Forum  eCoal.pl v3.5  Najnowsza Aktualizacja Wersja: 1.1.28.1 - pytanie Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
2018-10-23 13:35
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Powolniak napisał » 2018-10-23 13:25
... hydraulik zrobił to  co mu kazałem.
Aż dziwne, że nie spakował klamotów, i nie pożegnał się odpowiednio. Ster Ci nie pasuje, to sobie kup inny - mnie nie pasował, sprzedałem i sobie zrobiłem jaki mi pasuje, bez plucia na forum.
2018-10-23 13:36
  Pudelski7 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Powolniak napisał » 2018-10-23 13:29

Tam walisz taryfowo, Tz i  termostatem i tyle w temacie. A tu Tz lub krzywej nie idzie ustawić bo pompa jest powiązana z zaworem



Co ty pieprzysz chłopie. Jest duża bezwładność ale temperatura idzie zgodnie z temp zadaną lub krzywą plus minus kilka stopni. 
Z tego co na szybko po łepkach przeczytałem to masz skopaną instalacje i tu leży wina. 
2018-10-23 14:01
  Powolniak Posts: 38 Ostrzeżenie: 0

Poco mam zmieniać ster z tym idzie żyć ale jak robią aktualizacje to niech robią porządnie.
Chcę tylko aby elektro zawór działał w momencie zatrzymania pompy

@Pudelski
Jeśli zeszłej zimy spaliłeś 4,5tony to się nie  dziwię  że Ci wszystko ok.
Chodzi mi o maksymalną poprawę wydajności aby zejść do 1,5 tony na sezon
2018-10-23 14:10
  karoka65 Posts: 2330 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
To po co Ci był taki kocioł skoro Twoje zapotrzebowanie jak piszesz ma być na poziomie 1,5 tony?
Pierdem byś to ogrzał bez babrania w węglu.
Jednak minie zima i ona zweryfikuje to co piszesz.
Piszesz że kolaga spalił 4,5 tony, żeby Tobie 5 nie było ok
Oczywiście nie życzę.
2018-10-23 14:15
  Powolniak Posts: 38 Ostrzeżenie: 0

Już parę zweryfikowało walczę o optymalizację tego co mam na muratorze znasz mnie jako kulibob.


Masz rację pod koniec tej zimy może spalę piątą tonę w histori kotła.
Sterownik ma trochę niedociągnięć z którymi nie wiele się robi najważniejsza optymalizacja bajerów a nie enrgooszczędność
2018-10-23 14:31
  karoka65 Posts: 2330 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
To nie są niedociągnięcia, trzeba go tylko rozbudować o możliwość sterownia kolejnym zaworem z siłownikiem ale z tego co piszesz i tak instalację trzeba będzie przerobić żeby to wykorzystać.
2018-10-23 15:01
  Powolniak Posts: 38 Ostrzeżenie: 0

mniejsza tym nauczanie się tym sterować wystarczy otwarty zawór ręcznie do połowy podłogówka sama  to wyreguluje. Po prostu instalacja działa inaczej niż zaplanowałem. Ja tylko wskazuję ES że to tak  to jest rozwiązane to błąd że zatrzymanie pompy zatrzymuje siłownik.

Siłownika nie sprzedaję bo kiedyś do jakiegoś DIY się przyda. ES również mógłby się bardziej przyłożyć do optymalizacji strat postojowych. Większości pomogło  by to latem a mi zima.
2018-10-23 15:28
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Powolniak ale gdzie chcesz ładować te straty postojowe, chyba, że masz zbiornik CWU 400 litrów lub więcej  (do tego duże zużycie) żeby te naddatki magazynować. Nawet przy 200 to dosyć szybko wyrówna się z piecem. Jeśli masz instalację zaizolowaną to sam piec nie wychładza się przecież przy odstawieniu w jakimś zastraszającym tempie.
Pytanie: czy wysłałeś kiedyś na priva czy maila z takim pytaniem do ES, czy nie byłoby możliwości podłączenia zaworu 4D do obydwu obwodów? Tamtejsza ekipa też zapewne nie będzie siedziała i przeglądała wszystkich wątków tego forum. Jeśli nie wysyłałeś, to sam takie wysłałem przed chwilą. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
2018-10-23 15:57
  Powolniak Posts: 38 Ostrzeżenie: 0

Sytuacja zdzisaj palę na grupowym min 8kw dwa podania max 12kw 2 podania Temperatura zadana 55.
Startuje ogrzewanie na kotle 65 przebite po porannym CWU. Zanim kocioł sie rozkula zostają odłączone pompy ponieważ temperatura na kotle za niska i szkoda mi kotła pali 20min załączają się pompy grzeje tak sobie e z 1,5-2h dogrzewamy parter wyłącza się CO temperatura przebita do 72*C.

