wskazywaną przez PT1000 w czopuchu i dalej nie wiem czy YARO2004 może dotknąć rury spalinowej czy nie bo to ma wielkie znaczenie. Diagnostyka.
Niech właściciel obejrzy to co mu podałem "na tacy" i trzeba będzie dalej nad tym myśleć. W sumie wszystko dobrze poza tą temperaturą. Obstawiam raczej czujnik niż wysoka temperaturę zwłaszcza że płomień na zdjęciu od yaro2004 jest taki normalny Palnik zapewne wygląda normalnie. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||