Forum  eCoal.pl v3.5  Problem ze sterownikiem Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2018-10-16 22:19
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Witam.

Przyszedł czas odpalić piec i zacząć grzać...niestety zaczął mi chyba świrować sterownik - ustawiam temp zadana 50c a on naparza tak że jest 80 na piecu - piec idzie w trybie Auto. Wcześniej nie było takich problemów podbijał temp do mac 60c i się wtedy się wyłączał, a teraz takie jaja.
2018-10-16 22:29
  anaana Posts: 563 Ostrzeżenie: 0
Może Ci podtrzymanie takie wianki wyprawia lub wyłącz alarm wygaszenia kotła w podtrzymaniu. 
Daj jakiś wykres.
2018-10-16 23:13
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Z wykresem ciężko, bo nie mam neta póki co w domu - piszę z tel. Gdzie się ten alarm wygaszania kotła wyłącza bo przeklikałem całe menu i nie umie znaleźć. W podtrzymaniu też nic nie zmieniałem od zeszłego roku. (praca podajnika 7 sec/Postój podajnika 15min/ krótka przerwa 10 sec/liczba powtórzeń 1 / dmuchawa 40%)
2018-10-16 23:24
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
Sprawdź czujnik temp.kotła , czy jest na miejscu i pozostałe również Podaj więcej danych z ustawień kotła 
2018-10-17 08:15
  anaana Posts: 563 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli masz starszy sterownik to:
Menu/opcje sterownika/parametry zaawansowane/algorytm wygaszenia kotła/tylko grzanie

Często pewnie wchodzi w podtrzymanie bo tem. na dworze jest dość wysoka jak na październik, od piątku ochłodzenie 😉😃
dodane 2018-10-17 08:15P.S.

Czujnik tem. kotła jest na miejscu, gdyby się wysunął to wskazywałoby niższą niż w kotle.
2018-10-17 08:29
  ES_Serwis Posts: 360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,problemem może być również to że co 15 minut jest podawane paliwo. Przy wysokiej kaloryczności będzie duży wzrost temp na kotle. Proponuje :
czas pracy 10 s 
Czas postoju 40 minut
krótka przerwa 20 s 
ilość powtórzeń 2 x 
moc dmuchawy 40 %
2018-10-17 09:10
  anaana Posts: 563 Ostrzeżenie: 0
Nowy sterownik

2018-10-18 22:28
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Póki co sterownik się uspokoił sam z siebie - nie wiem jak to możliwe ale jednak. Tak czy siak dziękuję wszystkim za wpisy.
2018-10-18 22:50
  KKIMCZ Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Dzisiaj po raz pierwszy po aktualizacji oprogramowania uruchomiłem piec a tu duży problem. Nie mogę uruchomić w automacie pompy podłogowej ani pompy do c.o.. Przy ręcznym ustawieniu nie ma problemu pompy działają a z chwilą kiedy przełączę piec na auto wyłączają się obie. Co mam zrobić???                
2018-10-18 23:08
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
Spróbuj zmienić w ustawieniach Obwody CO-CO1-zawor 4D- zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia na NIE .
Podnieś temp.kotła na min 55 st
2018-10-18 23:54
  karoka65 Posts: 2434 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
i 44 zadana na kotle, później będzie płacz że kocioł zgnił za 3 lata, i co za goowno Ogniwo produkuje.
2018-10-19 00:01
  KKIMCZ Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Problem nie jest w ustawieniach temperatury, problem pojawił się po aktualizacji sterownika.
2018-10-19 00:17
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
Chłopie poczytaj instrukcję sterownika , od tego bym zaczął na twoim miejscu . Zadaną za zaworem masz 30 st , a obniżoną 5st obecnie za zaworem 27st , to jak ta pompa ma się załączyć ? W dodatku wyłączyłeś w obwodzie regulator temperatury . Przeczytaj również , co wniosła ostatnia aktualizacja i kombinuj dalej powodzenia
2018-10-19 00:44
  KKIMCZ Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Popatrz dobrze zanim coś napiszesz... To czemu mondralo pompa C.O. 2 nie pracuje?
2018-10-19 00:58
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
Nie wiem jakie masz pompy , w ustawieniach masz również mieszającą jako ochronę powrotu i cyrkulacyjną ? 
seba napisał » 2018-10-12 12:41
Nie ma znaczenia czy regulator pokojowy jest włączony czy nie. Możesz używać reg. Pokojowego i będzie działał, po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu pompa może przejść do pracy cyklicznej ale jeśli wszystkie pokoje, w których jest ustawiony obwód CO2 nie będą ogrzewane to pompa się zatrzyma. Pomimo tego, że np. regulator pokojowy nie dogrzeje jeszcze pomieszczenia. Ogólnie pokoje mają najwyższy priorytet w tym ukladzie.
Jesli masz głowice lub zawory nie musisz używać regulatora pokojowego.

Może to jest twój problem
2018-10-19 07:38
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
KKIMCZ napisał » 2018-10-19 00:44
Popatrz dobrze zanim coś napiszesz... To czemu mondralo pompa C.O. 2 nie pracuje?


Problemem jest  tu
Kazałeś sterownikowi po osiągnięciu temp przez głowice wyłączyć pompę CO2 i wyłączył
2018-10-19 07:57
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dodatkowo w pokoju Salon, który nie posiada ani głowicy ani sterowania listwą podłogową, przypisałeś do obwody CO1 - po co? Nie jest to potrzebne. Tak samo w pierwszym pokoju przypisałeś obwód CO2 - tak jak pisał pawel3.
2018-10-19 08:27
  karoka65 Posts: 2434 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
KKIMCZ napisał » 2018-10-19 00:44
Popatrz dobrze zanim coś napiszesz... To czemu mondralo pompa C.O. 2 nie pracuje?

Jak sobie napstrykałeś tak Ci to działa mądralo.
Chłop chce Ci pomóc to jeszcze się rzucasz jak wsza na łańcuchu.
2018-10-19 09:16
  anaana Posts: 563 Ostrzeżenie: 0
Wyraźnie napisane po aktualizacji! 🤔🤔🤔
2018-10-19 09:50
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Anaana zobacz ile było robionych zmian w sterowniku po aktualizacji w dniu 11-10. Rozumiem, gdyby nic nie było zmieniane...
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: karol500, Kazimir, mirekcieply, piotrmorawiec, pswaczyna, Pyjter, ryszyla

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more