Forum  eCoal.pl v3.5  Oszczędność Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 6Next pageLast page
2018-12-14 20:34
  przemekoep10kw Posts: 212 Ostrzeżenie: 0
oszczednosc proponuje ci załozyc kurtke i czapke obnizyc do 14 c i mniej spalisz wtedy ....to na tym rzecz nie polega dla twojego domu to 20 kg to normalka z lekkim minusem na zewnatrz oczywiscie ..musisz obserwowac spalanie kopczyk spiekanie dym z komina najgorsze to jest to ze opał mało spikajacy to rzadkosc pokłady typu 31.1 juz dawno skonczyły 
2018-12-14 20:37
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Jestem byłym górnikiem i pamiętam jeszcze pokłady węgla 31
dodane 2018-12-14 20:37Lukasz a ty jaki masz regul. pokojowy?
2018-12-14 20:39
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Ja też uważam, że 20 kg na dobę to dobry wynik przy tych metrach.
2018-12-14 20:39
  przemekoep10kw Posts: 212 Ostrzeżenie: 0
za duzo elektroniki i zaworów to tez nie jest dobre ma byc prosto a skutecznie to tak jak z autami czym wiecej bajerów tym gorzej  nie ma czujników nie ma problemów 
2018-12-14 20:42
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Przemek tu śmiem wątpić. Jak już porównujesz do aut to maluch palił 6-7 litrów benzyny przy 25 koniach mechanicznych. Dzisiaj masz conajmniej 100 koni przy zbliżonym zużyciu paliwa.
2018-12-14 20:44
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
przemek, jakbym był tak mądry rok temu przy zakładaniu pieca jak dziś, to instalacja byłaby bez 4D a zpompą mieszajaca. Termostaty mam na grzejnikach
dodane 2018-12-14 20:44Spalam teraz 25kg
2018-12-14 20:45
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0

Miał by ktoś pomysł co poprawić aby obniżyć spalanie?
https://esterownik.pl/device/14094

Ostatni bawiłem się z cegłami na palniku ala OEP ale albo za mocno spiekał albo nie dopalał.
2018-12-14 20:45
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
budgie1 napisał » 2018-12-14 20:34
Na schemacie widać tylko, kiedy grzeje lub nie.
dodane 2018-12-14 20:33Jesli spadnie temp. poniżej zadanej na Salusie to zawór 4D się bardziej otwiera.
dodane 2018-12-14 20:34Przemek te 14 stopni jest równoznaczne z rozwodem



Jak sie bardziej otwiera 4d ? nie ma takiej funkcji ten sterownik 
ma temp obnizoną , którą Ty masz ustawiona na  0 , pogodówka tez wyłaczona , zawór masz ustawiony sztywno na 37* , programator tez ustawiony na jedna temp , pompa po dogrzaniu na NIE , wiec twoj salus niczym nie steruje 
2018-12-14 20:49
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Ameno - palę w automacie od kilku dni. Kocioł mam od roku i chodził w grupowym 8/25 (nastawa instalatora).
Była załaczona pogodówka i obniżenie . Czyli teraz Salus to bardzo drogi termometr
2018-12-14 20:49
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Budgie1 jeszcze wiele ciekawych rzeczy dowiesz się na tym forum oby hydraulik, który Ci to montował przeżył do następnej zimy . Mój z poleceń był najlepszy. Dzisiaj po buszowaniu na forum stwierdzam, że nie jest już taki dobry i parę rzeczy bym poprawił.
2018-12-14 20:51
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Jak każdy PLUS_MAD
2018-12-14 20:56
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Panowie dla pocieszenia , jakbysce zobaczyli jak  kolego firma podłaczyła pompe ciepła , to byscie pewnie tych swoich hydraulikow chwalili , dodam tyle ze popma buderusa najwyzszy model . A sama robocizna kosztowała tyle ze lepiej nie mowic 
2018-12-14 21:02
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Grunt, ze ma ciepło w domu A swoją drogą takie montaże wołają o pomstę do nieba.
dodane 2018-12-14 21:02Pompa ciepła to wyższa szkoła jazdy.
2018-12-14 21:10
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ale co, montaż pompy ? Hehe... niektórych podpięcie bojlera przerasta, trza się szkolić
2018-12-14 21:14
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
W dobie nowych technologii  to nieuniknione.
2018-12-14 21:15
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie wstyd pytać, wstyd spieprzyć robotę. Ale są twardziele jeszcze.
2018-12-14 21:16
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
kiedyś nawet pracowałem w firmie co sprzedaje pompy ciepła. Ogólnie rzecz biorąc sprzęt bardzo fajny gdy bazuje się na realnych wyliczeniach strat ciepła.
2018-12-14 21:17
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Do starej budy  nie zamontujesz
2018-12-14 21:21
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
budgie1 masz rację ale to też ogranicza grono klientów. Często zasobni klienci mieszkają w starych dworkach i tu kłania się uczciwość doradcy no ale jak to w Polsce bywa. Prawa fizyki mają się za nic w porównaniu do wiedzy instalatora :-\
2018-12-14 21:31
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Byle sprzedać
First pagePrevious page3 / 6Next pageLast page
Users on-line: bohuslavice