Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zawór 3d czy 4d przy termostatach. Subskrybuj | ||||
|
||||
marekt81
![]() |
Witam
Jestem na etapie modernizacji instalacji c.o. (małymi krokami) w mojej instalacji mam 3 pompy (c.o., cwu oraz dodatkową pompe mieszającą w obwodzie kotłowym) Z racji tego że instalację robiła osoba niedoświadczona, obwód kotłowy, c.o. oraz cwu jest na rurkach 22 i to nie wydala i wydalać nie będzie. W domu w tym roku założone zostały zawory termostatyczne i plan był taki że pompa c.o. chodzi cały czas, niestety nikt nie pomyślał o zaworze upustowo-różnicowym (bypass) bo jak termostaty się zamkną to jest problem wiec jeden grzejnik jest otwarty non stop. Planuję wymienić obwód kotłowy na rury 32mm a potem po 22 na mieszkanie i cwu. I teraz pytanie czy jak posiadam termostaty we wszystkich pokojach to stosować zawór 4d czy 3d ? i czy w takim wypadku powrót z bypassu podać na na wejsciu powrotu do 3d/4d czy na powrót za zaworem 3d/4d ? Mam nadzieję że wszystko jasno wytłumaczyłem ![]() Pozdrawiam
|
|||
|
||||
-adek
![]() |
Jeżeli masz termostaty żadnych zaworów n drogowych. Im prostsza instalacja tym lepiej. Ja mam u siebie obieg kołowy 42 w miedzi i zawór 4 drogowy i średnio się to sprawdza.
Dzisiaj jakbym robił to tylko pompa kotłów i termostaty |
|||
|
||||
marekt81
![]() |
No ale zawór upustowy musi być ....
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Co masz na myśli pisząc "zawór upustowy" , przecież to nie auto
![]() ![]() |
|||
|
||||
marekt81
![]() |
leON22 napisał » 2019-10-16 18:49 Co masz na myśli pisząc "zawór upustowy" , przecież to nie auto ![]() ![]() Mam na myśli zawór różnicowo-upustowo. https://www.caleffi.com/poland/pl/catalogue/zawor-roznicowo-upustowy-519500 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Szczerze mówiąc, nie wiem nie spotkałem się jeszcze z takim zaworem, tutaj musi się wypowiedzieć jakiś fachura od instalacji "inaczej"
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
marekt81 napisał » 2019-10-16 15:45 Nie musi. Lepsza pompa adaptacyjna.No ale zawór upustowy musi być .... Ten bajpas z linku stosuje się przy pompach ze stałym wydatkiem po to, by nie było szumów w instalacji, gdy zawory zaczną robić to co powinny. Jak wolisz latać do zaworu, bo coś szumi, albo gdzieś nie grzeje, to pakuj. |
|||
|
||||
marekt81
![]() |
Pompa to LFP Experia 25/40L bez adaptacji, nie będę teraz wymieniał pompy bo to większe koszty. Grunt że zawór spełni swoje zadanie, a mianowicie otworzy się na powrót gdy głowice się pozamykają. Zawór reguluje się tak żeby przy 30% zamkniętych termostatów zaczął powoli puszczać wodę na powrót.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Prawda. Jak znajdziesz równowagę, to będzie to działać. Trochę nim pokręcisz do tego czasu.
|
|||
|
||||
marekt81
![]() |
Zamontuję i dam znać jak wygląda sprawa
![]() |
|||
|
||||
bobas
![]() |
Wepnij sobie boiler w obieg grzejników i po i problemie. Dwie pompy mniej, ciepły powrót i jak się termostaty zamkną woda krąży. Same plusy 😎
|
|||
|
||||
marekt81
![]() |
No i operacja na pierwszy rzut oka działa, pompa teraz chodzi na stałej ciśnieniowej i zawór ustawiony jest tak że zaczyna się otwierać jak zawory na 4 z 8 grzejników są zamknięte. W tej chwili domek się nagrzewa, grzejniki gorące i baypass lekko puszcza na powrót wiec i temp. powrotu się ustabilizowała.
PS. Przy okazji uszczelniłem retorte bo instalator tego nie zrobił przy montażu. Przy okazji poprawiłem fabrykę ponieważ niektóre kanały powietrze w pierścieniu palnika były źle obrobione tzn. w trakcie obróbki maszynowej powstały na niektórych takie zadry że 3 kanały były prawie całe zasłonięte i przez to nie równo paliło się na palniku. Teraz jest super, dmuchawa ściągnięta o 3% na minus bo z palnika odrzutowiec był. Proponuję sprawdzić palnik tym co maja Eko Plus + |
|||