W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eSterownik.pl  Awaria ? Subskrybuj
2019-05-14 19:31
  MateuszB Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Po zalogowaniu widzę swój piec , ale wykresy i ustawienia się nie ładują.  Do dzisiaj było ok . Jest jakaś awaria czy problem jest po mojej stronie ?
2019-05-14 20:08
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Rzeczywiście był taki chwilowy problem po naszej stronie. Już zostało rozwiązane
2019-05-14 20:39
  MateuszB Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Potwierdzam . Problem znikł 😁
2019-05-23 17:50
  lan123 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
    Witam, po zalogowaniu widze schemal ale sie laduje,do tej pory wszystko bylo ok.
2019-10-06 20:13
  marceli Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Ja nie mogę się dzisiał połączyć z serwerem. Po lokalnym IP na sterownik wejdę i wykresy widzę. Z tego samego routera połączenie do internetu jest. Ale na sterowniku "Stan połączenia ze zdalnym serwerem: wyłączone" :/ Z aplikacji widzi sterownik offline. 


Edit: Jednak chyba problem był po mojej stronie bo reboot routera i modemu pomógł
dodane 2019-10-05 20:16Coś znowu nie tak z serwerem? Uruchomiłem dzisiaj piec na sezon zimowy i ma status offline. IP z DHCP dostał, z laptopa internet działa bez problemu, reset routera nie pomaga.
dodane 2019-10-05 20:52Co ciekawe instalacja nowego oprogramowania panelu przeszła. Instalacja nowego oprogramowania sterownika nic nie robi (pewnie jest najnowsze). Czyli wygląda że połączenie do internetu ze strony sterownika jest. 
Mimo to "Stan połączenia ze zdalnym serwerem" jest jako  WyłączoneŁączeniePołączony (niesparowany)Połączony (sparowany)
Próbowałem zarejestrować sterownik na nowo i skończyło się na tym że nie mam teraz żadnego kotła w ustawieniach na stronie :/
dodane 2019-10-06 20:13Odpowiem sobie sam - wygląda na to że popsuło się w sterowniku pobieranie danych o default GW z DHCP, mimo że inne systemy działają poprawnie i o dziwo mimo że na panelu wyświetlało poprawne dane. 
DHCP przydziela adresy z zakresu 192.168.2.2-253 z gw 192.168.2.1. A domyślne jest 192.168.0.254
Pomogło ręczne ustawienie IP na dokładnie taki sam jak przydziela DHCP + maska+brama. 
2019-10-10 13:20
  mrowisko Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry,
korzystam z ecoala bezproblemowo prawie rok , w chwili obecnej po aktualizacji w zakładce kalibracja czujników nie widzę temperatury T1 za zaworem ( na schemacie głownym/wizualizacji temperatura jest wyświetlana).
Proszę o pomoc w temacie - chciałem skalibrować odczyt temperatur wykonując pomiar temperatury termoanemometrem a w tej chwili nie wiem jaką wartość wskazuje czujnik i nie mogę wprowadzić poprawki kalibracyjnej.
Z góry dziękuję za pomoc.
2019-10-10 13:39
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
czy jesteś zalogowany?
2019-10-14 15:46
  mrowisko Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Tak jestem
2019-10-14 17:08
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1

mrowisko napisał » 2019-10-10 13:20
...
( na schemacie głownym/wizualizacji temperatura jest wyświetlana)...
Chyba mi padło na oczy  Na schemacie, również nie widać temperatury za zaworem 4D , musisz go dodać w Ustawieniach - Obwody CO1,CO2- Typ obwodu - Pompa CO+zawór4D+reg.pokojowy  ( w zależności na którym obwodzie zamontowany jest zawór i czujnik temp.za nim )
2019-10-14 18:22
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zgadza się bez ustawionego typu obwodu z zaworem 4D nie będą widoczne temperatury na schemacie oraz kalibracji. 
Zawór możemy ustawić tylko w obwodzie CO1. Ew dzięki modułowi rozszerzeń https://sklep.esterownik.pl/produkt/107

w obwodzie CO3/4/5/6
2019-10-15 13:01
  mrowisko Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
leON22 no rzeczywiście padło CI na oczy ale tylko w przypadku czytania posta
Schemat stwierdzam ,że widzisz poprawnie ( bez złośliwości ).
Nie chodzi mi o temp. zaworu 4D nie pisałem nigdzie o  4D  
Zwracam uwagę na problem , który już ( tak myślę ,że rozkminiłem )  , po aktualizacji powstały dodatkowe obwody. CO3,CO4,CO5,CO6
Po aktualizacji w zakładce kalibracja czujników mam : 
CO1 ( temperatura w pomieszczeniu ) = temp. wewnętrzna 
CO2 ( temperatura w pomieszczeniu ) = T2  ( mogła by nazywać się temp. wewnętrzna podłogówki )
Wprowadza to w błąd, którego wcześniej nie zauważyłem.

Podsumowując
w zakładce kalibracji czujników na chwilę obecną mamy wskazania :
CO1 = temperatura wewnętrzna ( szukałem wszędzie T1 ale mi nie wyświetlało wartości skoro CO1 jest do 4D to czemu jest nazwane temp. wewnętrzną ?)
CO2=T2 
Gdyby zachowane były zbliżone nazwy ( CO1=T1 a CO2=T2 lub CO1 = temp wewnętrzna a CO2 = temp. wewnętrzna podłogówki ) nie pisałbym tego posta
Ale przecież nie musi być wszystko takie proste
2019-10-15 15:41
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
mrowisko , że tak powiem lepiej " nie wkładaj kija..." jakbyś przeczytał Instrukcję Obsługi Sterownika , nie byłoby zbędnych pytań Napisałeś : "w chwili obecnej po aktualizacji w zakładce kalibracja czujników nie widzę temperatury T1 za zaworem " dla mnie jest to jednoznaczne z posiadaniem takiego zaworu Nie myl pojęć temp.CO1=temp.wew. a T1=temp.za zaworem , to dwie różne bajki Co do nazw poszczególnych czujników , to się zgodzę - szkoda że nie można edytować ich nazwy pod swoją instalację . Wracając do tematu i Twojego problemu wszystko jest takie proste ale z instrukcją w ręku, oczywiście czytaną ze zrozumieniem , tyle albo aż tyle
dodane 2019-10-15 15:41
Users on-line: