Forum  Pello v3.5  Pello v3.5 Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-12-10 21:17
  Bambino Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam Serdecznie wszystkich. Po czytaniu wielu opinii jestem szczesliwym posiadaczem pieca na Pellet Ogniwo 18 kw z sterownikiem pello v3.5. Piec zaczol prace 9.12.2018. Mam pytanie odnosnie ustawien. Czy ktoś moze juz doswiadczony operator tego  sterownika powiedziec czy ingerowal w ustawienia planika, jego moc, podawanie przez podajnik itp? chodzi o dobor parametrow. Chciałbym sie dowiedziec ile powinien palic piec na dobe pelletu. Nie wykonałem jeszcze kalibracji podajnika ale chyba nie bedze to problem? Chciałbym dowiedziec sie jak zejsc ponizej 2kg na godzine itp . Pozdrawiam serdecznie
2018-12-10 21:28
  karoka65 Posts: 2341 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Dzień pali i już szczęśliwy
Chociaż jeden.
2018-12-10 21:31
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Człowiek cieszy się dwa razy : jak kupuje i jak sprzedaje albo w przypadku kotłów złomuje  
2018-12-10 21:42
  anaana Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Masz trochę więcej internetu? to udostępnij sterownik, ciekawe jak to śmiga👍
2018-12-10 21:57
  Bambino Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Jak narazie kociol nie ma internetu. Chata dopiero postawiona wygrzewam posadzki i mury. W domu jest juz powoli przyjemnie cieplo. Pytanie ile wasze piece polykaja na dobe bede wdzieczny za wszelkie wskazowki odnosnie ustawienia pieca
2018-12-12 16:41
  marian1955 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
To  nie  jest  tak  jak  myślisz . Marx  by  napisał  że  masz  dziecięcą  chorobę....nowego  piecyka...nikt  z  nas  nie  ma  tak  samo  ....metry , pogoda , klimat  , ooocieplenie itd.  to  czynniki  które  decydują  o  tym  ile  kto  spali , jakość  pellletu  ,jego  kaloryczność , nastawy  i  co  jeszcze  chcesz.....to  nie  problem  zejść  na  2  kg /h , pytanie  czy   w  domku  będzie  ciepło????  Aby  dostać  trzeba  dać , od  tego  nie  uciekniesz....nastawiaj , podpatruj , dzwoń do  dyżurnego ES , ważne  ze  chcesz  rozmawiać  na  forum , bo  jest  nas  mało , wszyscy  tzn. cala  reszta  jak  kierowcy    na CB , wolą  słuchać  niż  się  odezwać , znajdź  sobie  kilka  udostępnionych  piecyków  i  podpatruj , podpatruj , to  jest  też    niezła  jazda  i  lekcja, u  mnie  1  wór  gdy  plus  na  dworze , 2  w  okolicach  zera , do  trzech  przy  minus 10 , ale  metrów  ze  aż  strach  pisać  ile , ocieplenie  też  marne , okna  nieszczelne  , to  wszystko  kosztuje hajs.
                                                                          Pozdrawiam Bambino i  wszystkich  Marian 1955
2018-12-12 16:45
  Rotaz Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

@ anaana
udostępnij sterownik, ciekawe jak u Ciebie  śmiga...
2018-12-12 16:51
  marian1955 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
No   i  zrób  tą  kalibrację  bo  się  z  kociołkiem  nie  dogadasz....pozdro.m.
dodane 2018-12-12 16:51No   i  zrób  tą  kalibrację  bo  się  z  kociołkiem  nie  dogadasz....pozdro.m.
2018-12-12 16:57
  anaana Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Rotaz internet na samych oparach leci, nic ciekawego, jakis zrzut? :








Nic ciekawego.
dodane 2018-12-12 16:57drugi kocioł




Brak zawirowaczy i blachy od dodatkowego kanału, spaliny prosto w komin 🤕😲
2018-12-12 16:58
  Rotaz Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

