W związku z problemami z dostępnością statystyk oraz wykresów prosimy o zapoznanie się z tym wątkiem
Forum  Pello v3.5  Ustawienia kotła Subskrybuj
First pagePrevious page6 / 6Next pageLast page
2020-02-05 16:25
  Michal86 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
Założyłem pompke kotłową. Na 1szym biegu różnica między zasilaniem, a powrotem to ok 5st. Dławiąc zaworami do połowy wartość to ok 7-8st. Teoretycznie chyba druga opcja jest lepsza ale nie sprawdzałem tego doświadczalnie. Jedyne co to fakt, że przy starcie kotła(w takich samych warunkach pracy) w pierwszym przypadku temp powrotu trzyma się powyżej 40 w drugim nie.
Które ustawienie zostawić?





dodane 2020-02-04 21:34Po tygodniu pracy pieca z pompą kotłową już mogę wyciągnąć jakieś wnioski.
Mogłem zejść z mocą do zalecanych ustawień 14 8 6/5 kw.
Zadana na poziomie 60 powrót ok 50.
Realne spalanie spadło do ok 20kg przy temperaturach zero, a kilka stopni. Napewno ok 5kg w dół.

Przy mocy min 5kw kocioł pracuje praktycznie w trybie ciągłym.
Przy 6kw w trybie cyklicznym. Które ustawienie jest bardziej ekonomiczne i zdrowsze dla kotła?
dodane 2020-02-05 16:25Jaka jest różnica między faktyczną temperaturą goracej wody płynącej wewnątrz rury, a tym co pokazuje czujnik przyklejony do jej ściany? Czy można przyjąć, że to ok 3 stopnie?
2020-02-10 19:17
  radek-ka Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
owkol napisał » 2020-01-08 18:09

Obecnie zglosilem też chyba usterke bo mi przestalo działać zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia


Przed chwilą zmieniłem "zatrzymanie palnika po dogrzaniu pom." z "tak" na "nie" i mi się wygasił i nie odpala pomimo że pomieszczenie nie dogrzane. Owkol u ciebie dalej nie działa? Robiłeś przywracanie ustawień fabrycznych może coś da?
2020-02-11 06:20
  owkol Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
u mnie sie okazało ze jak bawilem sie parametrami CO2 i potem wrocilem spowrotem tylko do opcji pompa dla CO2 to zostały bez zmiany, ale tu juz zgłosiłem i serwis szybko to zauważył i przywrócili
2020-02-11 11:39
  radek-ka Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Też miałem zaznaczone wygaszenie na tak w CO2. Dziwne że to ma znaczenie skoro CO2 mam wyłączone, ale teraz działa prawidłowo
2020-02-11 13:15
  owkol Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
to akurat bug, wiec beda poprawiać
2020-02-12 10:28
  TomFa Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2020-02-05 16:25
Założyłem pompke kotłową. Na 1szym biegu różnica między zasilaniem, a powrotem to ok 5st. Dławiąc zaworami do połowy wartość to ok 7-8st. Teoretycznie chyba druga opcja jest lepsza ale nie sprawdzałem tego doświadczalnie. Jedyne co to fakt, że przy starcie kotła(w takich samych warunkach pracy) w pierwszym przypadku temp powrotu trzyma się powyżej 40 w drugim nie.
Które ustawienie zostawić?





Hej. tą pompę mieszającą masz na powrocie za zaworem ( tak wynika ze zdjęcia). A na schemacie głównym w układzie pokazuje ją zaraz po wyjściu z kotła. Czy z tym nie ma problemu? Też chciałbym sobie założyć taką pompę.




dodane 2020-02-04 21:34Po tygodniu pracy pieca z pompą kotłową już mogę wyciągnąć jakieś wnioski.
Mogłem zejść z mocą do zalecanych ustawień 14 8 6/5 kw.
Zadana na poziomie 60 powrót ok 50.
Realne spalanie spadło do ok 20kg przy temperaturach zero, a kilka stopni. Napewno ok 5kg w dół.

Przy mocy min 5kw kocioł pracuje praktycznie w trybie ciągłym.
Przy 6kw w trybie cyklicznym. Które ustawienie jest bardziej ekonomiczne i zdrowsze dla kotła?
dodane 2020-02-05 16:25Jaka jest różnica między faktyczną temperaturą goracej wody płynącej wewnątrz rury, a tym co pokazuje czujnik przyklejony do jej ściany? Czy można przyjąć, że to ok 3 stopnie?

2020-02-13 00:48
  Michal86 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
Kotłowa między zaworem, a powrotem. Podpiętą pod wyjście do mieszającej dlatego tak wygląda schemat.
dodane 2020-02-13 00:48Czy jeżeli ustawię wysoką histerezę wyłączenia kotła soft będzie dążył do jej osiągnięcia i wyłączenia pieca czy w  przyblizeniu trzymał się zadanej? Przy aktualnych temperaturach piec jest wygaszony przez 30-40min. Myślę, że przy ciągłej pracy na mocy min spali mniej paliwa niż ponowne rozpalenie i dojście do zadanej.
2020-02-13 07:57
  radek-ka Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Zmniejsz moc minimalną, to może nie będzie przebijał tych zadanych 60*C i niepotrzebnie się wygaszał. Ewentualnie zwiększ histerezę wygaszenia do 5*C
2020-02-13 10:06
  Michal86 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
To wiem ale moce mam dobrane optymalne. Przy 5kw przy tych wiatrach brakowało mocy do osiągnięcia zadanej. Przy 6ciu pracuje stabilnie. Spróbuję ustawić histereze na 5 i zobaczymy. Fakt faktem, że musze założyć jeszcze RCK. Komin 20x20 i wysoki na jakieś 11-12 metrów. Do tego zawsze u mnie wieje, a przy tej pogodzie to głowę urywa. A kocioł ma wymagany ciąg tylko 20Pa.
2020-02-13 10:40
  radek-ka Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Z wykresu wynika że przy stałej temp. za zaworem 41*C ta minimalna 6kW jest wystarczająca, ale Ty masz 4d sterowany pogodowo i już przy 38*C to będzie za duża moc. 
2020-02-13 11:34
  Michal86 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
No dokładnie ale po osiągnięciu zadanej sterownik chyba zmniejsza podawanie paliwa wiec ta wartość przykładowo 6kw nie jest stała. Zostaje metoda prób i błędów. Ustawię wyższą hist i zobaczę.
2020-02-13 11:42
  radek-ka Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Z tego co zaobserwowałem to zmienia się tylko moc czyli ilość podawanego pelletu na godz. Sterownik podaje co 20 sek. cały czas, nie ważne czy temp. kotła/zaworu jest powyżej, czy poniżej zadanej. Mowa oczywiście o trybie Auto nie wiem jak jest w PID, który może będzie lepszą opcją w Twoim wypadku, tylko zmniejsz moc minimalną
First pagePrevious page6 / 6Next pageLast page
Users on-line: HANDRZEJ