Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo eko plus M 20kw duże spalanie Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-10-02 20:59
  MaTeO Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam odpaliłem w sobotę nowo założony piec i mam problem przy tej pogodzie spala około 30kg na dobę(chyba trochę za dużo myślałem o takim spalaniu przy dużych mrozach) na trybie retortowym-ecoal(15kw) ustawiania fabryczne. Nie chciałem narazie nic kombinować w ustawieniach bo to mój pierwszy taki kocioł z podajnikiem i jestem laikiem w tej dziedzinie i myślę że z waszą pomocą ogarne co nie co dodam że przeglądałem instrukcje.
Dom ma powierzchnie około 200m, 3 kondygnacje(w tym chce ogrzać tylko jedną, a resztę na minium ustawić )stare budownictwo lata 90,ocieplony styropianem raczej 5-10tka nie mam informacji,za to poddasze nie ocieplone i właśnie bede chciał dogrzać ta ostatnią kondygnację.
Instalacja pompa CO+zawór 4D manualny bez bojlera na ciepłą wodę i czujników temperatury, 16 grzejników z klatką schodową(3sztuki) w tym 4szt. będą ogrzewane normalnie+klatka, w łazience podłogówka podłączona pod drabinke, reszta na minimum.Opał jakim pale jest to Bartex 26-28MJ.
Dane jakie otrzymuje ze sterownika na ta chwile:
temperatura zadana 50 obniżona 5=49
temperatura powrotu 45= 36 ochrona powrotu zawór 4D
temperatura spalin 95
temperatura na grzejniki idzie 37
zawór ustawiony na 3bieg
korekta dmuchawy 0%
typ kotła 15kw
temperatura zadana za zaworem 4D 35
temperatura obniżona za zaworem 4D 5
temperatura maksymalna za zaworem 45
wentylator chodzi cały czas na tą chwile 40%
ślimak podaje co chwile groch do pieca i to mnie dziwi ale chociaż ładnie się pali bez kalafiorów i spieków
Mam nadzieję że nie wyszło z tego masło maślane i opisałem jakoś to w miarę.

dodane 2018-10-02 20:58Może zdjęcia jeszcze coś pomogą.Z góry dzięki za pomoc.

dodane 2018-10-02 20:59




2018-10-02 21:12
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Ustaw typ kotła - Eko Plus M , te 30kg na odparł wydaje się być dużo z czasem powinno się zmniejszyć miejmy nadzieję Mam również nadzieję , że zawór 4D mający chronić powrót jest zamontowany zgodnie z zaleceniami producenta tzn.cyt.instrukcja obsługi ecoal :
"Zawór 4D – realizowanie ochrony powrotu przy 
wykorzystaniu zaworu 4D
Warunkiem koniecznym w tym przypadku jest zachowanie
grawitacyjnego przepływu wody w małym obiegu zaworu
4D od strony kotła, w przeciwnym razie należy zastosować
dodatkową pompę wymuszającą obieg. "
Jak widać temp.za zaworem jest zbliżona do temp.powrotu , który jak widać nie jest odpowiednio dogrzany  Zwiększ temp.zadaną kotła do 55 st , może to pomoże
2018-10-02 22:08
  MaTeO Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Tylko to spalanie po jakiś korektach w ustawieniach będzie się zmniejszalo nie samo czynnie raczej bo już 3 dzień tak chodzi a tylko sype i sype. Zmieniłem na eko plus m i 55st zobaczymy co będzie rano. A to że chodzi cały czas wiatrak i ślimak podaje co chwilę nie idzie w podtrzymywanie to normalne? Czy zawór dobrze podłączony tego nie wiem hydraulik raczej dobry spec bo u szwagra robił cała hydraulike w nowym domu i piec tez podłączal z zaworami czujnikami. 
2018-10-02 22:21
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jak tego nie ocieplisz to będziesz, sypał, i sypał i sypał.
Zacząłbym właśnie od tego poddasza, jak nic tam nie ma tylko graciarnia to posprzątać i rozścielić na stropie ze 30cm wełny na początek, w casto była ostatnio w promocji 15-tka.
2018-10-02 22:27
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Tryb eCoal , czyli automat niestety albo stety tak ma  Ciągła praca bez odstawiania to norma Nie wiem ,jakie masz ustawienia spalania w grzaniu i podtrzymaniu ? Jaką masz temp.wew. ? Skoro kociołek pracuje już 3 dobę i tyle  samo spala , to widocznie Twój Dom ma takie zapotrzebowanie cieplne , spowodowane stratami ciepła ( nieocieplone poddasze ) i dużą powierzchnią do ogrzania ,aż się boję ile będziesz spalał jak się zrobi naprawdę zimno pewny