Dobrze by było jakby kocioł mógł startować z histerezą dodatnią gdy wykryje załączenie CO. Oraz gdy przebiło mi na kotle o 17*C przy małej mocy i słabym węglu dobrze byłoby na przykład 10*C wciągnąć w bojler.

Kocioł nie wychładza się szybko ale poraz kolejny ogrzewanie włączy się za kilka, kilkanaście godzin a w tym czasie sporo ciepła pójdzie w straty bojler lepiej jest ocieplony n iż kocioł.
2018-10-24 07:53
  pecio001 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam problem po aktualizacji a mianowicie silownik zaworu 4D calkowicie sie zamyka mimo ze temp za zaworem nie zostala osiągnięta a powrotu jest znacznie powyzej progu ochrony kotla, kolejny problem z pompą co, teraz na nagrzanym piecu potrafi się wylączyc mimo ze pomieszczenie jest niedogrzana a opcja zatrzymania po dogrzaniu wyłączona. Przez te problemy temp na kotle jest zbyt wysoka. Obecnie ustawilem max otwarcie zaworu 4D i ustawilem obwod co1 w sterowniku tak aby go niewidział :/ teraz żałuje ze zaktualizowałem sterownik
2018-10-24 09:13
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
pecio001 sterownik działa tak jak go zaprogramowałeś. Po co ustawiłeś w pokoju Sypialnia ustawiłeś obwód CO? Stworzyłeś sobie pokoje w aplikacji a przecież nie widzę abyś miał moduł radiowy?
2018-10-24 10:04
  karoka65 Posts: 2330 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jak tu sobie nie popstrykać jak jest coś nowego do pstrykania?
Najlepiej nic nie robić bo tylko problemy z tego wychodzą.
2018-10-24 11:23
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Seba dorzućcie może jakiś dodatek do instrukcji odnośnie sterowania obiegiem CO z wykorzystaniem Bero, bo w sezonie co jakiś czas będą się pojawiać posty typu "Czujnik pokojowy wskazuje, że nie dogrzane, a mimo tego pompa stoi", tym bardziej, że Ty masz możliwość podglądnięcia czy ktoś w apce dodał pokój, przy próbie podejrzenia przez stronę jest info o braku modułu radiowego.


2018-10-24 11:25
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Jesteśmy w trakcie tworzenia nowej strony z pomocą. Będą tam opisane tez takie przypadki..
2018-10-24 12:17
  pecio001 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Wielkie dzięki za pomoc, problem z głowy, akurat namówiłem znajomego na sterownik z głowicami i modułem rad iowym będę miał już dodatkową wiedzę. U siebie narazie jest to w planach. A ustawienie tego obwodu w pokoju zapewne jeszcze kiedyś po zakupie urządzenia i instalacji aplikacji namieszałem.
dodane 2018-10-24 12:17Takie pytanie czy jest w planie aktualizacja gdzie będzie możliwe ustawienie minimalnego konta otwarcia zaworu oraz czy dałoby się ogrzewać zbiornik CWU jednocześnie ogrzewając pomieszczenia w taki sposób aby pompą co działała razem z pompą CWU a zawór 4D był otwarty?
2018-10-24 14:33
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
pecio001 w CWU masz histerezę #2 ustawioną na 0 dlatego CWU ma priorytet i wyłącza pompy, zerknij sobie do instrukcji odnośnie CWU. Jeśli temp spadnie od zadanej o histerezę #2 to wyłącza pompy CO i wszystko idzie na CWU. Jak dasz 30 na hist to wyłączysz priorytet.
dodane 2018-10-24 14:33Powolniak dostałem odpowiedź, opcji z 4D na dwóch obwodach nie ma planowanej w tej chwili
"W najbliższych planach taka funkcja działania  zawór 4d nie bedzie  przez nas realizowana. Zbyt duże zależności w obydwu obwodach CO 1 i CO2"
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more