Forum  eCoal.pl v3.5  ustawienie zaworu 4D Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
2018-09-14 22:23
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Wracając do tematu remik123 już nie mieszaj więcej w ustawieniach jak ci radzi vmilo , niech kociołek się ustabilizuje , powinno być ok Na Twoim miejscu zmniejszyłbym temp zadaną za zaworem 4D na 36 st a obniżoną na 2 st jak na obecne warunki powinno wystarczyć Nie wiemy jaką masz temp wew. ale przy 40st możesz się ugotować 

2018-09-14 22:30
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Już chyba łapię jak to ma działać. Dziękuje za pomoc. 40 stopni mam ustawione, gdyż mam na obiegu CO także zbiornik CWU i taka temp. pozwala mi dogrzać wystarczająco wodę. 
2018-09-14 22:31
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Może warto pogodówkę włączyć na zawór ? Naprawdę dobrze działa, jak się krzywą dobrze ustawi. Ale ustawienie krzywej to dokładnie wg konkretnego obiektu, nie ma "gotowca". Jak umiesz remik dać dostęp po nicku, to daj mnie albo Leonowi, i się to ogarnie raz dwa.
2018-09-14 22:34
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
No to trochę lipa z tą wspólną pompą do CO i CWU 
2018-09-14 22:40
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie lipa, tak się też buduje instalacje, i działają bardzo dobrze. Problem, w takiej to temp CWU taka jak temp CO, ale jak komuś nie przeszkadza to git.
2018-09-14 22:44
  LiMat Posts: 142 Ostrzeżenie: 0
przemekoep10kw napisał » 2018-09-14 21:56
ja tam nie uzywam automatycznej regulacji 4d to jest tak potrzebne jak w dislach dpf  moze raz w zimie przestawiwiłem pokrętło takie tam zabawki ... 

Od automatyki nie ma ucieczki, musisz ją polubić bo będziesz "oldskulowcem". 
2018-09-14 22:45
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Stara instalacja, nie ma za bardzo jak przenieść CWU na osobny obieg. Dom nieocieplony, poniemiecki przy 10st w nocy robi się chłodno.
2018-09-14 22:51
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
To w Twoim przypadku zamiast zaworu 4D przydałyby się termostaty na grzejnikach wtedy dajesz w obieg 60st i woda w bojlerze ciepła a temp wew regulujesz termistatami

PS. Taki układ miałem na starym śmieciuchu tylko bez pompy mieszającej . 
2018-09-14 23:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie przejmuj się. Stara instalka zwykle = dużo wody. Tym bardziej czas zaworu wydłużać trzeba. W takiej instalce remik123 bezwładność jest zupełnie inna niż przy nowoczesnych, różnice czasem reakcji niwelujesz i jest całkiem dobrze Termostaty na grzejnikach - jak pisze Leon - bardzo dobre rozwiązanie, nawet nie przypuszczasz ilu klientów udało się przekonać do zmiany "wizji".

dodane 2018-09-14 23:11 remik123 qrwa, nie możesz poczekać ? Dałeś 240sec i zaraz zmieniłeś niżej. Piecze Cię po piętach ? Wyluzuj troszkę.
2018-09-14 23:15
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
remik123 jak dom nieocieplony to zostaw te 40st, obawiam się że zimą będziesz musiał podnieść temp za zaworem do 50 st 
2018-09-15 08:08
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
Pany na dworze ( polu ) ciepło a wy już grzejecie
słyszałem że jeszcze ma byc do 30* , dajta se spokój jeszcze chociaż miesiąc
POZDRO
2018-09-15 09:02
  jarek900 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Zobaczcie z łaski swojej na to, wydłużenie czasu reakcji pogorszyło efekt, piec grzeje jak oszalały dopija prawie do 80 , potem zalewa go zimna woda i skrajność w drugą stronę. Zerknijcie na instalacje, gdy włącze pompe mieszajacą - woda gorąca leci również na duży obieg do grzejników i chyba z tego powodu wariuje zawór 4D

2018-09-15 09:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Coś mi się nie podoba z tymi pompami. Mógłbyś powiększyć to foto, bo źle widać opis co i gdzie
2018-09-15 09:35
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
https://photos.app.goo.gl/AcGT3TfAYei1J5EP9
Zobacz link, wydaje mi sie ze pompa na małym obiegu pierdzieli sprawe.
2018-09-15 09:40
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Czyli tak


To jest dobrze zrobione, ZZ też tam widać. Do nastaw trzeba zajrzeć.
2018-09-15 09:45
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
A co myślisz o tej pompie na powrocie ?  Gdy ta pompa się włączy pcha wodę na zasilanie instalacji z tego co zaobserwowałem.
Tutaj masz zdjęcie bez podpisów, ale to co dodałeś jest ok opisane.
https://photos.app.goo.gl/wSGehwER7eFVx4FR7
2018-09-15 09:46
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
To pompa tzw kotłowa. i powinna pracować jak kotłowa. Nie wiem na który ster zaglądać...
2018-09-15 09:49
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Sorry pisałem z drugiego konta, chodzi o ster o nazwie pasterzowice. Tą pompę mam ustawioną jako mieszającą.
2018-09-15 09:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Odpala wg czujnika. Spróbuj pompę dodatkową ustawić jako kotłową. Na razie masz wahadło, odbiór jest na tyle duży, że kocioł nie daje rady, a zawór robi to co musi. Zmieniłeś tryb spalania na grupowy, to mu podsadź pod ogon, żeby miał z czego dać. A i temp załączenia pomp daj na 40st.
2018-09-15 10:02
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
A ochrone powrotu jak ustawić ? zawór 4d ?
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
Users on-line: marekpa, mdaszek80

Recently added

Ośrodek Wojtatowka

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more