2018-10-02 22:32
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Masz zawor manualny to jak sterownik ma nim ochraniać powrót. Powrót czy zasilanie jest wypadkowe.  Według twego nastawu.Możesz zamontowac czujnik cwu za zaworem to będziesz widział ile st C idzie na grzejniki, albo już tak ma sz zrobione bo na rurze widac kabel. Te ustawienia które wpisujesz do sterownika dla 4d nie działają jak nie masz siłownika. Ustaw zadana na kotle tak jak Leon piszę, pilnuj palnika tzn aby było prawidlowe spalanie. I kręć zaworem tak abyś miał ciepło w Domu.
2018-10-02 22:35
  MaTeO Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Karoka65 wiem że ocieplenie by się tam przydało ale bez tego myślę że da się może zejść z tego spalania kiedy jest na plusie na dworze a w domu mam lekka salne jak dla mnie a na grzejniki idzie 37st.
2018-10-02 22:38
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
to skręć lekko zawór 4D jak masz za gorąco. Dlaczego nie dałeś siłownika?
30kg/dobę to tak około 6kW dopiero kocioł kręci

2018-10-02 23:12
  MaTeO Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Leon22 No to może próbować na grupowym i manualnie ustawiać? Tryb grzanie korekta dmuchawy 0% czas pracy podajnika 5sek typ kotła eko plus tryb podtrzymanie czas pracy podajnika 10sek.czas postoju 40min czas przerwy 20sek ilość powtórzeń 1x moc dmuchawy 45% ale piec jak mówisz nie korzysta z podtrzymania tylko cały czas hula temperatura wewnacz jest koło 23/25 st. Ale bez przesady tyle by brał opału to nie chce myśleć o zimie. 
dodane 2018-10-02 23:01Pawel3 to co mam ustawić jak nie zawór? myślałem skoro jest zawór to będzie i ochrona. 
dodane 2018-10-02 23:12Karoka65 tak robię właśnie. To jest dom rodziców zrobili jak chcieli a i tak siedzą za miedza. ja tu tylko jeszcze 3 lata pomieszkam i swoje stawiam. Ale ten siłownik chyba założę i regulator pogodowy. Weź mnie nie osłabiaj że dopiero się kręci to 100kg zje w zime. 

2018-10-03 00:30
  Mateo89 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam ten sam kociol ale 14tke. Zalozony 4 dni temu. Nie radze sobie ze.sterownikiem. napiszcie prosze jakie macie ustawienia co by bylo od czego zaczac i sobie dogrywac temat do zimy. Z gory dzieki
2018-10-03 00:32
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Po co kręcić podtrzymaniem jak kocioł z niego nie korzysta?
To samo z ustawieniami zaworu, co chcesz mu ustawiać jak siłownika nie ma? możesz sobie co najwyżej paliuchami pokręcić i poustawiać.
Tak powinien spalić tyle na pełnej mocy na dobę ale choćbyś  się zesrał i tupał nogami to nie  da rady tyle spalić bo przy 15 kW zacznie "pluć" węglem do popielnika, dotyczy to wszystkich M-ek od 14 do 26kW.
dodane 2018-10-03 00:32
Mateo89 napisał » 2018-10-03 00:30
Witam. Mam ten sam kociol ale 14tke. Zalozony 4 dni temu. Nie radze sobie ze.sterownikiem. napiszcie prosze jakie macie ustawienia co by bylo od czego zaczac i sobie dogrywac temat do zimy. Z gory dzieki

Najlepiej poczytać instrukcję i forum, jak przeczytasz choćby to co tutaj napisane ( na forum ) nie będziesz musiał o nic pytać, wystarczy tylko trochę dobrych chęci zamiast płodzić kolejne wątki o tym samym.
2018-10-03 08:40
  Mateo89 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Jacy wy wszyscy madrzy,  zamiast cos podpowiedziec zgrywacie wszechwiedzacych ... wypisuje sie z tego forum bo buractwo bije na kilometr . 
2018-10-03 08:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Co się napinasz człowieku. Masz listę sterowników, znajdź taki model jak Twój, podpatrz, ustawiaj... wielkich różnic nie ma.
Kiknij.
2018-10-03 08:51
  MaTeO Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Może spróbuję na grupowym?bo na tym ekoal nie ma za bardzo czym ustawiać. Kupię jeszcze ten siłownik do zaworu i zobaczymy.
2018-10-03 13:22
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
MaTeO wpierw ustaw sobie wszystko w głowie co i jak jest z instalacją. Piec to producent energii, reszta instalacji - odbiorca. Jeśli nie dmuchasz w komin 300 stopni, to ciepło wytwarzane przez palnik nagrzewa wodę w piecu i następnie jest odbierane przez instalację.
Popatrz sobie na spokojnie jak nagrzewa się sam piec, jakie są temperatury spalin. Jak piec pracuje żeby osiągnąć/utrzymać zadaną temperaturę, nawet na automacie, policz podania, zerknij z jaką mocą chodzi dmuchawa. Jak ogarniesz trochę produkcję to zerknij na odbiór. Jeśli ciepło nie spierdziela przez komin, to popatrz co się dzieje na budynku. Jeśli masz tam za ciepło i brak termostatów na grzejnikach, to zawór 4D pozwoli na zmniejszenie ilości energii przesyłanej na odbiór, a dzięki temu piec będzie mógł jej mniej wyprodukować ergo spali mniej węgla. Nie ma tak, że piec sobie produkuje energię do woli i ile chce, bo jeśli nie będzie miał odbiorów to sam się zagotuje.

