Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 piec wolno grzeje cwu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
yahu83
![]() |
Panowie, no bez jaj. Czyli waszym zdaniem połowa rzeczy jaką mi tam zamontowali jest dla dekoracji i spełnia żadnej konkretnej funkcji ? Nie znam się na instalacjach, jedynie to co dowiem się na forum albo wydedukuje z różnych artykułów. Zlecam robotę specjalistą którzy biorą konkretną kasę za swoją robotę. Czy chodzi tylko o te powroty ? Jak przepne ten CWU bezpośrednio do kotła to będzie wszystko ok ? |
|||
|
||||
Pink01
![]() |
leON22 napisał » 2019-03-10 21:55 Nie zaczepiam Cię Leon, ale skoro sam chcesz to proszę bardzo. Dobrze by było gdybyś się poddał we wszystkich tematach dotyczących budowy i działania instalacji CO. Bo nie masz o tym bladego pojęcia a powtarzanie wyczytanych na tym czy innym forum porad z nadzieją że akurat się przypasują do konkretnej sytuacji oraz okraszanie tych wpisów krytyką fachowości instalatorów i masą emotikonów bardziej odpowiednią raczej nastolatce opisującej wrażenia po pierwszym pocałunku nikomu pożytku nie przynosi. Ogranicz się może do porad w zakresie ustawień sterownika, bo pisząc po raz kolejny " doradzam podniesienie temp. zadanej, ustawienie wyłączenia pompy CO po dogrzaniu na NIE i podniesienie temperatury powrotu " za wiele szkód nie narobisz. To raz. A dwa - co do tych co to wiedzą i tak dalej. W tamtym temacie w moim pierwszym poście udzieliłem porad, jasno i wyraźnie. Napisałem: mieszacz świruje przez pompę mieszającą, pompa mieszająca zbyt mocna albo na zbyt wysokim biegu względem pompy CO lub też pompa CO za słaba. Co z tego wynika dla kogoś mającego jakiekolwiek pojęcie o działaniu instalacji CO? Otóż wynika jasno: pompa mieszająca zabiera zbyt dużo gorącej wody sprzed mieszacza 4D. Z tego z kolei wynika jasno że włączenia pompy mieszającej powodują zwiększanie otwarcia mieszacza ( bo ma wtedy za mało gorącej wody żeby osiągnąć zadaną za nim temperaturę ). Zwiększenie otwarcia mieszacza z kolei powoduje zwiększenie strumienia zimnej wody na powrocie z mieszacza do kotła. To z kolei powoduje częstsze włączenia pompy mieszającej, bo powrót z mieszacza do kotła robi się coraz chłodniejszy i coraz częściej wymaga dogrzania przez pompę mieszającą. Kolejne załączenia pompy mieszającej powodują kolejne kroki siłownika otwierającego coraz szerzej mieszacz. i powstaje koło zamknięte skutkujące zapaściami temperatury za mieszaczem i wachlowaniem siłownika uzależnionym od aktualnego załączenia ( otwieranie mieszacza ) bądź wyłączenia ( przymykanie mieszacza ) pompy mieszającej. Czy to nie wynika jasno z tego co napisałem w tamtym temacie? I czy nie wynika z tego jasno co należy zrobić żeby spróbować wyeliminować wadę działania instalacji? Otóż - gdyby jeszcze nie było dla Ciebie jasne - należy załączyć pompę mieszającą na stałe na najniższym biegu ( to wyeliminuje skokowe zmiany ilości gorącej wody napływającej do mieszacza ), ewentualnie skryzować ją nieco zaworem który zapewne jest umieszczony przed tą pompą. Można dodatkowo zwiększyć bieg pompy CO - ale to dopiero po obserwacji wpływu wprowadzonych zmian na działanie instalacji. A Ty poradziłeś koledze żeby .....zmniejszył bieg pompy CO. Czyli spowodował jeszcze większe ograniczenie napływu gorącej wody od kotła do mieszacza. Czyli - żeby sobie pogłębił problem.
Grzesiu nie podam wyjścia , bo jak byś się wrócił kilka postów wyżej to byś zauważył, że się poddałem w tym temacie ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dzięki Pink01 za fachowe rozjaśnienie tematu w końcu komuś ten referat przydać się może
![]() ![]() |
|||
|
||||
yahu83
![]() |
Pink01 ten Pańśki wywód tyczy się mojej instalacji i problemu czy dotyczy zupełnie innego wątku ?