Dzieki , wystarczy.
2018-12-12 20:08
  Bambino Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam po małej przerwie. Chce pisać i bede pisał nie boje sie opinii publicznej. Może i mam zespól choroby dziecięcej na nowy piecyk no ale ważne że jest duzo opcji do wykorzystania . Tak jak mówicie patrze na innych i zauwazyłem że na wyższych mocach jest mniejsze zuzycie. Troche dziwne no ale. Ogólnie  miałem problem "roszenia"  się komina więc zastosowałem boiler 140 L dwupłaszczowy jako bufor (serdecznie polecam taki boiler) pieknie trzyma temp. i robi u mnie jako ochrona powrotu. Zostawiłem sobie furtkę  na zasilaniu i na powrocie zrobiłem zawory jakby była potrzeba założenia pompy kotłowej i na pewno na dniach ją będę zakładać gdzie to się na pewno przełoży na plus dla kotła i spalania. Ogonie mam 3 pompy  energooszczędne na CWU, CO, Pompa podłogowa no i 4 własnie jest w drodze aby ją dać jako kotłową by czuwała nad dobra temp powrotu. Obecnie jade na mocach MAX 15 Kw, ŚREDNIA 11 Kw i MIN 5 Kw. Jak narazie jest ok. Niebawem podłącze piec pod internet. Chciałem również pochwalić serwis a dokładnie Pana Dawida za naprawdę super pomoc dzieki czemu szybko dowiedziałem sie co od czego . Zrobilem aktualizacje sterownika recznie bez problemu , kalibracja podajnika, mała przerobka czyszczenia palnika bo byly zamienione kable i narazie chodzi
2018-12-13 08:27
  marian1955 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź jeszcze  czy  listwa zębata  , znajdująca  się  z  tyłu / sztoker / czy  jakoś  tak  jest  schowana  w  trakcie  pracy, namiętnie  ostatnio  jest  składana  fabrycznie  na  odwrót.Pokaz  się   w  internecie  to  poplotkujemy  na  boku...heeej.m.
2018-12-13 12:30
  bartlomiejde15 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam jak wychodzi u was kalibracja?? U mnie 1235 g i obawiam się ze to pewno za mało. Mam również wrażenie jakby żmijka podajnika zew się zacinała gdyż jak mi piec się już wygasi to nie może się rozpalić tak jakby nie podawał paliwa. Proszę o pomoc w ustawieniu parametrów 😀😀
2018-12-13 13:06
  Bambino Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
marian1955 napisał » 2018-12-13 08:27
Sprawdź jeszcze  czy  listwa zębata  , znajdująca  się  z  tyłu / sztoker / czy  jakoś  tak  jest  schowana  w  trakcie  pracy, namiętnie  ostatnio  jest  składana  fabrycznie  na  odwrót.Pokaz  się   w  internecie  to  poplotkujemy  na  boku...heeej.m.
To juz zrobilem po 2 dniach bo u mnie czyszczenie caly czas bylo wysuniete po zamianie kabli z LP i LL odwrotnie wszystko działa poprawnie. wczoraj kupilem modul i bedziie piec podlaczony. Pozdr
2018-12-13 23:23
  marian1955 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Wchodź  jak  najszybciej  na  neta  i  wszystko  będzie  latwiejsze  i  prostsze...pozdrawiam  ...marian
2018-12-19 11:42
  Bambino Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Czy macie już sprawdzone nastawy dla pieca np: 12KW i 70 % moc dmuchawy. Chodzi o ustawienie mocy dmuchawy dla poszczególnych mocy aby uzyskac dobre spalanie i w miare zeby tmp. sie trzymała. Pozdr
2018-12-26 13:13
  minertu Posts: 1956 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Bambino dość dobrze ci idzie , puść go na PID
2018-12-26 21:44
  wlasti Posts: 74 Ostrzeżenie: 0

Bambino - masz fizycznie ten bufor co na wykresie?
Jeśli tak to bym ustawiał kocioł na te mityczne 90% sprawności - dokładnie tak jak w instrukcji obsługi
i próbował bym wycisnąć wszystkie soki ze sprawności ładując bufor po sufit - ile się da...
2018-12-27 12:54
  papik Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość dodania parametru MOC DMUCHAWY do Wykresu parametrów pracy pieca.
Myślę ze dostęp takiego parametru na wykresie pozwoliłby na lepszą regulację płomienia i spalania. Jeżeli jestem w błedzie to prosze o korektę. Wszyscy mają taki sam problem ze znalezieniem odpowiednich nastawów nadmuchu do mocy  a i prawdą jest że palimy różnym pelletem i chyba nikt nie posiada sprawdzonych nastawów.
2018-12-27 13:18
  karoka65 Posts: 2341 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
papik napisał » 2018-12-27 12:54
 prawdą jest że palimy różnym pelletem i chyba nikt nie posiada sprawdzonych nastawów.

I tego się trzymaj.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Ośrodek Wojtatowka

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more