Podsumowując patrz na produkcję ale i na odbiór. Jeśli w domu będziesz miał saunę i zrobisz sobie wietrzenie, to najzwyczajniej zaczniesz ogrzewać powietrze w okolicy, a tu to i tona węgla na dzień będzie mało. 
2018-10-03 15:56
  LiMat Posts: 137 Ostrzeżenie: 0
Mateo89 napisał » 2018-10-03 08:40
Jacy wy wszyscy madrzy,  zamiast cos podpowiedziec zgrywacie wszechwiedzacych ... wypisuje sie z tego forum bo buractwo bije na kilometr . 

Kolego z takimi tekstami na żadnym forum nie uzyskasz pomocy. Jeżeli prosisz to grzeczniej i z pokorą albo dochodź do wszystkiego sam z wiadomym skutkiem.
2018-10-03 18:26
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Pan hrabia Von Dupensztajn sie obraził bo on sobie kupił kocioł, przyszedł na forum i zaraz czterech giermków będzie stać na baczność koło niego i mu pisać bo jemu się nawet najprostszych rzeczy nie chce poszukać i przeczytać.
A życzę wiele sukcesów na dalszej drodze walki z kotłem i innych forach.
2018-10-03 20:21
  Walter Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Zgadzam się w 100% jak by można to miałbyś lajka Karoka😁(przepraszam za spam, ale nie mogłem się powstrzymać!)
2018-10-03 22:05
  MaTeO Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Mamut O instalacji nie wiem nic tyle co z instrukcji i doczytuje na forum jak praca pozwala. Ja nie dobieralem pieca sterowników i reszty i nie było mnie przy hydrauliku  jak montowal i co do czego jest, nie będę was wglebial  dlaczego i tak dalej...Dodałem zdjęcia instalacji dla ułatwienia tak jak inni to robią i oczekuję od was pomocy. Jestem teraz tylko palaczem który jest zielony w tych ustawieniach. Może to jest dziwne co pisze ale takie są fakty. Nie wiem co jest ochroną powrotu skoro zawór 4d nie to czy jest to pompa CO i nie wiem co mam ustawić czy wyłączyć ochronę powrotu czy zostawić pompę CO. Na dniach podłącze piec do neta.
2018-10-03 22:37
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Mateo, to nie jest złośliwość ale jak my montujemy kocioł to zawsze albo  ja albo któryś z instalatorów podczas uruchamiania kotła robimy inwestorowi mały instruktaż z obsługi, wiadomo że laik nie przyswoi tylu rzeczy na raz które chciałoby się mu przekazać ale chociaż podstawowe rzeczy żeby pojął i nie bał się tej kupy złomu i taki obowiązek spoczywa na instalatorze. Tu masz zobaczyć na manomer, ma być tyle i tyle, jak nie ma to tu masz zawór dopuść wody i jak będzie tyle i tyle to zakręć zawór, tak się rozpala jak sie rozpali to przełącz tu i tu jak się będzie węgiel przesypywał nie spalony do popielnika nie kręć wszystkim tylko tym i tym czy jak się kocioł czyści.
Niektórzy producenci mają w kartach gwarancyjnych taka rubrykę gdzie inwestor potwierdza swoim podpisem że został przeszkolony w zakresie obsługi kotła.
Miałem taki przypadek że była kobita sama w domu bo mąż pracował za granicą. Przyjechał do domu i zadzwonił że mogę teraz przyjechać i poopowiadać mu trochę o kotle bo on nie wie nawet jak go rozpalić, pojechałem rozpaliliśmy, co miałem przekazać przekazałem, powiedziałem żeby podłączyli sterownik do internetu, wystarczy żeby przeciągnęli przewód i jak będą mieli problem to zadzwonić i pomogę przy konfiguracji, będzie mi łatwiej im cos pomóc czy podregulować w razie potrzeby kiedy będę miał podgląd sterownika i to wsio.
dodane 2018-10-03 22:37Jak ktoś nie wierzy że tak jest i się tu chwalę tylko to niech zapyta vmilo, on coś wie o tym.
Są też tutaj tacy którym kotły montowaliśmy ale o czym oni mają pisać?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more