Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo Eko Plus M 20kw + ekogroszek PGG Karlik (min.24MJ) = bardzo wysoka temperatura spalin Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
2021-02-15 12:44
  piterekzioberek Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
Ja mam OEPM14 również z bocznym wylotem spalin. Warunki podobne jak u ciebie, tylko dom ocieplony i mniejszy kocioł. Ekogroszek EKO Premium Plus 29 MJ. Spaliny 100-145 stopni.
Czym się martwisz ? Chciałbyś mieć jeszcze niższą temperaturę spalin ? Ona już jest niska. Skoro komin suchy, to chyba nie ma się czym martwić. Masz małą tzw. stratę kominową.
dodane 2021-02-15 12:44Poza tym, zbyt niska temperatura spalin też nie jest korzystna.
2021-02-15 12:52
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Do tego dochodzi również stosunkowo niska moc dmuchawy tylko 33% , ale jak się dobrze pali i sucho w kominie to spox , nie ma co kombinować
2021-02-15 15:21
  ramzes28 Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
Szamot założony od strony podajnika do samej góry
2021-02-17 17:13
  slawjar1 Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4D. Czas otwarcia zaworu masz 140s i jest ok. Natomiast czas reakcji masz 230 s. zmniejsz do 70s i obserwuj zawór oraz piec . Powinno być ok. 
2021-02-17 22:15
  luck Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
ja ma spaliny po 150 i się nie przejmuje xd 
2021-03-29 21:02
  Kubat Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. 
To co czytam na tym forum mnie mocno zastanawia. Mam problem u siebie z temperaturą spalin, która przekracza 500 stopni C, gdy tylko wyłączę ustawienie z Zima na Lato i przestanie działać dmuchawa. Wydaje mi się, że powinienem wygasić piec i wyczyścić go dokładnie - zwłaszcza sondę temperatury na wyjściu spalin. Nie byłem tego pewien, a po tym co tu piszecie musiałbym uznać, że moja średnia temperatura około 340 st. C już jest ekstremalna. 
Mam piec 10kW Ogniwo IV klasy.
2021-03-29 21:21
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Pytanie brzmi, czy masz dobrze zamontowaną pokrywę zawirowaczy, czy wogóle ją posiadasz ? Oczywiście o drożności komina, czopucha i kanałów pionowych wymiennika nie wspomnę. Brudna sonda raczej obniża temp. spalin. 
2021-03-29 21:44
  Kubat Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Zamontowałem piec zgodnie z instrukcją i najprawdopodobniej mam taką pokrywę. Czyściłem kocioł i komin przed sezonem. Rok temu nie miałem tego typu problemu, że nie mogłem wrócić do ustawień letnich, nie było takich wzrostów temp. Planuję w tym tygodniu zrobić wygaszenie i wyczyścić wszystko ponownie. Zapewne zmieniłem zachowanie odnośnie spalania od zeszłego roku więc coś przez to się wydarzyło inaczej z gromadzeniem się zatorów w piecu. Mam nadzieję, że pomoże to czyszczenie.
2021-03-30 07:05
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Jak masz tą pokrywę , to odkręć górny dekiel i zrób foto jak ona jest zamontowana i wrzuć tu do tematu . Ostatnio pomagałem rozwikłać podobny problem , który właśnie tkwił w źle założonej pokrywie kanałów pionowych . Kocioł miał boczne odprowadzenie spalin i pokrywa była założona , nie tam gdzie trzeba , ale spaliny 300st nie 500 
2021-03-30 09:37
  Zawiaty Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
... dlatego problem jest pewnie z samym czujnikiem. Uszkodzony, tudzież rozkalibrowany.
2021-03-30 18:04
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Nie ma takiej opcji, czujnik albo działa albo nie Obstawiam moją wersję, czyli źle zamontowana pokrywa zawirowaczy albo jej brak, dlatego brak prawidłowego opływu spalin w wymienniku pionowym, kociołek zamiast grzać wymiennik grzeje komin Jak widać sam zainteresowany milczy w temacie. Niech zrobi prosty test wyciągnie czujnik z czopucha na zew. i sprawdzi jaką wtedy będzie wskazywał temperaturę  
2021-03-30 18:48
  Kubat Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Nie byłem wczoraj już w stanie odpisać, wcale nie znaczy, że nie doceniam rad. Od początku korzystania z pieca mam pierwszy raz taki problem, a nie zmieniałem nic w ułożeniu elementów w piecu. W każdym razie mogę zrobić zdjęcie, jednak czy można to robić kiedy w piecu cały czas się pali, czy muszę najpierw wygasić całość? Do tej pory nie słyszałem, by tak sobie odkręcać pokrywę czy wyciągać sondę z przewodu kominowego podczas grzania. 
@leON22 spaliny rosną do 500 st tylko gdy wyłączona jest jakiś czas dmuchawa. 
2021-03-30 19:03
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Włącz tryb ręczny, nie musisz nic wygaszać  
2021-03-30 19:47
  pitaszek Posts: 85 Ostrzeżenie: 0
Nie żebym coś wiedział na ten temat, ale przy temp 500 st. czopuch byłby brązowoczerwony...
Chyba czujnik jest uszkodzony. 