|
|||
|
||||
Pink01
![]() |
Wybacz yahu, to jest odpowiedź na zaczepkę sformułowaną w Twoim wątku ( właściwie to 2 kolejne, pierwszą olałem ) i dotyczy wątku kolegi voltron. A co do Twojej instalacji: Z mieszacza 4D wypływa określona ilość wody. Na instalację CO i na powrót do kotła. Tyle samo wody ma do mieszacza napłynąć. Od kotła i z powrotu z instalacji. U Ciebie do mieszacza nadmiarowo napływa woda z powrotu z CWU, która wypłynęła na instalację nie przez 4D ale do 4D wraca. To zaburza przepływy i ogranicza możliwość regulacji temperatury za mieszaczem Ten powrót z CWU powinieneś przepiąć na powrót z 4D do kotła. Najlepiej nisko, blisko króćca powrotu do kotła. Jeżeli używasz priorytetu to i ZZ też nie zawadzi żeby wyeliminować możliwość zaciągania przez pompę CWU części wody od 4D po zatrzymaniu pompy CO w priorytecie. Patrząc po Twoich rurach to jest drobna robótka,
|
|||
|
||||
yahu83
![]() |
Jestem już umówiony z majstrem, ptowierdził że nie do końca to przemyślane było i ma się pojawić żeby przepiąć ten powrót z CWU między kocioł a zawór 4d. Zrobimy tak jak zaznaczyłem na zdjęciu (zawór zz na zasilaniu opcjonalnie) Będzie wtedy ok wg "książki" ? Czy po tych przeróbkach warto zainstalować czujnik temp za zaworem (mam jeden wolny) i zmienić ochronę powrotu z pomy cwu na zawór 4d, pomimo termostatów na grzejnikach ? ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
To tam powrót z CWU jest wpiety do powrotu z instalacji przed 4d ?
dodane 2019-03-11 13:07To tam powrót z CWU jest wpiety do powrotu z instalacji przed 4d ? dodane 2019-03-11 13:07Sory nie widziałem zdjęć |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Pink01 napisał » 2019-03-11 11:57 (ciach) Jeżeli używasz priorytetu to i ZZ też nie zawadzi żeby wyeliminować możliwość zaciągania przez pompę CWU części wody od 4D po zatrzymaniu pompy CO w priorytecie. Patrząc po Twoich rurach to jest drobna robótka, Dodam tylko, że jak priorytet CWU wyłączy pompę CO, to "zamknie" też mieszacz na imstalację. W wiązku z tym woda będzie krążyć tylko w krótkim obiegu i nie ma obawy zaciągania jej z powrotu instalacji CO przez 4D. Oczywiście ZZ nie zaszkodzi, bo jak wiadomo mieszacze nie są idealnie szczelne. |
|||
|
||||
strefa_EKR_12
![]() |
yahu83 popraw ten powrót z CWU i żadnych dodatkowych ZZ nie montuj.
|
|||
|
||||
yahu83
![]() |
Dzięki Panowie. Przerabiam powrót, zakładam czujnik za zaworem i zobaczę jak będzie śmigać.
|
|||
|
||||
janjan
![]() |
Koledzy zauważyłem, że mniejszy kąt otwarcia zaworu 4d powoduje wychładzanie zasobnika.Pompa cwu pracuje ze sterownika solarnego,czujnik podłączony również do kotła, w zimie nie było problemu gdyż zawór otwarty był w granicy 45-58 st ,kocioł bez problemu zagrzewał zasobnik ,obecnie zrobiło się cieplej solary grzeją w dzień wodę nawet do 70 st, po to żeby w momencie przejścia kotła z lato na zimę ,4d otwarty kilka stopni powoduje ze rano woda ma 40 st., dlaczego tak się dzieje co jest spierdzielone w instalacji?
|
|||
|
||||
Jowtek
![]() |
janjan napisał » 2020-05-01 13:50 Koledzy zauważyłem, że mniejszy kąt otwarcia zaworu 4d powoduje wychładzanie zasobnika.Pompa cwu pracuje ze sterownika solarnego,czujnik podłączony również do kotła, w zimie nie było problemu gdyż zawór otwarty był w granicy 45-58 st ,kocioł bez problemu zagrzewał zasobnik ,obecnie zrobiło się cieplej solary grzeją w dzień wodę nawet do 70 st, po to żeby w momencie przejścia kotła z lato na zimę ,4d otwarty kilka stopni powoduje ze rano woda ma 40 st., dlaczego tak się dzieje co jest spierdzielone w instalacji? Też mi jutro montuja solary i jestem ciekaw jak to wepną jak teraz mam ustawioną ochronę powrotu na CWU a z tego co wiem przepinają pompę CWU do sterownika solarów, tak zrobili u sąsiada (instalacja z dofinansowania). Pompa pracuje tylko jak temperatura zasobnika wody spada do określonego poziomu (brak słońca). Może ktoś ma połączony esterownik z solarami ![]() |
|||
|
||||
janjan
![]() |
Pompę podpinają pod swój sterownik jeżeli instalacja z dofinansowania,
|
|||
|
||||
Pink01
![]() |
Kup sobie gniazdo do pompy CWU takie jak masz w miśku, najlepiej na kawałku kabla. To jest dostępne w każdym sklepie z akcesoriami do komputerów i kosztuje parę groszy. No i niech Ci to gniazdo wepną do sterownika solarów i przez nie dopiero pompę. Będziesz mógł sobie przepinać pompę jak Ci będzie pasowało bez konieczności rozkręcania kostek w sterze od solarów, po prostu stąd wypniesz tam wepniesz i ma banglać.
|
|||
|
||||
Jowtek
![]() |
Ogólnie przy montażu nie podłączyli pompy pod sterownik "solarów". Powiedzieli że robią tak jak ktoś ma stary piec bez sterownika. Wetknęli czujnik temp do bojlera i przestawiłem na razie ochronę powrotu na 4D. Piec mam obecnie w ustawieniu "Lato" z wyłączonymi wszystkimi pompami więc woda tylko ze słońca ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||