2021-03-30 19:53
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Pewnie tak bo u @Kubat na sterowniku tryb alarmowy  
2021-03-30 20:36
  Kubat Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
No i się wyjaśniło. Tak jak leON22 zauważył mam uszkodzony czujnik i piec się wygasi. Nie wiem tylko skąd to zadowolenie " ;] "? Muszę zamówić nowy czujnik. Chyba, że ktoś podpowie mi w jakim stacjonarnym sklepie byłby on dostępny od ręki? 
dodane 2021-03-30 20:36Zamówiłem tu na eSterownik. Mam nadzieję, że do piątku dostanę przesyłkę. W międzyczasie wyczyszczę wszystko i zrobię też zdjęcie tych zawirowaczy i pokrywy, by się upewnić, że dobrze mam je zamontowane. Teraz niewiele tam widać. 
Będę szukał jeszcze w innych tematach być może, ale od początku mam problem z szacunkowym zużyciem węgla z zasobnika. Obojętnie jak ustawiałem, że pojemnik został uzupełniony to wiecznie na układzie było 0. 
2021-03-30 20:48
  pitaszek Posts: 85 Ostrzeżenie: 0
@Kubat
"... od początku mam problem z szacunkowym zużyciem węgla z zasobnika. Obojętnie jak ustawiałem, że pojemnik został uzupełniony to wiecznie na układzie było 0. "
Masz zero, ponieważ w ustawieniach: ZAAWANSOWANE>>Czas do opróżnienia zasobnika=0

Żeby statystyki działały prawidłowo, musisz jeszcze w statystykach zrobić porządek: zasypy po 500kg... 
2021-03-30 21:17
  Kubat Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
@pitaszek
Kombinowałem z tymi zasypami, więc i 500 kg się znalazło w akcie desperacji.

Czas do opróżnienia zasobnika mam doświadczalnie wyliczyć/wyznaczyć? Tyle, że on będzie różny w zależności od tego jakie mam ustawienia temperatury na piecu i jak często grzeję wodę. W każdym razie nie spodziewałem się, że ten parametr jest do zmiany. Instrukcja niewiele pomagała.
2021-03-30 21:31
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Jak to niewiele widać? Tak zarosło syfem? Możesz dalej palić w kotle tylko trzeba trzeba zmienić w zaawansowanych typ palnika na ręcze i wyłączyć algorytm wygaszania kotła i restart sterownika   ja tu nie widzę żadnego zadowolenia  

dodane 2021-03-30 21:31Mam nadzieję że zamówiłeś właściwy czujnik temp.spalin bo są dwa dla starszej wersji sterownika i dla nowszej. 
2021-03-30 21:31
  pitaszek Posts: 85 Ostrzeżenie: 0

Wyliczyć.
Ilość zasypanego węgla dzielona na Ilość kg/min pracy podajnika. 
Ty masz wpisane przy zakupie węgla = 0,2800 kg/min
Przykładowo: 
Jeżeli zasypujesz 140kg, to czas do opróżnienia = 140/0,28= 500
Czas do opróżnienia zasobnika: 500min
Ta wartość 0,28 to chyba trochę za duża. Ja przy Grennpalu mam 0.23
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
Users on-line: BORMI78, krusina, LanetAdam